Heb je een vraag over één van de reportages, grote kans dat het antwoord hierbij staat! Is dat niet het geval, dan kan je me mailen. Ben je (geboorte)fotograaf en heb je vragen over mijn camera’s en of lenzen of een andere vraag om je op weg te helpen bij je eerste reportage, dan staan er ook voor jou de meest gestelde vragen op deze pagina!

Zwangerschapsfotografie

1. Wat is de beste periode om een zwangerschapsreportage te doen?
Het verschilt per vrouw wanneer je gaat zien of ze zwanger is en vaak zie je ook eerder dat je zwanger bent bij een 2e kindje dan bij je eerste kindje. Theoretisch gezien zijn de beste weken om een zwangerschapsfotoshoot te doen tussen de 32 en 38 weken. Na de 38 weken gaat je kindje vaak al indalen en sommige vrouwen houden vocht vast. Wanneer je een zwangerschapsreportage boekt dan overleggen we wat voor jou de beste periode is.

2. Fotografeer je ook in de studio?
Nee, ik heb geen studio meer. Ik hou ervan om naar buiten te gaan en om mooie foto’s te maken bij mensen thuis in hun eigen omgeving.

Geboortefotografie

1. Kan ik aangeven waar ik wel en niet foto’s van wil?
In het kennismakingsgesprek kan je aangeven wat je absoluut niet wilt en wat je juist wel graag wilt. Ik hou tijdens het fotograferen zoveel mogelijk rekening met je wensen! Uiteraard kan ik nooit garanties geven, omdat een geboorte niet te voorspellen is. Het is in elk geval zeker niet de bedoeling om je op z’n slechtst vast te leggen. Integendeel, de geboorte van je kindje is zo’n bijzondere gebeurtenis; er komt zoveel emotie en liefde bij kijken en juist dát wil ik vastleggen! Jouw partner die je steunt terwijl je je weeën opvangt; het moment waarop je voor de eerste keer je kindje ziet; of wanneer je partner de navelstreng doorknipt. Díe momenten vind ik belangrijk en probeer ik zo goed mogelijk weer te geven! Ik bewerk de foto’s voornamelijk in zwart wit, waardoor eventueel bloed bijvoorbeeld niet voor “enge” foto’s zorgt. Over het algemeen zijn ongeveer 80% van mijn foto’s zwart-wit, de andere foto’s zijn in kleur.

2. Maakt het voor de prijs uit of mijn kindje ’s nachts, in het weekend of op een feestdag wordt geboren?
Nee, de prijs blijft ongeacht de dag of het tijdstip hetzelfde. Er komen geen kosten bij, het is een vaste prijs voor een geboortereportage. Bij de prijs zitten inbegrepen: een kennismakingsgesprek, 24 uur bereikbaarheidsdienst vanaf de 38e week, een fotoreportage van de gehele geboorte en van de kleine vlak na de geboorte; een USB met een selectie van minimaal 150 nabewerkte foto’s, een mini album met 4 foto’s en een fotoalbum met 15 spreads van 20x30cm.

3. Wat gebeurt er als er complicaties optreden?
We gaan er natuurlijk vanuit dat je bevalling probleemloos verloopt. Mochten er toch complicaties optreden, dan hangt het van de aard af hoe we verder gaan. Wanneer je thuis bevalt en je moet onverhoopt naar het ziekenhuis, dan ga ik gewoon mee en maak ik de fotoreportage daar verder af. Bij een keizersnede moet ende gynaecoloog en de anesthesist toestemming geven, om foto’s te mogen maken in de O.K. Zie voor verdere informatie de volgende vraag.

4. Ik moet bevallen met een keizersnede…. kan ik dan ook een fotoreportage laten maken?
Tijdens mijn opleiding voor verloskundige ben ik aanwezig geweest bij verschillende keizersnedes en ik heb er meerdere mogen fotograferen. Ook dit is heel bijzonder! Of er foto’s gemaakt mogen worden door een derde hangt af van de gynaecoloog en het hoofd van de operatiekamer. Het is belangrijk dat jullie dit zelf met de gynaecoloog bespreken. Het helpt wel om erbij te vermelden dat ik al verschillende keizersnedes heb bijgewoond en dat ik weet hoe dit in zijn werk gaat. Wanneer de gynaecoloog en het hoofd van de operatiekamer toestemming geeft, dan zal ik er die dag bij zijn! Ik vind het geen probleem om van tevoren een keer mee te gaan om de gynaecoloog te ontmoeten en eventuele vragen te beantwoorden.

5. Worden mijn foto’s op de website geplaatst?
Ik vind het erg leuk om het verhaal achter de bevalling met wat foto’s op mijn blog te plaatsen, maar ik respecteer de keuze volledig wanneer jullie dat niet willen. Wanneer jullie aangeven dat je geen foto’s op de website terug wilt zien dan blijven de foto’s uiteraard privé!

6. Wat als er iemand tegelijk bevalt met mij of je bent ziek?
Geboortefotografie is vrij nieuw in Nederland en ik was de eerste fotografe die zich op deze manier hierin specialiseert. Inmiddels heb meerdere workshops geboortefotografie gegeven en zijn er een aantal fotograferen waarmee ik samenwerk. Daarnaast ben ik lid van de beroepsverenging voor geboortefotografen. Wanneer je wilt, kan je tijdens het kennismakingsgesprek aangeven of je gebruik wilt maken van een back-up.  Ziek ben ik gelukkig bijna nooit en om de kans te verkleinen dat er 2 bevallingen tegelijkertijd zijn, neem ik een maximaal van 4 geboortes per maand aan. Tijdens het kennismakingsgesprek zetten we alles op papier en hierin wordt ook vastgelegd wat er gebeurt als ik niet kan komen of te laat ben.

Newbornfotografie

1. Wanneer kan ik het beste een newbornreportage boeken?
Zodra je weet dat je interesse hebt kan je contact met me opnemen. De beste periode om een newbornreportage reserveren is rond de 20 weken. Ik hou rekening met de uitgerekende datum en zodra je bevallen bent neem je opnieuw contact met me op. We maken dan een definitieve afspraak.

2. Wat is de beste periode voor een newbornreportage?
Een lifestyle newbornreportage wordt gedaan in de eerste maand na de geboorte.

3. Waar wordt een newbornreportage gedaan?
Een lifestyle newbornsessie vindt bij jullie thuis plaats.

FAQ – Geboortefotografen

Omdat ik ontzettend veel mails krijg met dezelfde vragen over geboortefotografie heb ik deze pagina gemaakt. De meest gestelde vragen staan hierbij inclusief antwoord. Staat jouw vraag er niet bij? Sorry! Ik raad je aan om dan eens te kijken of een workshop geboortefotografie wat voor je is.

1. Flits je tijdens een reportage?
Nee, ik flits nooit. Er zijn fotografen in Amerika die dit wel doen (zij bouncen hun flits), maar zelf vind ik dit heel erg storend voor zowel de mama en papa tijdens de weeën, als voor de baby wanneer hij of zij geboren is. Ik kies er dus bewust voor dit niet te doen.

2. Welke apparatuur gebruik je tijdens een geboorte?
Ik heb 2 camera’s. 2 Nikon D750. Beiden zijn fullframe camera’s. Daarnaast gebruik ik voor geboortes mijn 50mm lens 1.4, mijn 24-70 2.8, mijn 35mm 1.4 en mijn 105mm macro 2.8.

3. Wat is de maximale ISO die je gebruikt?
Wat nodig is, maar ik probeer niet boven de 12500 te gaan.

4. Welk nabewerkingprogramma werk je mee?
Ik werk met Lightroom.

Wil je nog extra tips over het fotograferen van een geboorte in het ziekenhuis. Lees dan Tips geboortefotografie | Fotograferen in het ziekenhuis

Marry Fermont