FAQ – Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen over zwangerschapsfotografie, geboortefotografie en newbornfotografie

 

Zwangerschapsfotografie

1. Wat is de beste periode om een zwangerschapsreportage te doen?
Het verschilt per vrouw wanneer je gaat zien of ze zwanger is en vaak zie je ook eerder dat je zwanger bent bij een 2e kindje dan bij je eerste kindje. Theoretisch gezien zijn de beste weken om een zwangerschapsfotoshoot te doen tussen de 32 en 38 weken. Na de 38 weken gaat je kindje vaak al indalen en sommige vrouwen houden vocht vast. Wanneer je een zwangerschapsreportage boekt dan overleggen we wat voor jou de beste periode is.

2. Fotografeer je ook in de studio?
Ja ik heb een daglichtstudio in Vlissingen.In de daglicht studio doe ik alleen mini zwangerschapsreportages. Het is daarnaast ook mogelijk om een uitgebreide zwangerschapsreportage te doen op een locatie naar keuze.

Geboortefotografie

1. Op het moment dat ik aan het bevallen ben wil ik niet op de foto, hoe wordt hier rekening mee gehouden?
In het kennismakingsgesprek kan je aangeven wat je absoluut niet wilt en wat je juist wel graag wilt. Ik hou tijdens het fotograferen zoveel mogelijk rekening met je wensen! Het is zeker niet de bedoeling om je al persend op de foto te zetten of frontale foto’s te nemen wanneer je kindje er net uit komt. Integendeel, de geboorte van je kindje is zo’n bijzondere gebeurtenis; er komt zoveel emotie en liefde bij kijken en juist dát wil ik vastleggen! Jouw partner die je steunt terwijl je je weeën opvangt; het moment waarop je voor de eerste keer je kindje ziet; of wanneer je partner de navelstreng doorknipt. Díe momenten vind ik belangrijk en probeer ik zo goed mogelijk weer te geven! Ik bewerk de foto’s voornamelijk in zwart wit, waardoor eventueel bloed bijvoorbeeld niet voor “enge” foto’s zorgt. Over het algemeen zijn ongeveer 80% van mijn foto’s zwart-wit, de andere foto’s zijn in kleur.

2. Wordt er geflitst tijdens de geboorte?
Nee, ik gebruik gedurende de hele fotoreportage geen flits, ook niet wanneer je kindje is geboren. Ik heb een camera en lenzen die ook bij weinig licht goed presteren. In mijn portfolio vind je ook alleen foto’s die gemaakt zijn met natuurlijk licht. Er is op geen enkele foto geflitst. Een flits kan erg storen tijdens de weeën en voor je pasgeboren baby is de flits niet goed.

3. Kan ik van tevoren aangeven waar ik zeker foto’s van wil hebben?
Natuurlijk kan je in het kennismakingsgesprek aangeven wat je wilt en ik zal hier zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden. Ik kan alleen nooit vooraf garanties geven dat ik precies dát moment kan vastleggen. Elke geboorte is anders en elke verloskundige of gynaecoloog heeft zijn of haar handelswijze. Dat de geboorte goed verloopt staat voorop en ik probeer zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven. Natuurlijk heb ik met mijn apparatuur hier rekening mee gehouden, maar soms komt het voor dat een bepaalde foto net niet lukt omdat b.v. de verloskundige ervoor staat.

4. Maakt het voor de prijs uit of mijn kindje ’s nachts, in het weekend of op een feestdag wordt geboren?
Nee, de prijs blijft ongeacht de dag of het tijdstip hetzelfde. Er komen behalve eventuele reiskosten geen andere kosten bij. Bij de prijs zitten inbegrepen: een kennismakingsgesprek, 24 uur bereikbaarheidsdienst vanaf de 38e week, een fotoreportage van de gehele geboorte en van de kleine vlak na de geboorte; een DVD met een selectie van minimaal 150 nabewerkte foto’s en een mini album met 4 foto’s. 

5. Wat gebeurt er als er complicaties optreden?
We gaan er natuurlijk vanuit dat je bevalling probleemloos verloopt. Mochten er toch complicaties optreden, dan hangt het van de aard af hoe we verder gaan. Wanneer je thuis bevalt en je moet onverhoopt naar het ziekenhuis, dan ga ik gewoon mee en maak ik de fotoreportage daar verder af. Bij een keizersnede moet de gynaecoloog toestemming geven, om foto’s te mogen maken in de O.K. Zie voor verdere informatie vraag 6.

6. Ik moet bevallen met een keizersnede…. kan ik dan ook een fotoreportage laten maken?
Tijdens mijn opleiding voor verloskundige ben ik aanwezig geweest bij verschillende keizersnedes en ik heb er meerdere mogen fotograferen. Ook dit is heel bijzonder! Of er foto’s gemaakt mogen worden door een derde hangt af van de gynaecoloog en het hoofd van de operatiekamer. Het is belangrijk dat jullie dit zelf met de gynaecoloog bespreken. Het helpt wel om erbij te vermelden dat ik al verschillende keizersnedes heb bijgewoond en dat ik weet hoe dit in zijn werk gaat. Wanneer de gynaecoloog en het hoofd van de operatiekamer toestemming geeft, dan zal ik er die dag bij zijn! Ik vind het geen probleem om van tevoren een keer mee te gaan om de gynaecoloog te ontmoeten en eventuele vragen te beantwoorden.

7. Worden mijn foto’s op de website geplaatst?
Ik vind het erg leuk om het verhaal achter de bevalling met wat foto’s op mijn blog te plaatsen, maar ik respecteer de keuze volledig wanneer jullie dat niet willen. Wanneer jullie nadrukkelijk aangeven dat je geen foto’s op de website terug wilt zien dan blijven de foto’s privé.

8. Wat als er iemand tegelijk bevalt met mij of je bent ziek?
Geboortefotografie is vrij nieuw in Nederland en ik was de eerste fotografe die zich op deze manier hierin specialiseert. Inmiddels heb ik 2 workshops geboortefotografie gegeven en zijn er een aantal fotograferen waarmee ik samenwerk. Wanneer je wilt, kan je tijdens het kennismakingsgesprek aangeven of je gebruik wilt maken van een back-up.  Ziek ben ik gelukkig bijna nooit en om de kans te verkleinen dat er 2 bevallingen tegelijkertijd zijn, neem ik een maximaal van 4 geboortes per maand aan. Tijdens het kennismakingsgesprek zetten we alles op papier en hierin wordt ook vastgelegd wat er gebeurt als ik niet kan komen of te laat ben.

Newbornfotografie

1. Wanneer kan ik het beste een newbornreportage boeken?
Zodra je weet dat je interesse hebt kan je contact met me opnemen. De beste periode om een newbornreportage reserveren is rond de 20 weken. Ik hou rekening met de uitgerekende datum en zodra je bevallen bent neem je opnieuw contact met me op. We maken dan een definitieve afspraak om met jullie kindje naar de daglichtstudio te komen. Ik doe maximaal 2 newborns per week, dus wees er op tijd bij.

2. Wat is de beste periode voor een newbornreportage?
Een newbornreportage wordt gedaan binnen 15 dagen na de geboorte. Dit is de periode waarin ze het kleinste zijn en het meeste slapen. Ze zijn nog erg flexibel en hebben nog geen pukkeltjes en dergelijke. Omdat ze goed slapen kunnen ze in allerlei poses liggen waardoor je mooie foto’s kan maken. Wakkere baby’s op deze leeftijd zwaaien veel met hun armen en loensen een beetje.

3. Waar wordt een newbornreportage gedaan?
De newbornreportage vindt plaats in mijn daglicht studio in Vlissingen. Hier heb ik het perfecte licht en alles bij de hand om prachtige foto’s van jouw kindje te maken! Er is een lekkere stoel voor de moeder, verschoon mogelijkheden en een heleboel “props” die we voor de fotosessie kunnen gebruiken. Voor een meerprijs + reiskosten is het ook mogelijk dat ik bij jullie thuis om voor de reportage.

4. Wat is het verschil tussen een newbornreportage en een babyreportage?
Een newbornreportage gaat uit van een slapende baby en dit kost veel tijd. Een babyreportage kan het beste vanaf ongeveer 5 weken. Ik fotografeer de baby zoals die op dat moment is. Slaapt hij of zij? Dan worden het slapende foto’s. Meestal zijn ze al meer wakker op die leeftijd en wordt het een combinatie. Een newbornshoot duurt ongeveer 3 uur en een babyshoot 1 uur á anderhalf uur.

Staat je vraag er niet bij? Mail het mij, ik geef je zo spoedig mogelijk antwoord!
Ervaringen van stellen die je voor gingen kan je hier lezen.