Tips voor het fotograferen van een geboorte in het ziekenhuis
Toen ik ruim een jaar geleden begon als geboortefotograaf had bijna nog niemand van deze vorm van fotografie gehoord in Nederland. Inmiddels is er veel aandacht in de
landelijke pers geweest, heb ik meer dan 30 bevallingen (2012, in 2015 zijn het er inmiddels bijna 100) mogen fotograferen en ontvang ik regelmatig e-mails van fotografen die graag willen weten hoe ik dingen aanpak. Bij het fotograferen van een geboorte komt veel meer kijken dan alleen het fotograferen. In de ziekenhuizen reageren ze wisselend, maar tegen de tijd dat ik wegga of als ze tijd hebben om op mijn website te kijken, zijn ze vaak razend enthousiast.
Dit artikel is bedoeld om fotografen die zich ook graag willen specialiseren in geboortefotografie bij een ziekenhuisbevalling. Het is belangrijk dat de artsen, verloskundigen en verpleging er de meerwaarde van inzien, zodat wij als fotograaf mogen blijven komen. Als je als geboortefotograaf probeert deze tips toe te passen, dan weet ik zeker dat we nog lang mogen komen in ziekenhuizen om het meest bijzondere op deze wereld vast te mogen leggen: de geboorte.
1. Stel je voor
Heb je nog tijd als je binnenkomt, stel je dan voor bij de zusterpost. Vraag wie er verantwoordelijk is voor jouw klanten en maak kennis met elkaar.
2. Leg uit wat je doet
Wanneer je je voorstelt, leg dan meteen uit wat je precies doet. Hierbij is het heel belangrijk dat je zegt dat je er bent om foto’s te nemen van jouw klanten en níet van het personeel. Artsen en verplegend personeel willen niet altijd even graag op de foto en al helemaal niet op jouw website. Verzeker iedereen, met wie je die dag werkt, dat als ze op de foto staan dat het voor privégebruik is. Ze gaan dan een stuk losser met je om en staan er niet zo bij stil dat je fotografeert.
Heb je al een geboorte gefotografeerd? Neem dan een folder, visitekaartje, album of iets dergelijks mee. Zelf neem ik altijd een geboortealbum mee wat ik bij de zusterspost leg, gedurende de tijd dat ik in het ziekenhuis ben. Al het personeel dat die dag aan het werk is, kan zien wat ik doe en wat de bedoeling is. Ze zijn op deze wijze op de hoogte dat er een geboortefotograaf in het ziekenhuis aanwezig is.
4. Artsen hebben weinig tijd, hou daar rekening mee
Mocht er tijdens de bevalling de hulp nodig zijn van een gynaecoloog dan wordt hij of zij er pas op het laatste moment bij geroepen. Meestal is er dan geen tijd meer om te vertellen wie je bent en wat je doet. Zorg ervoor dat je tijdens de kennismaking met de verpleging al aan hen vraagt om de arts in te lichten en er specifiek bij te zeggen dat er geen foto´s van de arts op internet komen. Dit ligt heel gevoelig en als je je hier niet aanhoudt heb je kans dat je nooit meer hoeft terug te komen in dat ziekenhuis en andere geboortefotografen misschien ook niet. Heel belangrijk dus!
5. Weet wat je doet
Ga alleen een geboorte fotograferen als je weet wat je doet. Ben je niet zeker ervan of je tegen bloed kan? Val je snel flauw? Woon dan eerst een geboorte bij, zonder dat je hoeft te fotograferen en kijk alles op youtube wat je kan vinden over een geboorte. Als ze in het ziekenhuis nog moeten opletten of het goed gaat met de fotograaf, hoef je ook nooit meer terug te komen ;-). Daarnaast is het voor jezelf ook niet prettig als het zweet je uitbreekt bij een vacuümpomp of een knip. Wees voorbereid en weet waar je aan begint!
Bekijk als je binnenkomt de kamer goed. Staat de reanimatiekar op de kamer en zo ja waar? Is er misschien een speciale reanimatiekamer en waar zit dan de deur? Als er op het moment van de geboorte iets gebeurt, dan moet je niet in de weg staan. Kies een positie waarbij het personeel geen last heeft van jou in het geval er iets onverwachts gebeurt.
7. Vraag emailadressen
Vraag, indien het mogelijk is, aan alle mensen die hebben “meegewerkt” bij de geboorte hun emailadres. Zelf heb ik altijd een schriftje bij waar ze dit in kunnen schrijven. Je kan wat van de resultaten, indien de ouders dat goed vinden, naar het personeel sturen. Op die manier kunnen zij ook het resultaat zien en weten ze de volgende keer direct wie je bent en wat je komt doen!
8. Maak er wat moois van! 🙂
Wil jij ook geboortes gaan fotograferen en er nog meer over leren? Dan is de workshop geboortefotografie misschien iets voor jou. Schrijf je hier alvast in voor de nieuwsbrief. Via de nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van de details.
Marry Fermont
Hoi Marry,
Wat ontzettend fijn deze tips, dank je wel daarvoor! Heel nuttig maar inderdaad ook belangrijk om in de toekomst te mogen blijven doen wat je doet.
Zelf ga ik binnenkort naar Denemarken om hopelijk mijn eerste geboorte vast te leggen. Van het eerste kindje van mijn broer en zijn vriendin, dus extra speciaal!
Groetjes Lobke
Hoi Lobke,
Gaaf een geboorte in Denemarken en zeker als het het kindje van je broer is! Ben wel nieuwsgierig hoe je dat gaat plannen? Kan je daar 4 weken zijn voor het geval ze over tijd gaat?
Groetjes Marry
Hoi Marry,
Ik ben er samen met mijn moeder en mijn zoontje 3 weken. Er bestaat dus een kans dat ze al bevallen is, maar als ze over tijd gaat dan ben ik er nog. En na de bevalling kunnen we ook nog wat helpen thuis, want kraamzorg kennen ze in DK niet. Heel bijzonder, we zien er erg naar uit!
Groetjes Lobke
Veel succes! Ben benieuwd naar het resultaat!
Leuk om te lezen hoe je te werk gaat 🙂
Hoi Marry,
Wat een mooie site heb je en geweldige foto’s.
Mag ik je wat vragen? Ik heb een cursus fotografie gedaan en nu heeft mijn beste vriendinnetje gevraagd of ik bij haar bevalling (keizersnede) wil zijn en ook wat foto’s wil maken.
Nu ben ik wat aan t zoeken op internet en kom ik jouw geweldige foto’s tegen. Ik vroeg me af of je me een tip wilt geven…
Ik kan me voorstellen dat flitsen niet echt gewenst is tijdens de bevalling…of doe jij dat wel gewoon?
Ik zit nog een beetje in dubio, hoge iso en groot diafragma of mijn flits gebruiken… Wat zou ik het beste kunnen doen? Ik wil de artsen ook niet tot last zijn met mijn geflits.
Groetjes,
Nikki
Hallo Nikki,
Toestemming heb je al? Welk ziekenhuis gaat t zijn?
Ik zal je na het weekend even mailen!
Hoi Marry,
Ja, dat is het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein (bij Utrecht)
Dankjewel!
Beste Marry,
Wauw!! Wat een geweldige website en wat een ontroerende verhalen..
Ik heb ze stuk voor stuk zitten lezen, het is net een goed boek waar je niet uit komt hihi.. Ook op Facebook houd ik je al een tijdje in de gaten en elke keer als je weer een nieuwe blog hebt ga ik die meteen lezen!!
Ik zal me ook even voorstellen, ik ben Ingrid van de Kerkhof en ik ben 27 jaar oud en kom uit Veldhoven (nabij Eindhoven). Ik heb 3 kinderen, twee jongens van 6 en 7 jaar en een meisje van 5 maanden. Al een tijdje ben ik bezig in mijn “studio”tje” als hobbyfotografe en dat gaat echt super!! Allemaal tevreden klantjes 🙂
Je hebt me zo geinspireerd met je geboortereportages dat ik ben gaan peilen of er tussen mijn klanten ook iemand was die hierin geintereseerd was. En ik heb na een paar weekjes zoeken iemand gevonden die het wel aandurft met me 😉
Over 2 weekjes is ze uitgerekend en dus ga ik binnen nu en 4 weken mijn allereerste geboortereportage proberen te maken. Hopelijk gaat alles goed ik ben zo zenuwachtig!!
Vooral omdat ik bang ben dat het in de nacht gebeurd en het licht niet goed is of dat het gewoon niet lukt.
Een geboorte bijwonen dat heb ik al een keer mogen ervaren en daar kan ik goed tegen.. Zelf ook 3 keer bevallen dus dat gaat wel goed komen.
Heb je nog andere tips voor me behalve het goed inlichten van het personeel?
Bijvoorbeeld wat ik kan doen als het erg donker is ik wil namelijk niet flitsen)
Of heb je misschien tips met wat voor een lens ik het beste te werk kan gaan?
Alvast bedankt en ik blijf je volgen wat je hebt een fan hier hoor haha =D
De groetjes uit Brabant!!
Beste Marry,
Al enkele keren heb ik een bevalling mogen fotograferen en aan het eind van feb. mag ik voor het “eggie” twee bevallingen doen die ingeleid gaan worden, dus de datum staat redelijk vast.
Kun je mij een aantal tips geven over de foto’s? De bevallingen die ik tot nu toe gedaan heb waren van mijn eigen zus, dat is toch iets anders dan van een buitenstaander. Hoe zit het met flitsen? Is dat storend voor het kindje? En kan ik tijdens de uitdrijving het beste bij het hoofdeinde gaan staan? Op een verhoging of zo? Ik hoop dat je me een klein stukje op weg kan helpen want ondanks dat deze mensen weten dat ik geen pro ben wil ik het natuurlijk wel goed doen.
de groetjes uit Flevoland!
Een inleiding kan 3 dagen duren he… 😉
Zelf werk ik nooit met flits omdat ik het zowel storend vind voor de moeder en het kindje. Als je het toch doet flits dan nooit direct!
Wat betreft positie: er is voor elke positie wat te zeggen. Ik praat een heel weekend vol over geboortefotografie 😉 Mocht je interesse hebben kan je je altijd inschrijven voor de nieuwsbrief voor de workshop geboortefotografie https://fermontfotografie.nlworkshop-geboortefotografie
Succes!
Beste marry,
wat een mooie foto’s zeg. Ik mag voor het eerst een geboorte shoot doen van mij vriendin. Ze krijgt een keizersnede. Heb je wat goede tips qua iso, soort lens voor op de ok? Ben nog nooit op een ok geweest dus ken de omstandig heden niet. Las net al.dat je zo goed als geen flits gebruikt of indirect. Alvast hartstikke bedankt. Voel wel al een beetje zenuwen
Gr Maaike Fecken
Hoi Maaike,
Ik gebruik nooit een flitser en op de ok heb je goed licht. Belangrijk is dat je weet waar je wel en niet mag komen en geen personeel fotografeert. Communiceer goed met de artsen en weet waar je aan begint, want als je flauwvalt mag je nooit meer teruggekomen 😉
Succes!
Marry