Hoe leuk dat de PZC ook weer een artikel heeft gewijd aan onze wereldreis en terugkomst! In de hele verhuizing terug ons huis in, ben ik de krant waar het in stond kwijtgeraakt, maar hieronder heb ik de tekst gekopieerd. Je kan het nog beter gewoon online lezen op de site van de PZC.

 

_______

Marry Fermont, Denny ter Steege en hun dochter Liv uit Middelburg maakten een wereldreis van een jaar. Ze bezochten onder meer San Francisco (foto). © Marry Fermont

Middelburgs gezin maakt reis om de wereld in 365 dagen

MIDDELBURG – Ze reden zo’n 35.000 kilometer met de auto, sliepen op 152 adressen en waren precies 365 dagen onderweg. Marry Fermont en Denny ter Steege uit Middelburg maakten het afgelopen jaar een bijzondere wereldreis, met hun dochter Liv (3).

Vancouver, daar begon hun avontuur. Het gezin maakte een grote ronde door Canada en Amerika. De drie stonden op de Golden Gate Bridge in San Francisco, liepen door Manhattan in New York, overnachtten in de auto in natuurparken en sliepen bij Mormoonse families op het Amerikaanse platteland. De laatste vier maanden brachten ze door in Nieuw-Zeeland, Singapore en Maleisië. Marry, die fotografe is, bood hun gastgezinnen een fotoshoot aan, in ruil voor een slaapplek. Tussendoor sliepen ze ook in hotels en op Airbnb-adressen. Twee keer pasten ze een periode op het huis van mensen die zelf met vakantie waren.

Liv, Marry en Denny bij Lake Louise in Canada. © Marry Fermont

Hoe mooi de landen die ze bezochten ook waren, de ontmoetingen met de gastgezinnen vormden de hoogtepunten van de reis. Het gezin kwam via sociale media aan slaapplekken, en kwam via gastgezinnen vaak weer bij nieuwe mensen terecht. ,,Het was zó leuk om te zien en te horen hoe mensen leven. Vaak lieten ze ons hun regio zien. Daardoor ontdekten we pareltjes die niet in reisboeken staan.” Marry en Denny hielpen zelfs een Syrische familie die in Maleisië woont een eindje op weg met een emigratie naar Canada. Ze brachten de man in contact met een gastgezin dat ze eerder in hun reis ontmoet hadden. ,,Als je naar Canada wilt emigreren, heb je namelijk een inwoner nodig die je uitnodigt”, legt Marry uit. ,,Ik hoop dat we elkaar allemaal nog eens in Canada zien. Dat zou hét bewijs zijn van hoe waardevol ontmoetingen kunnen zijn.”

,,Door al die ontmoetingen zijn we zelf ook meer open minded geworden”, zegt Denny. ,,Voor deze reis zou ik nooit mijn huis open stellen voor vreemden, maar nu wel. We hopen dat de mensen bij wie we zijn geweest ook bij ons komen overnachten als ze in Europa zijn.”

En Liv? Die genoot van alle ‘friends’ die ze onderweg maakte. ,,Ze is afgelopen jaar veel socialer geworden. Ze stapt makkelijk op mensen af, en is heel open. En ze heeft een beetje Engels leren spreken.” Het gezin bezocht talloze speeltuinen en waterparken. Denny: ,,Liv heeft veel bepaald. We konden ’s avonds bijvoorbeeld nooit iets doen, omdat ze haar slaap nodig heeft.” Maar veelal paste Liv zich moeiteloos aan. Marry: ,,We gaven haar veel inspraak, en namen haar mee in wat we zouden gaan doen. Dat is belangrijk.”

Net als in het gewone leven, waren er ook minder leuke momenten. Liv die moeite had met de lange autoritten, slecht weer in Nieuw-Zeeland. ,,Soms waren we het zat om wéér de tas te moeten pakken. En soms word je gek van elkaar. Je wilt ook wel eens tijd voor jezelf”, zegt Marry. ,,Maar toch, als het kon, zouden we morgen weer vertrekken.”

Reacties

Reacties