Vernix | Baby’s met huidsmeer

Vernix

Wat is vernix eigenlijk? Nou heel simpel: huidsmeer. In de wetenschap wordt het vernix caseosa genoemd, wat letterlijk ‘op-kaas-lijkend-smeer’ betekent!

Vernix wordt gevormd vanaf ongeveer week 20 en bestaat voor 80% uit water, 10% uit vetten en 10% uit eiwitten. Naarmate de zwangerschap tegen het einde loopt, neemt de huidsmeer af. Theoretisch heeft een baby die na 40 weken wordt geboren geen huidsmeer meer en een baby die met 37 weken wordt geboren nog heel veel. Dat is theorie, want soms hebben baby’s met 42 weken ook huidsmeer of heeft een baby die rond 38 weken wordt geboren bijna niets meer.

Waarvoor het precies dient, daar is de wetenschap nog niet helemaal over uit. Het kan zijn om te beschermen tegen het vruchtwater waarin een baby hele dagen “dobbert”. Als jij te lang in bad hebt gezeten, dan is je huid oud en gerimpeld, maar als je je huid vet houdt, dan heb je daar geen last van. Dat verklaart alleen niet waarom het pas vanaf week 20 wordt gevormd.

Er wordt ook gezegd dat het beschermt tegen infecties, dus tegenwoordig worden baby’s niet meer gewassen en wordt de vernix er niet meer afgeveegd als een baby geboren wordt. Overigens trekt het erg snel in en is het binnen de kortste keren verdwenen. In huidplooien is de kans groter het langer te kunnen blijven zien, zoals de oksels.

Ten slotte zegt men dat het helpt om het geboorteproces te vergemakkelijken. Zelf heb ik nooit gezien dat het makkelijker was om een baby op de wereld te zetten met huidsmeer dan zonder, maar misschien doet het meer dan dat je kan zien.

In elk geval denkt men dat vernix goed is voor je huid, want tegenwoordig zijn er tal van crèmes verkrijgbaar die claimen vernix als ingrediënt te hebben. Dus mocht je bevallen en je kindje zit nog onder het huidsmeer, dan kan je het beste zo snel mogelijk er wat van pakken en op je rimpels smeren. Wie weet helpt het 😉

Hier een aantal foto’s van prachtige baby’s met een laag(je) huidsmeer.

Vernix

 

Reacties

Reacties