Tips voor het fotograferen van een geboorte in het ziekenhuis


Toen ik ruim een jaar geleden begon als geboortefotograaf had bijna nog niemand van deze vorm van fotografie gehoord in Nederland. Inmiddels is er veel aandacht in de
landelijke pers geweest, heb ik meer dan 30 bevallingen (2012, in 2015 zijn het er inmiddels bijna 100) mogen fotograferen en ontvang ik regelmatig e-mails van fotografen die graag willen weten hoe ik dingen aanpak. Bij het fotograferen van een geboorte komt veel meer kijken dan alleen het fotograferen. In de ziekenhuizen reageren ze wisselend, maar tegen de tijd dat ik wegga of als ze tijd hebben om op mijn website te kijken, zijn ze vaak razend enthousiast. 

Dit artikel is bedoeld om fotografen die zich ook graag willen specialiseren in geboortefotografie bij een ziekenhuisbevalling. Het is belangrijk dat de artsen, verloskundigen en verpleging er de meerwaarde van inzien, zodat wij als fotograaf mogen blijven komen. Als je als geboortefotograaf probeert deze tips toe te passen, dan weet ik zeker dat we nog lang mogen komen in ziekenhuizen om het meest bijzondere op deze wereld vast te mogen leggen: de geboorte.

 1.      Stel je voor

Heb je nog tijd als je binnenkomt, stel je dan voor bij de zusterpost. Vraag wie er verantwoordelijk is voor jouw klanten en maak kennis met elkaar.

2.      Leg uit wat je doet

Wanneer je je voorstelt, leg dan meteen uit wat je precies doet. Hierbij is het heel belangrijk dat je zegt dat je er bent om foto’s te nemen van jouw klanten en níet van het personeel. Artsen en verplegend personeel willen niet altijd even graag op de foto en al helemaal niet op jouw website. Verzeker iedereen, met wie je die dag werkt, dat als ze op de foto staan dat het voor privégebruik is. Ze gaan dan een stuk losser met je om en staan er niet zo bij stil dat je fotografeert.

3.      Neem voorbeelden mee

Heb je al een geboorte gefotografeerd? Neem dan een folder, visitekaartje, album of iets dergelijks mee. Zelf neem ik altijd een geboortealbum mee wat ik bij de zusterspost leg, gedurende de tijd dat ik in het ziekenhuis ben. Al het personeel dat die dag aan het werk is, kan zien wat ik doe en wat de bedoeling is. Ze zijn op deze wijze op de hoogte dat er een geboortefotograaf in het ziekenhuis aanwezig is.

4.      Artsen hebben weinig tijd, hou daar rekening mee

Mocht er tijdens de bevalling de hulp nodig zijn van een gynaecoloog dan wordt hij of zij er pas op het laatste moment bij geroepen. Meestal is er dan geen tijd meer om te vertellen wie je bent en wat je doet. Zorg ervoor dat je tijdens de kennismaking met de verpleging al aan hen vraagt om de arts in te lichten en er specifiek bij te zeggen dat er geen foto´s van de arts op internet komen. Dit ligt heel gevoelig en als je je hier niet aanhoudt heb je kans dat je nooit meer hoeft terug te komen in dat ziekenhuis en andere geboortefotografen misschien ook niet. Heel belangrijk dus!

  5.      Weet wat je doet

Ga alleen een geboorte fotograferen als je weet wat je doet. Ben je niet zeker ervan of je tegen bloed kan? Val je snel flauw? Woon dan eerst een geboorte bij, zonder dat je hoeft te fotograferen en kijk alles op youtube wat je kan vinden over een geboorte. Als ze in het ziekenhuis nog moeten opletten of het goed gaat met de fotograaf, hoef je ook nooit meer terug te komen ;-). Daarnaast is het voor jezelf ook niet prettig als het zweet je uitbreekt bij een vacuümpomp of een knip. Wees voorbereid en weet waar je aan begint!

6.      Bekijk de kamer goed

Bekijk als je binnenkomt de kamer goed. Staat de reanimatiekar op de kamer en zo ja waar? Is er misschien een speciale reanimatiekamer en waar zit dan de deur? Als er op het moment van de geboorte iets gebeurt, dan moet je niet in de weg staan. Kies een positie waarbij het personeel geen last heeft van jou in het geval er iets onverwachts gebeurt.

7.      Vraag emailadressen

Vraag, indien het mogelijk is, aan alle mensen die hebben “meegewerkt” bij de geboorte hun emailadres. Zelf heb ik altijd een schriftje bij waar ze dit in kunnen schrijven. Je kan wat van de resultaten, indien de ouders dat goed vinden, naar het personeel sturen. Op die manier kunnen zij ook het resultaat zien en weten ze de volgende keer direct wie je bent en wat je komt doen!

8.      Maak er wat moois van! 🙂

Wil jij ook geboortes gaan fotograferen en er nog meer over leren? Dan is de workshop geboortefotografie misschien iets voor jou. Schrijf  je hier alvast in voor de nieuwsbrief. Via de nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van de details.

Marry Fermont

 

 

Reacties

Reacties