DE TOP 9 VAN 2018

Elk jaar kan je aan het einde van het jaar je “top 9 van Instagram” delen. Oftewel, je 9 ge-like-te foto’s. Dit is het eerste jaar dat ik echt actief was op Instagram. Ik heb ‘t zeker al 2 jaar en ook wel iets ermee gedaan met geboortefotografie, maar niet eerder zo actief als dit jaar. Vooral de stories vond/vind ik erg leuk om te doen.

De top 9 van 2018

Maar ik dwaal af, de top 9 dus. In deze blog deel ik graag de top 9, wat ik vind van die keuze én deel ik onze top 9 met uitleg!

De 9 meeste gelikete foto’s op Instagram

Tadaaaa dit zijn ze dan! Van links naar rechts en van boven naar beneden:

 1. Het moment dat we onze auto verkochten in Canada
 2. Moeder-dochter-moment tussen de lupines in Nieuw Zeeland
 3. Familiefoto bij Lake Louise in Banff in Canada
 4. Liv in the Antelope Canyon in Arizona, Amerika
 5. Liv die precies hetzelfde gezicht trekt als het jongetje op de muurschildering in George Town
 6. Aankoop van onze auto in Amerika
 7. Liv tussen de lupines in Nieuw Zeeland
 8. Denny die de laatste meters van zijn marathon rent met Liv
 9. Liv als unicorn

Wat valt mij op aan deze top 9?

3 van deze foto’s zijn kwalitatief “flut” foto’s en gemaakt met een telefoon, maar: ze representeren een belangrijk moment! Een auto kopen in Canada was een heel spannend gebeuren. Hiermee zou onze reis staan of vallen. De auto-zoektocht in de regen en de kou waren niet echt leuk en we hadden geen idee waar we mee bezig waren. Toen we uiteindelijk de knoop doorhakten voor een auto vond ik dat mega eng! Maar we hadden er 1 en voordat we ermee wegreden, maakten we een selfie. En deze eindigt dus in onze top 9 🙂

Hetzelfde geldt voor de verkoop van de auto. Ook dit was weer spannend. Verkopen we hem op tijd? En hoeveel krijgen we ervoor? Omdat onze verzekering afliep tegelijkertijd met het einde van onze reis op Noord Amerika, mochten we de nummerborden houden. Weer maakten we een selfie en deze staat zelfs op nummer 1 van onze top 9.

De derde telefoonfoto, is eigenlijk niet eens een officiële foto. Toen Denny over de finish kwam voor zijn eerste marathon, ging alles zó snel dat ik niet wist wat ik eerst moest doen: filmen, foto’s maken, allebei?! Dus ik filmde eerst en toen kwam er eigenlijk geen “daarna”. Omdat ik dolgraag een foto wilde delen van dit fantastische moment, maakte ik een screenshot van de video. Belabberde kwaliteit, maar een geweldig moment en ook deze staat in de top 10. En terecht, want wat een prestatie!

Een hele lange tijd domineerde alleen Liv in de top 10. Foto’s van Liv “doen” het erg goed op Instagram. Als trotse ouder begrijp ik dat natuurlijk wel 😛 Uiteindelijk zijn nog 4 van de 9 foto’s alleen van Liv en staat ze sowieso op alle 9 haha. In deze blog wat verderop ook een top 9 van alleen Liv 😉

We leerden dit jaar dat foto’s waar we zelf op staan het in elk geval “beter” doen dan foto’s van alleen landschappen bijvoorbeeld. Terwijl we toch heel wat geweldige foto’s gemaakt hebben!

Zou deze top 9 ook mijn top 9 zijn?

Daar kan ik kort over zijn: nee. Hoewel ik heel goed snap waarom dit de top 9 is en het een hele goede samenvatting geeft van onze reis, is toch een paar foto’s mij een doorn in het oog als fotograaf en moet het fotografisch gezien mooier kunnen, inclusief ook wel echt hoogtepunten voor ons.

Mijn top 9 van Instagram

Kijk dit zou onze keus zijn! Dat kijkt lekker toch of niet?!  Van links naar rechts en van boven naar beneden:

 1. Familiefoto bij Lake Louise in Banff in Canada
 2. Liv in the Antelope Canyon in Arizona, Amerika
 3. Moeder-dochter-moment bij Colorado National Monument, Amerika
 4. Moeder-dochter-moment tussen de lupines in Nieuw Zeeland
 5. Liv op de schommel in Canada
 6. Denny en Liv op een hele koude druilerige dag in Glenorchy, Nieuw Zeeland
 7. Denny en Liv op het strand op Vancouver Island
 8. Liv die precies hetzelfde gezicht trekt als het jongetje op de muurschildering in George Town
 9. Familiefoto bij de Golden Gate Bridge

Wat vind ik van deze top 9?

Eerlijk? Het was onmogelijk om een top 9 te kiezen van alle foto’s die we dit jaar op Instagram gepost hebben. We hebben er samen naar gekeken en een paar keer foto’s gewisseld omdat het toch anders niet zo mooi eruit zag 🙂 De volgorde is willekeurig, het was onmogelijk om het beste moment eruit te pakken.

2 foto’s werden gemaakt door vreemden, 3 door mij en 4 door Denny. Allemaal nabewerkt door mij.

Het is een goeie mix van de landen waar we zijn geweest en een paar van de fantastisch mooie plekken waar we zijn geweest. Mijn favoriete foto is toch nog steeds Liv op de fiets, alles klopt aan dit plaatje haha.

Er zit toch 1 telefoonfoto bij. Liv op de schommel. Deze moest in het overzicht, want deze foto staat centraal hoe makkelijk het soms is om met kinderen te reizen. Je kan allerlei mooie plekken opzoeken, maar uiteindelijk is zoiets simpels als een schommel meer dan genoeg.

De Liv top 9

Om deze blog af te sluiten een top 9 met alleen Liv, vanaf het begin van de reis tot nu toe. Wat is ze gegroeid in de afgelopen maanden, letterlijk en figuurlijk. Ze blijkt zo’n goede reiziger, alleen niet teveel in de auto. Zo open naar de wereld, maar verlegen als ze je nog niet kent. Niet altijd, want sommige mensen sluit ze meteen in haar armen. Ze leerde Engels spreken, wandelde ontzettend veel met ons mee, maar zat evenveel op mijn rug. Ze leerde heel veel andere kinderen kennen en iedereen noemde ze “friend”. Het was te lastig om steeds opnieuw weer alle namen te onthouden, maar over “oma Enny” in Canada heeft ze het nog weleens. Door en met Liv deden we hele andere dingen dan we hadden gedaan zonder haar. Dat was soms heel tof en soms wat minder ;-). Een meisje met een eigen wil en die gedurende de reis leerde dat er dingen waren voor papa en mama en dingen voor Liv. Altijd vrolijk, behalve met honger of als ze moe is.
Lieve Liv, hier is jouw Instagram top 9:

Het lijkt erop dat portretten het goed doen 🙂

1. Februari in San Francisco
2. Maart in Vancouver
3. April in Kentucky
4. Mei in Conneticut
5. Juni in Canada (rural Ottawa)
6. Juli in Canada (Sault Ste Marie)
7. Augustus in Canada (Banff)
8. November in Nieuw Zeeland
9. December in Maleisië

Niets kan denk ik ooit nog 2018 overtreffen qua reizen.. alhoewel: de volgende keer…. 😉

Reacties

Reacties