Korte samenvatting en doneren

In 2018-2019 hebben we een jaar de wereld rond gereisd. Als je ons toen al volgde dan ken je wellicht het verhaal van Maya, Ramy en Sophia nog. In dat geval kan ik kort zijn, na onze bemiddeling in 2019 en dankzij onze Canadese vrienden en een kerk in Ottawa kunnen we eindelijk vertellen dat ze na nog eens 5 jaar wachten naar Canada mogen! Er is alleen nog 1 drempel: de Canadese regering laat alleen vluchtelingen toe die $30.000 CAD hebben verkregen via donaties (je mag het niet zelf meenemen). Daarom heb ik een GoFundMe actie opgezet. Donaties mogelijk vanaf $5 CAD

DONEREN OP GOFUNDME KAN HIER

Helaas kan dat alleen met een creditcard en ik weet dat veel mensen die niet hebben. Als je wel wilt doneren en geen creditcard hebt, dan heb ik een oplossing bedacht. Je kan mij via tikkie een bedrag storten (dat kan dan ook minder dan 5 euro zijn, echt alle beetjes helpen!!!). Ik verzamel alles en maak dat dan via onze creditcard over. Ik zal alle screenshots en overboekingen via mijn socials delen.

DONEREN VIA EEN TIKKIE KAN HIER

Update 9 april 2021

Vanwege de grote aantal betaling via Tikkie (waarvoor MEGA BEDANKT, ik kan dit niet vaak genoeg zeggen) is de eerste betaling via onze creditcard aan GoFundMe gedaan voor maar liefst een bedrag van €1837,50!!

De link hier boven is vernieuwd en er kan NOG STEEDS GEDONEERD WORDEN.

Update 20 april
Via mijn instagram profiel en dan de highlight “Help us” vind je een overzicht van alle donaties via tikkies en de bedragen die zijn overgemaakt zijn tot nu toe. DONEREN KAN NOG STEEDS 🙂

 

Uitgebreide verhaal

Mocht je het verhaal niet kennen, of het weer even willen horen? Komt ie!

In februari 2019 op het einde van onze jaar lange reis waren we op Langkawi een eiland in Maleisië. Omdat we eens wat anders wilden eten dan rijst gingen we naar een restaurant met super goeie reviews waar ze blijkbaar de beste falafel verkochten. Het bleek gerund te worden door een Syrisch gezin die in december 2016 (Ramy) naar Maleisie was gevlucht vanwege de oorlog in Syrie. Een jaar later kwamen Maya en Sophia. Sophia bleek van dezelfde leeftijd als Liv en daarnaast was het tussen deze 2 meisjes liefde op het eerste gezicht.

Liv en Sophia

Het raakte me. Twee dezelfde meisjes, maar door hun paspoort zo verschillend. Terwijl voor Liv de wereld aan haar voeten lag, was de toekomst van Sophia compleet onzeker.

Hoewel ze in Maleisië mochten zijn, was dat ook meteen het enige positieve eraan. Met hun Syrische achtergrond hadden ze in Maleisië geen bestaansrecht en ook geen recht op een permanent visum. Het was een tussenstation, maar zomaar verder reizen kon ook niet, want je wordt nergens toegelaten.

Maleisië

In Maleisië mag Sophia niet naar school, ze mogen geen bankrekening openen, ze hebben geen recht op medische zorg en eigenlijk mogen ze ook het restaurant niet hebben, maar dat wordt gedoogd hoewel dat elke dag onzeker is. Ze vertelden ons dat ze Canada 1 van de weinige landen is waar je kans maakt op een verblijfsvergunning.

Canada

En daar kwamen wij net vandaan.. Dus we beloofden daar dat we gingen helpen en plaatsten een oproep op social media waar veel steun voor kwam. Lang verhaal kort via onze lieve vrienden Heather en Dean en alle inspanningen van Maya en Ramy zelf, vonden we een kerk in Ottowa die garant wilde staan. (In Canada moet je iemand hebben die garant voor je staat en je op weg helpt met alle eerste levensbehoeften als je aankomt). Het proces kon in gang gezet worden.

Het proces om in Canada te komen

Dat proces bleek nog een lange weg o.a. door Covid. Nu 5 jaar nadat het gestart is, hebben ze eindelijk een go gekregen. Ze mogen naar Canada! Sophia haar grootste wens: naar school mogen, staat op het punt om uit te komen. MAAR: ze moeten daar 30.000$ voor hebben, dit is verplicht vanuit de Canadese overheid zodat ze het eerste jaar geen hulp hoeven te vragen van de regering. EN: dit geld mag alleen maar van donaties komen, ze mogen dit niet zelf inbrengen. Op deze manier wil Canada voorkomen dat alleen rijke mensen zich kunnen “inkopen”.

GoFundMe

Het geld gaat rechtstreeks via GoFundMe naar de kerk in Ottawa die het voor hen beheert en hun voorziet van een maandelijks bedrag. Het hele verhaal (in het Engels) lees je daar. Maar ik wil graag nog de woorden van Ramy delen hier:

Canada holds a unique meaning for each of us.
For Sophia, it represents the opportunity for a proper education, something she hasn’t had in Malaysia. It also means experiencing the joy of winter, like building snowmen.
For Maya, it signifies a return to the comfort and security of a warm home – something she lost in Syria. It’s a place where she won’t have to fear while she work.
For me, as a father and husband, Canada feels like a formidable challenge, a mythical monster I must conquer to fulfill my family’s dreams and secure their safety.

Waarom doneren?

Ik weet dat er veel ellende in de wereld is 🙁 En dat we niet iedereen kunnen helpen. Ik weet ook dat $30.000 veel geld is. Maar deze lieve familie zal er alles aan doen om een deel uit te gaan maken van de Canadese samenleving en hun steentje bij te dragen, het zijn hardwerkende mensen die de laatste jaren niets anders gedaan hebben dan, ondanks alle beperkingen, een restaurant te runnen en hun dochter Sophia kansen te bieden binnen de mogelijkheden die er waren. Ze verdient het om straks naar school te kunnen en op te groeien met alle kansen zoals onze kinderen die hebben.

Daarnaast mag je Maya’s falafel gaan proberen als je ooit in Ottowa bent 🙂 Ze willen met alle liefde iets terug doen.

Ik hoop dat je als je iets kan missen dat je dat wilt doneren. Alle beetjes helpen.

Niet doneren, wel helpen?

Kan je geen geld missen, maar wil je helpen? Deel dan alsjeblieft dit verhaal waar je kan, daar zijn we ook al enorm mee geholpen!

Namens Maya, Ramy en Sophia en namens ons: heel erg bedankt, woorden kunnen eigenijk niet omschrijven wat dit betekent.

 

Reacties

Reacties