Informatie vakantie Tanzania (met kids)
Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. In deze blog beantwoord ik alle vragen rondom op vakantie gaan in Tanzania (en omdat wij in een lockdown zijn gegaan, ook de info rondom C.)
Je vindt achtereenvolgens de volgende onderwerpen:
– Voorbereidingen
– Malaria
– Geld
– De vlucht
– Accommodatie
– Safari
– FAQ

Het complete reisverhaal heb ik gedeeld op Instagram in 34 posts. Te beginnen bij deze.

Heb je na deze blog nog vragen? Laat je vraag onder deze blog onder en ik beantwoord hem zo snel mogelijk.
Nijlpaard tanzania

De voorbereiding qua C.
We beginnen maar bij het begin, het regelwerk vooraf in tijden van C. Ik schreef het al eerder dat er weinig voorpret was, vooral veel “voorstress”. Het had nogal wat voeten in de aarde om te uit te zoeken wat je nu precies nodig hebt om te vliegen, maar ik kan nu zeggen: het was het waard! En ik kan ook zeggen: laat je niet teveel opfokken, veel dingen zijn formaliteit en er wordt in de praktijk niet naar gevraagd.

Als je besluit om naar een oranje gebied te gaan, dan is het belangrijk om te weten dat veel verzekeringen geen kosten dekken voor C-gerelateerde zaken (in elk geval in dec. 2021). Mocht je positief getest worden terwijl je daar bent, dan zijn alle kosten die daaruit voortvloeien voor eigen rekening. De grootste kostenpost zou daar de vlucht van kunnen zijn, wil je dit kunnen tackelen kies dan voor een maatschappij met een flexibele wijzigingspolicy (daarover meer in de volgende post). Overigens dekt je zorgverzekering wel je ziekenhuiskosten ter plekke (mocht je door C in het ziekenhuis worden opgenomen) tot een bedrag wat je er in NL voor zou betalen. Word je positief getest in NL vóór je gaat, dan ben je wel verzekerd. (mits je natuurlijk een reis- en annuleringsverzekering hebt afgesloten).
Op nederlandwereldwijd.nl vind je alle adviezen door de Nederlandse overheid per land. Let op, hier kan nogal weleens een foutje in staan. Een veel gebruikte internationale site -en veel uitgebreider dan de Nederlandse- is: https://www.iatatravelcentre.com/world.php Deze site heeft mij het meest geholpen. Om te weten waar je aan moet voldoen als je terugkeert kan heb je deze website nodig: https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/
Toen wij gingen (maar ja dat kan morgen weer anders zijn) hadden we het volgende nodig:
De PCR test + het Tanziaanse health form werden gecheckt voordat we door mochten.
Als je terug een test nodig hebt (wij moesten een antigen test kunnen overhandigen), dan is het handig om van te voren uit te zoeken waar je dat ter plekke kan doen. In Tanzania kan een “rapid” test op alle internationale luchthavens.
Helaas kost al dat testen nogal wat geld. Er zijn verschillende aanbieders in NL en het loont om te shoppen. Soms zijn er ook aanbiedingen, zoals feestdagen korting.
Al met al, nu we gegaan zijn, is de drempel voor de volgende keer lager. Nu ik weet waar ik alles kan vinden (de sites die ik genoemd heb), maakt het het voor de volgende keer een stuk gemakkelijker. Twijfel je over de maatregelen ter plekken: mail bv een airBnB host om na te gaan of het in de praktijk ook echt zo werkt zoals je leest op internet. Het lijkt allemaal soms lastig, maar het valt dus reuze mee! 🙂
.
Ga & Geniet!
(en pin me niet vast op alle info die ik hier heb gezet, want net zoals al die sites wil ik ook niet verantwoordelijk gehouden worden 😉 )
Malaria
In Nederland adviseren ze malaria ter plekke, maar ter plaatse zeggen ze dat er geen malaria is in het droge seizoen. Wij kozen ervoor om niets tegen malaria in te nemen. Doe vooral je eigen research hierover. Er zijn vele goeie posts over te vinden.
.
Geld
In tanzania kan je 400.000 TSH pinnen per keer, want neerkomt op ongeveer €155,-. Als je een safari wilt doen zet dit geen zoden aan de dijk. In Arusha zijn geen pinautomaten waar je dollars kan pinnen. Het beste kan je genoeg contant geld meenemen. Ze accepteren ook euro’s en omdat je elke keer geld verliest met wisselen zou ik aanraden om euro’s mee te nemen. Een andere optie is; the WorldRemit App. Hiermee kan je geld overmaken naar een Tanziaanse telefoon. Uiteraard kost ook dit geld, maar omdat wij slecht voorbereid waren money-wise hebben we zo onze safari kunnen betalen.
.
De vlucht
Veel vragen over de kosten, waar we alles geregeld hebben etc. Dus we beginnen maar bij het begin: de vlucht. Alles deze vakantie hebben we los geboekt, dat doe ik het liefste. Kijken hoe je je voelt als je aankomt, wat de mogelijkheden zijn lokaal en dan beslissingen nemen. Van een georganiseerde reis van A tot Z vanuit Nederland, worden wij erg ongelukkig.
Er zijn veel vergelijkingssites om vluchten te zoeken, maar ik heb sindskort een nieuwe favoriet en dat is: momondo.nl Als je enigszins flexibel bent met je data heb je daar een fijn overzicht waar je kan zien welke data het meest voordelig uitpakken. Daar kwam ik erachter dat het het goedkoopste was om op 30dec te vertrekken en op 13 of 14 januari terug te komen. Ik kwam uiteindelijk op een vliegticket met Qatar met een overstap in Doha. We betaalden € 600 per persoon voor een retour vlucht.
Als je besluit om naar een oranje gebied te vliegen (waar je niet verzekerd bent voor kosten die voortvloeien uit C), dan is mijn tip: boek bij een luchtvaartmaatschappij met een flexibele wijzigingspolicy. Wij kozen voor Qatar niet alleen voor de lage kosten, maar ook omdat je tot 3 uur van tevoren je vlucht kosteloos mag wijzigen. Dit betekent dat als je positief test voordat je terugvliegt, je je vlucht zonder extra kosten kan wijzigen tot je uit quarantaine bent.
Het was de eerste keer dat we met Qatar vlogen, maar het was vergelijkbaar met Emirates. Veel keuze uit maaltijden die je van tevoren kon aangeven bij je boeking. Mondkapjes waren op papier verplicht vanaf 6 jaar, maar kinderen hoefden er geen te dragen en als je het als volwassene niet deed werd daar ook niets van gezegd.

Aanrader om mee te vliegen, zeker in tijden van C.

Accommodatie
Wij hebben de eerste 2 nachten in Karibu Heritage House in Arusha geslapen. Dit is niet zo ver buiten het centrum en heeft een zwembad.

Daarna zijn we naar de Bananafarm gegaan (dikke aanrader). Dit zit verder buiten het centrum, maar je kan elke avond aanschuiven voor een 3 gangen maaltijd voor 5 dollar per persoon.

De laatste nachten -na de safari – zijn we naar Moshi gegaan en hebben we in een luxe hotel geslapen (wat gerund wordt door Nederlandse mensen sinds kort): Honey Badger Lodge.

Safari
Je kan overal safari’s boeken, wij hebben onze grote safari geboekt bij de Bananafarm. We hebben $2100 voor 3 personen betaald en deelden onze jeep met 3 vrienden (ook ¢2100). Het maximaal aantal mensen in een jeep is 6.
Het meest verkocht circuit is
1. Tarangire (bekend om de olifanten)
2. Naar Serengeti
3 Serengeti
4. Ngorongoto crater
En wanneer je voor 5 dagen wilt gaan:
Lake Manyara (bekend om leeuwen in de bomen)
.
We vragen Godwin (de eigenaar van de bananafarm, van origine masaai en een “wildlife” degree) naar zijn mening over de Serengeti en daar is hij heel duidelijk over: the place to be, die wil je niet missen! We boeken uiteindelijk het veel geboekte circuit en ipv Lake Manyara: 2 dagen Serengeti.Overige activiteiten
Behalve de grote safari hebben we nog andere activiteiten gedaan. We zijn het centrum van Arusha in gegaan naar de lokale markt, we hebben een wandel safari gedaan in Arusha National Park (geweldig!) we hebben een wandeling gemaakt rond Lake Duluti (vanaf de bananafarm wordt dit goed uitgelegd), we zijn naar de lokale kapper geweest, we hebben de rondleiding op de bananafarm gehad (die is gratis en dit is een geweldige wandeling met fantastische uitleg) en we zijn -vanuit Moshi- naar Kikuletwa Hotsprings gegaan (mega aanrader).Je kan vanuit de bananafarm ook nog een wandeling naar verschillende watervallen doen. Dat doen we de volgende keer 😉Meeste gestelde vragen
Op instagram vroeg ik jullie, wat wil je nog graag weten over de reis en de volgende vragen kwamen daar binnen.
Hoe deden jullie dat met de kids en anders/lokaal eten?

De nummer 1 regel is: “boil it, peel it, cook it, wash it or forget it” en eigenlijk gaat het dan altijd goed. Ik heb in heel mijn 20 jaar backpack leven 1x voedselvergiftiging gehad en toen had ik me niet aan deze regel gehouden (gewoon super stom van mezelf!). Het leuke van reizen is juist nieuwe dingen proberen en soms is het lekker en soms niet 😉

Is Tanzania ook geschikt voor weinig reiservaring? Of zou je eerder een andere bestemming kiezen?Ik heb altijd geroepen dat Azië het beste continent is om te beginnen met verre reizen, maar eigenlijk kan ik -nu ik in Tanzania- geen 1 reden bedenken waarom je niet hierheen zou gaan. Iedereen kan Engels, iedereen is vriendelijk en behulpzaam en alle moderne faciliteiten zijn aanwezig. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Dus ik zeg ja.

Had je een vaste driver of regel je het vervoer ter plaatse?
Ik had het eerste hotel gevraagd om ons op te halen met een taxi vanaf de luchthaven (Arusha is anderhalf uur van de luchthaven vandaan). Dat kostte $30 dollar voor 3 mensen of $40 voor 6 mensen. Je kan in elke accommodatie een taxi regelen, maar als je naar een drukke weg loopt is het knap als je daar 10 minuten staat zonder dat iemand je oppikt. Je kan gebruiken maken van een Dala Dala (een busje wat onderweg naar een bestemming mensen oppikt) of een brommer waar je achterop gaat. Dala Dala heeft vaste prijzen en met een brommer, taxi of tuktuk (zijn er ook) moet je onderhandelen. In je accommodatie kunnen ze je een richtlijn geven.

Heb je alles vantevoren apart vlucht/verblijf geboekt voor de hele trip?
Wij boeken zelf nooit voor een hele trip. We kijken liever ter plekke hoe het voelt om ergens te zijn. Ik boek altijd alleen de eerste 2 nachten om bij te komen. Ik heb wel altijd voorwerk gedaan waar ik evt naar toe zou willen, maar regelmatig wijken we daar van af als het ergens leuker of juist minder leuk is dan verwacht.

Safari met kinderen

Peutervriendelijk?
Het is zeker peutervriendelijk, je moet je alleen wel afvragen of je de Serengeti met een peuter wilt doen. Dat ligt aan je kind. Liv was een kind wat heel lang stil kon zitten, maar ik kan me voorstellen dat menig peuter dat niet is en je die daar geen plezier mee doet. Dat gezegd te hebben, we kwamen op de bananafarm een gezin tegen met 4 kinderen waarvan de jongste 1 en de oudste 6 en die zijn ook op safari gegaan. Hebben het wel uitgesmeerd over 7 dagen en luxere campings geboekt. Alles kan in Tanzania, alleen kost het dan meer geld.
.
Afstand tussen locaties?
Vanaf de luchthaven naar Arusha is het anderhalf uur en van Arusha naar Moshi is het ook anderhalf uur. De hotsprings zijn vanuit Moshi ruim een uur. De serengeti is 7 uur rijden als je rechtstreeks gaat. Google Maps is heel accuraat met de afstanden als je het daar op zoekt.
.
Hoeveel procent van de tijd rijd je op enorme hobbelwegen (autoziek)?
Alleen tijdens de safari, maar dat is het grootste gedeelte van de tijd. Het gekke was dat er 3 mensen waren die snel autoziek worden en niemand het was. Misschien door dat alle ramen op staan, of doordat je staat in de auto, of… geen idee, maar we hebben geen reiszieke mensen gehad!
.
Zijn er kamers voor 3 kids van 9,6 en 4?
In alle 3 de accommodaties waar wij verbleven hebben ze familiekamers. In een tent pas je met z’n drieen.
.
Vanaf welke leeftijd zou je kids meenemen?
Ik denk dat je elke leeftijd kan doen, maar dat je wel je reisprogramma er op moet aanpassen. Kijk naar het type kind wat Liv is had ze het vanaf 3 jaar wel al fantastisch gevonden.
.
Hoe vond je het om helemaal back to basic te gaan en te slapen tussen de wilde dieren?
Ik vond dat mega gaaf, maar ik geef niet zoveel om luxe. Ik draag gewoon dagen geen makeup, bind mn haar in een knot en haal die er niet meer uit, veeg af en toe een nat doekje op plekken van mijn lijf waar dat nodig is en klaar haha. Ik vind vies sanitair wel echt niks, en douche dan niet. Vieze toiletten vind ik ook vreselijk, maar als het een sta toilet is: geen probleem. En die hebben ze overal in tanzania.Van slapen tussen de wilde dieren heb ik- behalve huilende hyena’s- weinig gemerkt en dat vond ik eigenlijk jammer haha.
Is Tanzania veilig?
We kunnen alleen spreken over onze 2 weekse vakantie, maar wij hebben op ons op geen 1 moment onveilig gevoeld. We waren hier van tevoren wel bang voor, maar de sfeer is er erg prettig! We zijn ook in het donker buiten geweest, maar niemand valt je lastig. Alleen maar positief!
.
Enge beesten?
Uiteraard woont er genoeg “engs” in Tanzania, maar de kans dat je daarmee op een vervelende manier in aanraking meekomt is heel erg klein.
.
Hebben jullie veel gelopen?
Nee niet zoveel. Dat vond ik wel jammer. We hebben in Arusha National park een wandelsafari gedaan, dat kan in principe in alle wildparken, maar alleen met een ranger. Ik zou een volgende keer wel meer te voet willen doen. Dat is een compleet andere ervaring!
Vanuit de bananafarm kan je wel meerdere wandelingen doen, maar daar hadden we simpelweg geen tijd voor (volgende keer!) en uiteraard kan je Mount Kilimanjaro of Mount Meru beklimmen. Wil je die bergen beklimmen moet je wel al weken (maanden?) van te voren vergunningen etc regelen. Dat kan je niet zomaar doen. En het duurt een week voordat je op de top staat van de Kilimanjaro 🙂

Reacties

Reacties