Als je me volgt op social media dan weet je dat ik gevarieerd (en gezond) eten belangrijk vind en dat ik het ook belangrijk vind dat eten leuk (en lekker) is. In deze blog vertel ik graag over Bento, deel ik mijn favoriete lunchbox(es), geef ik wat tips over wat je erin kan doen én deel ik mijn favoriete pagina’s die ik volg op Bento gebied. Oh en op het einde deel ik nog een kortingscode voor De Leukste Lunch.

Bento?
Wat is het nu eigenlijk? Wat houdt Bento in? Er is al veel over geschreven dus ik citeer van de website van De Leukste Lunch: “Bento is gevarieerd en creatief eten, mooi opgemaakt op een bord of in een lunchtrommel. Bento draait om gezond en gevarieerd eten, voor volwassenen en kinderen. Bento komt oorspronkelijk uit Japan en wordt daar gebruikt in bento boxen: Japanse lunchtrommels met meerdere lagen of vakken waarmee je het eten van elkaar gescheiden kunt houden. In Japan is het een kunst om de bento boxen zo leuk en origineel mogelijk te maken. Een Japanse bento lunch bestaat officieel uit 2 delen koolhydraten zoals rijst of pasta, een deel eiwit zoals vlees, vis, melk, kaas en eieren en 2 delen fruit en/of groente.”

Gevarieerd en creatief
Ik ben Bento pagina’s gaan volgen nog voor ik mama werd. Ik vond het geweldig om te zien wat ouders maakten (en maken) voor hun kinderen. De meest fantastische creaties zag (en zie) ik voorbij komen en ik dacht altijd: dat ga ik later als ik mama word ook doen. Het leek me zo geweldig dat je je brooddoos open maakt als kind en dat er gewoon een kunstwerk in zit wat je op kan eten 🙂 Nu ik eenmaal mama ben, merk ik dat ik het vooral belangrijk vind wat ze eet en hoe het eruit ziet is mooi meegenomen, maar ik ben nog niet in de weer met allerlei bijzondere creaties. Al vind ik ze wel fantastisch dus ik sluit niet uit dat er ooit kunstwerken in haar brooddozen belanden. Als ik nu met weinig handelingen (en dus met weinig tijd) het leuk kan maken, dan doe ik het wel, maar in Liv haar brooddoos nog geen boterhammen die eruit zien als een krokodil of hond haha.

Lunch
Liv is nooit een echte broodeter geweest. Ze eet het wel, maar je maakt haar niet blij met 3 boterhammen. 1 is wel genoeg, liever eet ze allerlei andere dingen. Toen ze een peuter was, ging ik al de deur uit met 5 verschillende bakjes met in alles wat. Hoe handig is het dan dat je lunchboxes hebt met meerdere vakken en een per vakje afsluitbaar deksel?! Nu ik eenmaal een Yumbox lunchbox heb, heb ik spijt dat ik hem niet al jaren eerder heb aangeschaft.

Welke lunchbox?
Toen ik eenmaal een box mocht aanschaffen van mezelf, heb ik contact gezocht met Marije van de Leukste Lunch. Uiteindelijk heb ik de lunchbox van haar gekregen in ruil voor reclame, dit is dus officieel een gesponsorde post. Iedereen die mij volgt weet ook dat ik alleen maar dingen promoot die ik echt goed vind, dus dit is niet geschreven omdat het moet, maar om je wellicht te inspireren en te verblijden met ook zo’n handige box. Er zijn veel verschillende opties, maar ik wilde in elk geval een lunchbox die lekvrij was per vak (zodat niet alles door elkaar gaat) en waar je ook yoghurt in kan doen.

In eerste instantie wilde ik graag een Little Lunchbox. De reden was, omdat deze helemaal in de afwasmachine kan en de vierkante vakken er heel handig uit zien. Ik had alleen zolang zitten twijfelen dat er weinig tijd was voordat Liv naar school ging en deze op dat moment niet leverbaar was. Ik koos daarom voor een Yumbox met 6 vakken en een Yumbox snack box met 3 vakken.

De Yumbox
Behalve een 6-vaks Yumbox heb je ook nog een 4-vaks. Als je kind graag van brood houdt zou ik deze zeker aanraden. In een 6-vaks Yumbox krijg je met moeite 2 boterhammen. Nu doe ik er altijd maar 1 in voor Liv, dus dat is prima, maar als je een broodeter hebt kan je beter kiezen voor een 4-vaks.

Ik (en ook Liv) ben er heel blij mee, het nadeel vind ik dat de tray aan de onderkant aan de randen niet dicht is. Er komt dus water (of evt viezigheid) op plekken waar je er niet bij kan en het duurt een eeuwigheid voordat ie helemaal droog is, ook als die uit de afwasmachine komt. Ik kan niet begrijpen waarom ze dit niet gewoon dichtmaken, want het lijkt geen functie te hebben (op de foto heb ik het geprobeerd te laten zien door een roze armbandje in te stoppen). Ik denk wel dat de doos langer meegaat dan een Little Lunchbox, juist omdat de Yumbox uit twee delen bestaat. Het binnenste kan je namelijk in de afwasmachine doen en de buitenkant doe je op de hand zodat de rubbers goed blijven.

Omdat ik uiteindelijk de Little Lunchbox niet in mijn handen heb gehad, durf ik niet te zeggen of die net zo goed, of minder goed is, maar ik kan wel zeggen dat ik blij ben met deze twee Yumboxen.

Wat doe je in de lunchboxes?
Liv heeft 3x per week fruitdagen, je mag dan alleen maar fruit meegeven voor het 10-uurtje. Ik wissel af met verschillende soorten fruit en in het kleine rondje doe ik zwarte bessen of gedroogd fruit. Op de markt kan je verschillende soorten klein gedroogd fruit kopen wat daar heel makkelijk in past en Liv vindt dat HEERLIJK!

In de grote Yumbox doe ik in elk geval 1 boterham. De overige vakjes vul ik met verschillende dingen zoals:

 • Paprika
 • Worteltjes
 • Snoeptomaatjes
 • Mais
 • Edamame boontjes
 • Wrap met roomkaas en sla
 • Komkommer
 • Energy balls (Liv haar favoriet is walnoten, dadels, kokosolie en kokosraps aan de buitenkant)
 • Fruit
 • Kleine koekjes
 • Mini soepstengels
 • Verschillende soorten noten
 • Pepernoten (kan natuurlijk niet anders met Denny zijn werk nu). Die passen perfect in het ronde kleine vakje
 • Een lekker gezond baksel (Liv en ik bakken elke zondag iets –althans probeer ik- wat dan in de lunchbox kan).

Eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld en het grootste gedeelte bereid ik de avond ervoor al voor. Ik heb een paar toffe prikkers om het er leuk uit te laten zien Liv haar vriendinnetje heeft ook een Yumbox met prikkers en ze ruilen hun prikkers altijd op school 🙂

Onderaan deze blog staan een aantal foto’s (Iphone en camera) van Liv haar lunchboxen.

Bento inspiratie pagina’s

Op facebook zijn dit mijn favorieten:
https://www.facebook.com/groups/Deleukstelunchcommunity/
https://www.facebook.com/groups/621755928006469/

Op Instagram:
deleukstelunch
bento.aileen
lunchindeyumbox
yumboxlunch
thelunchpunch

Kortingscode
Ben je ook enthousiast en wil je wat bestellen, dan krijg je met “marry2019” tot eind December 10% korting. Wellicht een leuk Sinterklaas of Kerstcadeau. Laat je me dan weten hoe het bevalt?

Deze lunchboxen had ik voor het strand gemaakt. Links was voor mijzelf. Couscous salade met halloumi, in het midden yoghurt wat er bij moet en erover gezouten amandelen.

En deze lunchboxen waren voor onze reis naar Portugal. Ideaal!

Reacties

Reacties