De mooiste familie-ervaring | Een prachtige thuisbevalling

Op 22 januari word ik om 5:18u gebeld door Marvin. Ik moet van ‘ver’ komen en ben daardoor net te laat met opnemen. Wanneer ik terugbel, vertelt hij dat Malu 5cm ontsluiting heeft en heftige weeën. Ik ben klaarwakker en zeg alleen maar: “Ik kom er NU aan!”.

Thuisbevalling

Ik moet naar Wemeldinge en dat is net iets verder dan het ziekenhuis in Goes voor mij. In eerste instantie wilden Marvin en Malu hun tweede kindje in het ziekenhuis krijgen, maar toen we kennismaakten en ik foto’s liet zien, veranderden zij van gedachten. Toen Malu me na het gesprek mailde, schreef ze dat ze heel graag mij als geboortefotograaf wilde en dat zij en Marvin hadden besloten om thuis te bevallen. Ik had geen pleidooi gehouden voor een thuisbevalling, maar tijdens het gesprek hadden ze het gevoel gekregen dat dat de juiste keuze was. Wat bijzonder!

Maar nu dus al 5cm, heftige weeën en het is het tweede kindje, dus dat kan ook heel snel gaan. Ik heb echt geen tijd te verliezen en in 12 minuten verhuis ik van mijn bed, naar de auto, aangekleed en al met mijn cameratas klaar! Ik heb ondertussen gezien dat Malu me om 2:30u al een appje had gestuurd dat haar vliezen waren gebroken en dat het advies van de verloskundige was om nog proberen te gaan slapen totdat de weeën op gang zouden komen. Blijkbaar is dat dan toch snel gegaan 🙂 Ik heb erg veel zin om deze geboorte te fotograferen en zoals altijd hoop ik dat ik het niet mis. Hun dochter Puk van 4 jaar oud zal er ook bij zijn. Zij mag straks als eerste kijken of ze een broertje of een zusje heeft gekregen, want dat is een verrassing! Super tof!

De rust zelve

Ik ben om 6:00u bij hen thuis. Het is al een drukke boel. De kat zit in het raam en Puk zit beneden in haar pyjama, klaarwakker, samen met haar oom, tante, opa en oma. Malu ligt boven in bed. Het is dat ik weet dat ze aan het bevallen is, maar anders zou ik denken dat ze rustig een dutje doet. Met een glimlach op haar gezicht! Ze wil even in bad gaan, maar heeft op mij gewacht voor het geval dat het bad ervoor zorgt dat het sneller gaat. Ze is wel bang dat ze het koud krijgt, maar komt toch uit bed. Om 6:05u ligt ze in bad. Ze kan niet volledig onder water en het deel van haar lijf dat boven water ligt, is erg koud. Puk komt nog even boven kijken om nog een kusje te geven. “Je doet het goed hoor mammie”, zegt ze. Omdat Malu het toch (te) koud krijgt in bad, gaat ze om 6:20u eruit. Ze is helemaal aan het rillen en gaat heel snel weer onder een dikke deken liggen. Marvin is er nu bij om haar te steunen en gaat niet meer weg. Malu is echt de rust zelve. Niet te geloven dat ze een baby aan het krijgen is!

Persdrang

Om 7:00u veranderen de weeën en krijgt Malu persdrang! Ze heeft 10 centimeter ontsluiting en mag meepersen. Dat is snel gegaan! Puk is beneden dus die wordt naar boven gehaald. Samen met haar oma komt ze naar boven. Omdat de baby best hoog ligt, stelt de verloskundige voor om op handen en knieën te persen. Dat probeert Malu even, maar ze vindt het geen fijne houding. Na een paar minuten gaat ze daarom op haar zij liggen om zo te persen en dat gaat goed! Het is heel hard werken voor Malu. Puk houdt haar hand vast en wrijft er zachtjes overheen met haar duim. Super lief! Ik vraag een paar keer aan Puk of ze het spannend vindt, maar ze is absoluut niet onder de indruk. Dat kan je niet zeggen van oma, oma vindt het mega spannend. Oma kan meer mentale support gebruiken dan Puk 😉

Wanneer het hoofdje zichtbaar wordt en Malu met alle kracht haar uiterste best doet, kijk ik nog een keer naar Puk. Die geeuwt net uitgebreid en rekt zich eens even lekker uit. Het is een hilarisch tafereel, wat ik helaas net mis met mijn camera omdat ik aan Puk wilde vragen of het gaat. Dat kan ik in elk geval achterwege laten haha.

En dan wordt om 7:32u het hoofdje geboren! De wee is alleen net ten einde en dus moet er gewacht worden op de volgende wee. Omdat de baby de spildraai nog niet maakt, vraagt de verloskundige aan Malu om weer op handen en knieën te draaien. Het is een bijzonder gezicht om Malu te zien draaien met een babyhoofdje tussen haar benen. Puk vindt het ook mega interessant. Het is een nog mooier gezicht als Malu op handen en knieën zit en Puk haar babybroertje of –zusje goed kan bestuderen. Het lijkt bijna niet echt!

Geboren!

Dan komt de volgende wee en daar is om 7:33u de baby!! De baby zit helemaal vast in zijn eigen navelstreng. Puk komt meteen kijken wat het is. “Een jongen!”, zegt ze. Ik hoor Marvin zeggen: “Kijk nog eens goed, volgens mij is het geen jongen.”. Puk kijkt nog eens en Marvin heeft gelijk, het is een meisje 🙂 Het was ook lastig te zien met die lange navelstreng haha.

Malu ligt nog steeds achterstevoren en heeft haar meisje nog niet gezien. Die zit helemaal onder het smeer en moet een klein beetje op gang geholpen worden. Met een beetje wrijven, laat ze zichzelf al heel snel horen! De verloskundige helpt om haar, onder Malu haar benen door, aan te geven. Ook een geweldig mooi moment!

Puk staat inmiddels al bij de deur om beneden te gaan vertellen dat ze een zusje heeft gekregen. Puk is ook degene die de naam gaat vertellen en omdat ze nu weg is, weten we nog steeds niet hoe ze heet 🙂 Ik loop vlak daarna naar beneden om te vragen of ze het boven wil komen vertellen en dat wil ze. Trots komt ze terug de kamer in. “Mijn zusje heet Pleun.”. Wat een leuke naam!

Pleun ligt inmiddels heerlijk bij haar mama en de navelstreng is uitgeklopt. Malu vraagt aan Puk of ze de navelstreng wil doorknippen, maar dat wil ze niet, dus aan Marvin de eer. Vlak erna wordt de placenta geboren en ook dit is weer een bijster interessant moment voor Puk. Het is een mooi tafereel. Marvin kijkt verliefd naar Pleun, Malu praat met de kraamverzorgster en de verloskundige kijkt onder toeziend oog van Puk en oma de placenta na. Een betere sfeer dan dit kun je gewoon niet hebben zo kort na een bevalling. Puk is na het bestuderen van de placenta niet weg te slaan bij haar zusje. Het is zo mooi om te zien!

Huid op huid

Malu heeft wel een paar hechtingen nodig, dus Marvin komt aan met een grote bouwlamp die de hele kamer verlicht zodat de verloskundige wat kan zien. Heel sfeervol 😉 Pleun gaat even knuffelen met haar papa, maar gaat al gauw weer terug naar mama om een beetje afleiding te geven. Malu probeert haar aan te leggen, maar dat lukt nog niet. Ze gaat daarom toch weer even terug naar haar papa, lekker huid op huid! Opa, oma en de trotse tante komen ook boven! Inmiddels is de oom van Puk en Pleun al gaan werken. De andere opa en oma worden via FaceTime gebeld, zodat ook zij hun nieuwe kleindochter kunnen zien.

Voordat Pleun wordt nagekeken, gaat ze eerst nog aan de borst. Ze was al druk aan het happen bij Marvin. Ze weet meteen hoe het moet en drinkt uitgebreid bij haar moeder. Dan is het tijd om haar na te kijken. Alles zit er op en eraan en Puk telt haar vingertjes na. Marvin laat zien hoe Pleun in de buik heeft gezeten, erg mooi! De kraamverzorgster stelt voor om Pleun lekker huid op huid bij Malu te leggen. Ik ben voor, maar wil nog even snel een paar foto’s maken. Ik maak mooie foto’s van Pleun, van Pleun en Puk samen (wat een fantastische grote zus) en van het gezin samen.

Wat een mooie ervaring was dit. Malu schrijft later naar me dat het voor de hechting als gezin erg bijzonder was. Dat begrijp ik volkomen.

Veel geluk samen!

 

Reacties

Reacties