Waar let je op als je lang weggaat? – Praktische problemen en tips tijdens het plannen van een lange reis

In deze blog een aantal punten waar je tegenaan kan lopen als je lang op reis gaat. In dit geval de problemen waar wij tegenaan liepen tijdens het plannen van onze reis en… de oplossing 🙂

Ons eerste idee was om een jaar in Amerika en Canada te blijven. We vinden het namelijk heel leuk om ‘rustig’ te reizen zodat we kunnen ontdekken, een bepaalde plek goed kunnen bekijken en niet alleen de highlights in een flits te bezoeken. We zagen ons prima een jaar lang dit continent verkennen, maar praktisch gezien was dat niet zo makkelijk. Eigenlijk ging het hier meteen al mis.

Visum

Het is dus niet zo gemakkelijk om voor Amerika een visum te krijgen. Als inwoner van een aantal landen, waaronder Nederland, kan je een ESTA aanvragen en hiermee kan je 90 dagen in Amerika verblijven. Niet dat de ESTA garandeert dat je ook daadwerkelijk het land binnenkomt, want dat beslist uiteindelijk een douanebeambte.

Je kan er ook voor kiezen om een visum aan te vragen voor 6 maanden. Daarvoor moet je naar de Amerikaanse ambassade in Den Haag om “goedgekeurd” te worden. Als ze nog maar het geringste idee hebben dat je er wilt blijven, krijg je dit visum niet. Nu hebben we absoluut geen intentie om in Amerika te blijven, maar doordat we allebei geen werk hebben op papier en ons huis verhuren, kan dit “verdacht zijn”. We hebben er ontzettend veel over gelezen en als je visum wordt afgekeurd, mag je ook geen ESTA meer aanvragen. We willen het risico niet lopen, dus i.p.v. 6 maanden Amerika, worden het 90 dagen.

Het plan werd toen om eind februari/ begin maart in San Francisco te starten en eerst lekker “warm” in Californië te blijven. Daar een auto te kopen en dan verder te gaan, maar ook dit plan was van korte duur.

Auto (camper) kopen

Je kan als toerist in Amerika geen auto verzekeren en dat is wel verplicht, maar een auto huren voor zo’n lange periode is duur en er zitten dan ook weer restricties aan verbonden. Daarnaast hebben we niet alleen in Amerika, maar ook in Canada een auto nodig. Zo kwamen we op het idee om wellicht in Canada te beginnen en dan daar eerst een auto te kopen en dan naar Amerika te rijden.

Hier ook weer een hoop uitzoekwerk, want in elke provincie van Canada zijn er andere regels. Uiteindelijk kwamen we erachter dat ‘t het makkelijkste is om in British Columbia een auto te kopen en te verzekeren. Dat mag als toerist, alleen heb je een adres nodig. Daar wordt verder geen post naar gestuurd, dus daar valt vast een mouw aan te passen. Er zijn velen mensen ons voorgegaan op die manier, dus dat zal bij ons dan ook wel goed komen.

Extra tussen stops – Cook Islands

We hadden ook nog het heerlijke plan om tussen Vancouver en Nieuw-Zeeland naar de Cook eilanden te gaan, daar vlieg je tenslotte “gewoon” over heen. Helaas kon je alleen vanaf Vancouver vliegen via LA en na 90 dagen mogen we dus Amerika niet meer in. Nu hoor ik je denken, ‘maar als je Amerika uit gaat, mag je toch opnieuw 90 dagen naar binnen op dezelfde ESTA’, ja en nee. Dat mag MITS je het continent verlaat en Canada is niet het continent verlaten… Ook weer zo’n regel… De andere optie was om eerst naar Auckland te vliegen en dan naar Cook, maar dan was het hele idee van een tussenstop weg. Dus helaas geen Cook Eilanden voor ons (maar gezien ons geweldige avontuur is dat een luxe probleem en geen ramp).

(Wereld)ticket

Goed, toen we onze route in grote lijnen rond hadden, werd het tijd om naar tickets te kijken. Nu boeken we altijd zelf onze tickets, dat is makkelijk en vaak goedkoper maar ook hier liepen we meteen al tegen een probleem aan. Een retour AMS-Canada kost ongeveer 650 euro, maar een enkele reis het dubbele! Ja dat lees je goed… Omdat ze ook in Canada willen dat je het land weer verlaat, hebben ze de enkele reizen ontzettend duur gemaakt. We zouden dan een retour moeten boeken om goedkoper uit te zijn en de terugvlucht niet nemen. Daarna keek ik naar Vancouver – Auckland en kwam ik op 900 euro voor een enkele reis. Zo zaten we dus al op 1550 euro per persoon.

Iemand kwam met de tip om op een wereldticket te kijken en ja hoor, dat bleek veel goedkoper. We hebben nu een wereldticket met KLM en vliegen van Amsterdam naar Vancouver, van Vancouver naar Auckland, van Christchurch naar Singapore en van Singapore naar Amsterdam voor 1725 euro pp en 1345 euro voor Liv. Een heel stuk goedkoper dus dan los boeken in ons geval 🙂

Verzekering

Toen dit allemaal rond was, was het tijd om naar de verzekering te kijken. Al mijn hele leven loopt mijn reisverzekering bij Allianz. Een doorlopende reis en annuleringsverzekering waar ik ook al jaaaaren heel tevreden over ben, maar op een gewone reisverzekering mag je meestal maar 180 dagen achter elkaar op vakantie, dus deze voldoet niet als je langer weg wilt. De vorige keren dat ik zo lang wegging, nam ik dan de Globbetrotter verzekering (ook van Allianz). Dit keer hebben we hier ook weer naar gekeken, maar het blijkt dat Liv ook haar eigen reisverzekering moet hebben en het is al niet goedkoop. Omdat het zo duur was bij elkaar (€ 1391,81 per jaar om precies te zijn), stelden we het elke keer uit om te regelen.

Per toeval zat ik met een vriendinnetje van vroeger op de Facebook-chat die een half jaar weggaat. Ze schreef dat ze bij de FBTO verzekerd was en dat het helemaal niet duur was. Ik dacht nou goed: niet geschoten, is altijd mis, dus ik ging kijken en wat blijkt: bij de FBTO kan je een module “lang verzekeren” aanzetten en dan kan je jezelf voor maximaal 365 dagen verzekeren en weet je wat je dan betaalt voor 3 mensen?!??!! € 288,18 per jaar! Niet te geloven toch?!

Wij konden het in elk geval niet geloven en hebben alle kleine lettertjes gelezen, maar alles wat we belangrijk vinden, wordt vergoed. Alleen rechtsbijstand niet (en in Amerika, Canada en Nieuw Zeeland wordt elk verkeersincident een rechtszaak; ook weer zo’n weetje), dat kost ons uiteindelijk nog € 4,- per maand extra, dus in totaal kwamen we dan op € 336,18 per jaar voor ons alle drie. Deze verzekering scheelt dus meer dan € 1000,- per jaar. Daarom voor iedereen die lang op reis gaat: deze verzekering kan ik je van harte aanraden en: je hebt er dan ook nog een annuleringsverzekering bij (in tegenstelling tot de globetrotter)! Zo blij dat ik net toevallig mijn vriendin hierover sprak. Dankjewel voor de geweldige tip Doete!

De eerste problemen zijn getackeld, we zijn er klaar voor! Hoe we het voor elkaar hopen te krijgen (o.a financieel) lees je in de volgende blog!

Photo from rawpixel

Deze blog bevat affiliate links. Wat dit inhoud, lees je hier.

Reacties

Reacties