Kraambezoek of kraamfeest?
En wat te doen met cadeautjes?

De kraamweek lijkt me straks zo bijzonder. Niet zozeer op de “het-gaat-allemaal-fantastisch-manier”, maar omdat ALLES opeens anders is. Opeens ben je met 3, je hebt waarschijnlijk slapeloze nachten, je oefent met de borstvoeding en wie weet hoe belabberd je je voelt door de bevalling. Eerlijk gezegd hoef ik dan niet elke dag een heel schema met bezoek dat langskomt. Ik snap dat velen nieuwsgierig gaan zijn, maar liever breng ik de eerste week in een coconnetje door samen met Denny en ons meisje. Natuurlijk komen er altijd wel wat mensen langs die echt dichtbij je staan, maar zoals we er nu in staan, mag het wat ons betreft daar bij blijven (we houden van visite, maar in een situatie als deze…).

Steeds meer mensen geven een kraamfeest en eigenlijk zien we daar ook alleen maar voordelen van.
Iedereen kan in 1x op dezelfde dag komen en tegen de tijd dat we het kraamfeest geven, voel ik me, hopelijk, ook al wat beter. Het nadeel is natuurlijk dat het iets meer kost, maar dat hebben we er voor over 🙂

Het enige “probleem” wat dan nog overblijft zijn: cadeaus…. Cadeaus zijn super leuk en het lijkt erbij te horen, maar wat als mensen spullen meenemen die je nooit en te nimmer zal gaan gebruiken? Of kleding in een maat die je al meer dan genoeg hebt? Of totaal niet jouw smaak? In België hebben ze dat goed geregeld, daar werken ze standaard met een ‘geboortelijst’. Je stelt zelf een lijst samen bij een winkel en iedereen kan van die lijst een cadeau bestellen. Groot nadeel is dat je dus alleen maar bij die ene winkel je cadeau kan kopen en dat er veelal weinig goedkope cadeaus tussen staan. In België is het heel normaal om met een cadeautje tussen de 50 en 100 euro aan te komen en daar wil ik echt niemand toe verplichten.

Dus kwam Denny met het idee: we maken zelf een soort van geboortelijst. Niet echt een verlanglijstje, want het is juist zo leuk om zelf iets te kiezen, maar wel een suggestielijst. Op ons geboortekaartje komt een link te staan naar een pagina op mijn website + wachtwoord. https://fermontfotografie.nl’naam-baby’. Op deze pagina stelt onze baby zich voor, kan ze vertellen hoeveel ze weegt, hoe laat ze is geboren en wij kunnen wat foto’s van haar laten zien. Op deze manier kan iedereen wel al even naar haar kijken. Althans, het gezelschap met een kaartje en de link. Daarnaast laten we ons meisje dan op een leuke manier vertellen wat ze leuk vindt, zo zal ze vertellen dat ze al genoeg knuffels heeft (maar wel van real-life knuffels houdt), ze Disney later echt fantastisch gaat vinden, maar niet als opdruk op haar kleding, dat ze al meer dan genoeg outfits heeft in maat 50 en 56, dat haar mama van voorlezen houdt etc. Zo kunnen we de cadeautjes toch een beetje sturen, want zeg nu eerlijk: het is toch echt zonde van het geld als je dingen krijgt die je niet mooi vindt en nooit zal gebruiken?

Het enige wat we dan nog moeten voorkomen is dat mensen op Facebook je feliciteren voordat je het zelf bekend hebt gemaakt. (Dat kan ik tot de dag van vandaag NIET begrijpen! Waarom doen mensen dat…?)

Hoe hebben jullie het aangepakt? Visite aan huis of een feest? En gewerkt met een geboortelijst?
(In Nederland werken ook veel mensen met www.lijstje.nl, misschien ook een tip!)

Kraambezoek of kraamfeest

Reacties

Reacties