De placenta

Volgens De Dikke Van Dale: pla-cen-ta (de; v(m); meervoud: placenta’s).
Bloedrijk orgaan dat de verbinding vormt tussen de moeder en de zich ontwikkelde vrucht.

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor placenta’s en ‘helaas’ is een placenta in het algemeen eigenlijk een ondergeschoven kind. Over de nageboorte –de geboorte van de placenta- hoor je eigenlijk zelden iemand. Behalve wanneer de nageboorte niet is gegaan zoals het behoorde te verlopen en de placenta bijvoorbeeld operatief verwijderd moest worden.

Maar placenta’s zijn mooi, bijzonder en ze bestaan in allerlei soorten en maten. Placenta’s kunnen echter ook voor levensbedreigende situaties zorgen, maar gelukkig komt dat niet vaak voor. In de eerste plaats is de placenta het orgaan wat je kindje grootbrengt. Zonder placenta geen baby… Tijd om de placenta dus wat aandacht te geven in deze blog 🙂

Een voldragen, goed functionerende placenta heeft een diameter van ongeveer 20 cm, een dikte van 2 tot 3 cm en een gewicht van ongeveer 500 gram. De placenta zorgt ervoor dat je baby alle voedingsstoffen en zuurstof krijgt die het nodig heeft en daarnaast voert de placenta afvalstoffen af. De ene kant van de placenta wordt het moederlijk deel genoemd. Dit noem ik altijd de lelijke kant van de placenta. Het is een kwabbig gedeelte wat vastzit aan de baarmoeder en het ziet er ook eigenlijk niet uit 🙂

placenta-lobbige-kant

De andere kant wordt het kindsgedeelte genoemd en dit is de mooie kant van de placenta. Dit is het gedeelte waar je kindje tegenaan kijkt. Doordat je de aders hier goed ziet lopen, kan het op een levensboom lijken, wat heel symbolisch is.

placenta-kindsgedeelte

Om de placenta zitten de vliezen en in de vliezen “woont” het kindje. Je hebt eigenlijk 2 vliezen tegen elkaar aan (het amnionvlies en het chorionvlies).

placenta-vliezen

Als je wilt, wordt na de bevalling getoond hoe het kindje in je buik zat en waar je kindje precies heeft “gewoond”. Afhankelijk van waar de vliezen zijn gebroken, kunnen ze dit heel mooi laten zien.

placenta-huisje

Soms breken de vliezen op zo’n manier dat ze “aan flarden” zijn en dan is het niet mogelijk om nog een “huisje” ervan te maken. Dit is ook vaak bij een keizersnede het geval, omdat de vliezen “groot” opengesneden worden.

placenta-gebroken-vliezen

Er kan ook sprake zijn van een “bij-lob”. Een soort van extra mini-placenta. Met een mooi woord heet dit een placenta met succenturiate lobe. De meeste begrippen worden op deze pagina uitgelegd

placenta-bijlob

Placenta’s met een bijlob zijn iets anders dan een tweelobbige placenta. Bij een tweelobbige placenta zijn beide “lobben” even groot.

tweelobbige-placenta

Het kan ook zijn dat er bloedvaten over de vliezen lopen (zoals ook op de foto hierboven is te zien) i.p.v. in de navelstreng of door de placenta. Dit wordt velamenteuze navelstrenginsertie genoemd en komt maar 1,1% van de gevallen voor.

placenta-bloedvaten-vliezen

In principe komt de navelstreng uit in de placenta (99%), de locatie verschilt. Het kan uitkomen in het centrum van de placenta, maar eveneens naar de zijkanten.

placenta-navelstrenginsertie

Wanneer je ervoor kiest om de placenta vast te laten zitten aan de baby, dan heet dit een lotus geboorte. De placenta blijft dan aan de baby vast zitten totdat de navelstreng afvalt. Je kan ook kiezen voor een halve lotus en de placenta zelf losknippen van de baby nadat deze is geboren.

lotus-geboorte

Tot slot: placenta’s kunnen heel verschillende vormen hebben. Hoe bijzonder is deze in de vorm van een hartje!

hartje-placenta

Zoals je ziet, is geen placenta hetzelfde! Behalve dat het een heel bijzonder orgaan is, kan een placenta na de geboorte nog gebruikt worden. 1 van de dingen die ermee gedaan wordt, is je placenta opeten. Men gelooft dat je hierdoor sneller aansterkt, maar er zijn onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Om je placenta “op te eten” zijn verschillende methodes. Je kan hem rauw verwerken in bijvoorbeeld een smoothie, maar je placenta kan ook gecapsuleerd worden. Er is een aantal mensen in Nederland die dit doet. Je placenta wordt gedroogd en dan worden er capsules van gemaakt die je dan kan innemen. Wil je meer inspiratie, dan kun je die opdoen in het placenta-kookboek 🙂

Wil je een aandenken hebben van je placenta, dan zijn er diverse opties. Je zou de placenta in de tuin kunnen begraven en er een boompje op kunnen planten of je kan er een fotolijstje van maken. Je kan ook een mooi sieraad overwegen of je maakt een afdruk op een canvas!

Zeg nou zelf, fascinerend toch zo’n placenta?!

Reacties

Reacties