Morgen word je 4 jaar!


De foto in Toronto is de doorn in het oog, maar zal altijd herinneren aan onze geweldige reis 🙂

Lieve Liv,

Hoe vaak zeggen mensen wel niet: de tijd vliegt! Nou, de tijd vliegt echt! Het eerste en tweede jaar gingen snel, maar dat was niets in vergelijking met dit jaar. Het jaar van 3 naar 4 jaar was echt zo om, BAM! Ik vind het ontzettend leuk om je te zien ontwikkelen en groeien, maar ik vind het heel lastig dat het alleen maar sneller lijkt te gaan, terwijl ik zo graag wil dat het langzamer gaat!

Het voelt als gisteren dat we in Toronto waren, nog niet eens halverwege onze wereldreis. Het grootste gedeelte van je 3e jaar ben je op reis geweest, 8 van de 12 maanden. We gingen na Canada nog naar Nieuw Zeeland, Singapore en Maleisië en wat vond je het leuk. Toch zeg je steevast als mensen je vragen welk land je het leukste vond: “Nederland”. Je had erg veel zin om terug te gaan, naar je vrienden. Ondanks dat je nog maar 2,5 was toen we weggingen, bleken vrienden voor je belangrijk te zijn en bij jou geldt absoluut niet: uit het oog uit het hart. Integendeel.

Nu weer terug zijn, vraag je weer regelmatig wanneer we weer op wereldreis gaan, dus het lijkt erop dat je net als papa en mama Middelburg graag houdt als thuisbasis, maar wel graag regelmatig weg wilt 😉 Je realiseert je nu al dat je altijd iemand zal missen, want als je hier bent, mis je je vrienden van de reis en als je weg bent je vrienden van thuis. Sofia, je laatste vriendinnetje in Maleisië is in je herinnering blijven hangen. Dat ze “vast” zit in Maleisië vanwege oorlog in Syrië heeft veel indruk op je gemaakt en daarnaast was de vriendschap van jullie één van liefde op het eerste gezicht. Je vraagt vaak of we haar nog eens gaan zien en helaas heb ik daar geen antwoord op.

Je verstaat nog steeds alles in het Engels (je kijkt ook televisie alleen in het Engels), maar je praat het niet zo goed meer. Sinds kort komt er iemand met je spelen die alleen maar Engels met je praat, om te kijken of we de spraak “in leven kunnen houden”. In het Nederlands kan je nog geen “r” en geen “tw” zeggen en ben je heel slordig met een “g” aan het begin van de zin waardoor “ga” klinkt als “sla”. Je gooit er hier en daar weleens een Engels woord tussendoor en omdat je vaak veel te snel te veel wilt zeggen, vergeet je te ademen en ben je weleens onverstaanbaar voor anderen.
Schreef ik vorig jaar nog dat ik dacht dat de borstvoeding elk moment over kon zijn, inmiddels “drink” je al een jaar uit een borst waar niks uitkomt, maar ik denk dat het nu echt niet lang meer gaat duren. Er zit steeds langer tussen (je slaat dus ochtenden over) en “het drinken” duurt steeds korter. Als je ziek bent, kan ik je er niet meer mee troosten. Het einde is dus echt in zicht en hoewel dat meer dan goed is, ga ik het enorm missen. Wat waren/zijn die momenten altijd fijn!

In december had je bijna een longontsteking in Singapore en sindsdien ben je meer ziek geweest dan in de hele 3 jaar ervoor. Je kwakkelt enorm en waarom dat precies is, weten we niet. Het zou goed kunnen omdat je met de peuterspeelzaal bent gestart of dat je gewoon net een paar maanden pech hebt. Dat hopen we! Het lijkt er ook op dat je ergens allergisch voor bent, maar we zijn er nog niet achter waarvoor. Hooikoorts? Honden? Hopelijk weten we ‘t snel.

We zijn blij dat we nog gekozen hebben voor de peuterspeelzaal bij terugkomst in Nederland. Het was niet lang, maar je zit/zat daar helemaal op je plek. Je bent erg gegroeid in de laatste maanden. De juffen zeggen elke keer hoe sociaal je bent. Je probeert het iedereen naar zijn of haar zin te maken. Je kan heel slecht tegen onrecht of tegen kindjes die je plagen, dan word je woest. Je speelt het beste met kindjes die rustig(er) zijn en geen kattenkwaad uithalen.

Je houdt van onderhandelen en ik krijg niet zomaar meer wat bij je gedaan. Hoe irritant het onderhandelen ook is, ik waardeer dat ook heel erg, je bent verrekte slim haha. Je houdt ervan om je eigen kleren uit te kiezen en dit doe je heel zorgvuldig. Elke avond leg je het netjes klaar en wee je gebeente als het niet ligt zoals de bedoeling is dan begint het gewoon opnieuw.

My little pony is nog steeds favoriet om mee te spelen en met papa bouw je nog steeds erg graag met de duplo. Meestal een kasteel waar dan je pony’s weer in kunnen. Je houdt van spelletjes en Go Fish en Stratego Junior zijn je favoriet. Op Netflix is dat True, Trolls, My Little Pony en Peppa Pig.

Je hebt humor en houdt er van om ons te foppen, wat je van papa hebt geleerd. Het is de eerste keer dat je heel bewust naar je verjaardag toe hebt geleefd en je bent al MAANDEN aan het vragen hoe lang het nog duurt. Ik hoop dat de dag net zo leuk is als je hoopt, want het zal niet de eerste keer zijn dat je iets in je hoofd hebt wat dan anders gaat dan je wilde en dan het huis te klein is. Dan komt de drama queen in je naar boven. En dan… nou berg je dan maar!

Nog steeds ben je de liefste knuffelkont en zeg je regelmatig dat je van me houdt, ik je beste vriendin ben, dat je met we wilt trouwen, dat ik de liefste ben van de hele wereld etc. Je hebt het tegenwoordig ook vaak erover dat je een broertje wilt om mee te spelen, want “alleen zijn is helemaal niet leuk”. Je zou zeker weten een geweldige grote zus zijn! Als ik vertel dat papa en mama geen kindje meer kunnen/gaan krijgen dan zeg je dat die baby wel in jouw buik mag en dat jij hem dan wel aan mij geeft als die “uit jouw gaatje komt”. Ik vind het mega lief.

Mijn allerliefste schat, morgen word je 4 jaar en ik hoop dat de dag je alles brengt wat je wilt.

Xxx Mama

P.S. Hieronder een foto per maand, met 1x gesmokkeld in maart met een telefoonfoto 🙂

Reacties

Reacties