Lieve Liv,

Vorig jaar schreef ik: “Het is inmiddels traditie, een dag voor je verjaardag een brief. De dag dat de bevalling begon en ik eigenlijk dacht dat je geboren zou worden (maar dat pas de dag erna deed). 5 word je 5! Ik kan net zo goed al deze zinnen voor volgend jaar kopiëren (met een 6) en er dan heel groot bij zetten: STOP DE TIJD! Want uiteraard is het als de dag van gisteren dat ik jouw “4 jaar-brief” schreef.”

En het klopt, maak er maar een ‘6’ van! En verwijs dan maar weer naar de “5 jaar-brief“. Hoe kan het toch dat de tijd zo ontzettend snel gaat?!

Corona
Het hele afgelopen jaar heeft in het teken van corona gestaan, ook al proberen we dat zoveel mogelijk –letterlijk en figuurlijk- buiten de deur te houden. We gingen weer in lockdown en opnieuw waren er weer veel dingen die niet mochten of konden. Het was gek om je met je vriendinnetje te horen praten over dingen die niet konden door “een lockdown”. Een woord wat ik 40 jaar nog nooit in mijn vocabulaire had gebruikt (en Word niet eens herkent) en jij nu gebruikt alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

School
Je begon met veel plezier aan groep 2, wat een verschil! Het vroege opstaan ging het afgelopen jaar veel beter en 4 dagen in de week naar school ging ook super. Alleen op woensdag was je nog thuis, wat je zelf heerlijk vond, maar ook echt nodig had. Na de lockdown zei je opeens op dinsdag: “mam ik wil morgen naar school”. Ok, helemaal prima Liv. “Nee mam, ik wil niet alleen morgen, maar ik wil nu elke week, elke dag” En zo geschiedde. Als jij ergens klaar voor bent en je spreekt het uit, dan kom je er niet meer op terug. Op je eigen tempo, werkt ‘t het beste.

Zwemles
Dachten we vorige jaar nog dat zwemles een ramp zo worden, was het dit jaar opeens compleet anders. Afgelopen herfst zei je: “Ik wil op zwemles”. We hadden het al geregeld en je zou in januari beginnen. Je moest namelijk 5,5 jaar zijn om dubbele lessen te kunnen volgen. Aangezien papa & ik het niet zagen zitten om 2x in de week naar het zwembad te gaan en je daarvoor er nog niet klaar voor was, was dit het ideale moment en een goede combi. Helaas duurde het door de lockdown nog tot half mei voordat je kon beginnen, maar wat vind je het leuk! Met zoveel plezier ga je erheen! Je bent nog steeds voorzichtig, zo ben je geen kind die zomaar in het water springt en doe je dat eerst met een handje voor je het alleen probeert, maar je durft en doet alles wat ze vragen en je doet het heel netjes. Je bent erg precies en dat zie je ook met zwemmen.

Waterpokken
Je kreeg dit jaar de waterpokken. Hier zagen papa en ik erg tegenop en toen zich een mogelijkheid aandiende om op een ‘waterpokbezoek’ te gaan, hebben we die mogelijkheid aangegrepen. We zaten midden in de lockdown en papa zou 2 weken vrij zijn, de “perfecte” tijd voor de waterpokken. Het was de hel die we voorspeld hadden, wat zag je eruit 🙁 En helaas waar ik al bang voor was: ontzettend veel littekens (*huilt). Onder je wenkbrauw echt een grote put, maar ook op je wangen zitten aan beiden kanten 3 putjes en op je rug zie je nog een heleboel plekken. Ik hoop heel erg dat het in de loop van de jaren nog bijtrekt. Papa heeft daar wel vertrouwen in.

Kort haar
Al jaren spaar je voor “Rapunzel-haar”, maar zoals vaak bij je, besloot je van het 1 op het andere moment dat je het af wilde knippen. Toen ik je vertelde dat je het misschien wel kon doneren – en uitlegde wat dat was-, wilde je dat meteen. Het moest alleen wel een stuk korter om het te kunnen doneren dan we (of eigenlijk ik) hadden bedacht, maar jij twijfelde geen moment en dus ging er 23 cm haar van af en eindigde je met een korte bob waar ik heel erg aan moest wennen. Het staat je super leuk, maar opeens zag ik dat mijn kleine meisje niet meer zo klein is en dat was even slikken.

Wiebeltand
Dit afgelopen jaar had je je eerste losse tand, man man wat wilde je dat graag. 2 dagen nadat we hadden ontdekt dat ie los zat, was ie er uit, want je zat er non stop aan. Het was niet zo leuk als je had gedacht, want een paar keer deed het erg pijn en moest je veel huilen, maar je was super trots toen ie eruit was. Meteen zat de tweede tand los, maar die is amper losser gekomen sinds je dat 3 weken geleden ontdekte, alleen nu zeg je: “ik wil graag mijn eigen tandjes houden mama” hahahaha. Het is toch niet zo leuk als je dacht 😉

Sporten
Je besloot na de zomer op ballet te gaan nadat je de film “Ballerina” op Netflix had gezien. Klassiek ballet wel te verstaan, van andere soorten dans wilde je niets weten. Het vinden van een goede balletschool had even wat voeten in de aarde, maar toen we die eindelijk hadden gevonden, gingen we in lockdown, dus geen ballet. Wat vond je dat jammer! Sinds de lockdown voorbij is, mag je wel weer en je vindt het geweldig! Je blijft daarnaast “zeuren” over andere sporten, want je wilt ook op judo en voetbal. Omdat je zwemt en aan ballet doet vonden we het teveel om er nog wat bij te doen, totdat je een speeldate had met iemand uit je klas die op judo zit en je weer vroeg: “mam mag ik alsjeblieft, alsjeblieft mee??”. Ik kon eigenlijk geen reden bedenken waarom niet, want als je het echt zo graag wilt.. Het is daarnaast op loopafstand, dus eigenlijk een kleine moeite. Ik mocht de eerste 2 lessen mee en dat was geen “kattenpis”. Ik dacht: dat vind je niets, want meestal ben je niet zo stoer, maar ik had het mis. Je vond het geweldig! En jeetje wat ben je bloedfanatiek! Je oefent hele avonden allerlei judo dingen op bed (en dan moet ik echt m’n best doen, want goh wat heb je al een kracht). A.s. vrijdag mag je al voor het eerst meedoen met een examen, ik ben erg benieuwd. Nu zwem je dus een dubbele les op zondag, dansen op donderdag en vrijdag op judo. Als het aan jou ligt, ga je dan ook nog voetballen op zaterdag, maar we hebben echt gezegd dat dit pas mag als je je diploma’s hebt.

Schoenen & Sokken
Schoenen aandoen, is dit jaar veel makkelijker geworden, hetzelfde geldt voor sokken. Je vindt het nog steeds niet lekker zitten, maar je relativeert veel makkelijker. Je draagt nu ook bikini’s op het strand en zelfs badpakken. Daar hadden we een jaar geleden echt niet mee moeten aankomen.

Slapen
Tot 5 jaar viel je altijd in slaap op onze arm. Jij vond dat fijn, maar wij stiekem ook. In de winter vielen papa en ik alleen vaak in slaap en dat was minder fijn, plus: je moet toch ook zelf in slaap kunnen vallen. Dus hadden we met je afgesproken: als je 5 jaar bent, dan mag je niet meer op een arm. Afgelopen jaar hebben we er alleen naast gezeten tot je sliep. Om en om natuurlijk, niet samen ;-). Toch kreeg je gedurende het jaar het toch weer voor elkaar, dus in de weekenden mag je op een arm. Papa en ik zijn ook twee zachte eitjes en genieten er zelf ook zo van. Je zal dit niet heel je leven doen en het blijft fijn om zo in bed te liggen. Je zegt nu dat je op je eigen kamer wilt slapen en na heeeel lang zoeken, hebben we het bed gevonden wat je wilde. Geen 1 ander bed wat er op leek wilde je, het moest en zou die zijn. Het duurde even, maar geduld is een schone zaak. Papa haalde dit bed zelfs in Brabant op. Ik verwacht –als je het echt wil, maar dat weet ik niet zeker- dat je straks naar je eigen kamer gaat. Je zal jouw moment hiervoor wel weer pakken. Opnieuw een stap! Ik zal je zeker missen in ons bed, maar zal vast rustiger slapen 😉

Moestuin
Sinds dit jaar zijn we begonnen met moes-tuinieren en je vindt het erg leuk. Je bent heel veel bezig met de natuur en wat er goed en slecht voor is en het is mooi om te zien. Hopelijk draag jij je eigen steentje bij voor een betere wereld.

Spelletjes
Ons spelletjesassortiment breidt nog steeds uit en nu je moeilijkere spelletjes kan wordt het steeds leuker. Elke ochtend probeer je papa te strikken voor een spel terwijl je ontbijt (wat ik dan gemaakt heb terwijl jij en papa slapen). Je hebt dit jaar o.a. Skip Bo geleerd en je kan het ontzettend goed. Als ik dan beneden kom en ik doe je haar, dan mag je even op de Ipad kijken. Vaste prik. Je kijkt de laatste tijd videospelletjes, wat je daar leuk aan vindt… Joost mag ‘t weten. Overigens is alles –ook de tv- nog steeds in het Engels, maar je kijkt ook regelmatig de Ipad zonder geluid (dan begrijp ik helemaal niet wat er leuk aan is).

Doorzetter
Als iets je niet lukt, of je snapt het niet, dan probeer je het gewoon opnieuw. Je geeft niet zo snel op en ik probeer je elke dag te leren dat het niet perfect hoeft en dat anders zijn meer dan o.k. is. Toen er voor je kinderfeestje een plaatje van een plantje helemaal gekreukt uit het lamineerapparaat kwam omdat het vast zat en ik het opnieuw wilde doen zei jij: “maar mama, je zegt toch altijd dat anders juist bijzonder is?! En dit is anders, dus een heel bijzonder plantje en ik wil hem houden”. Oh ja… je houdt me regelmatig een spiegel voor.

Vakantie
Je maakt grapjes, snapt grapjes en voelt ook de ondertoon van gesprekken aan, bv als ik sarcastisch ben. Je bent echt een slim en grappig meisje en het is meer dan leuk om dingen met je te ondernemen. Omdat je zo graag op vakantie wilde en wij het ook erg misten, hebben we dit jaar een tent gekocht. Onze kampeervakanties vielen letterlijk in het water, maar het mocht voor jou de pret niet drukken. Hopelijk gaan we deze zomervakantie “echt” op vakantie naar het buitenland en met goed weer. We zijn er alle drie aan toe en hebben er erg veel zin in! Maar kamperen in een tentje met z’n drieën vind je erg gezellig. Je gaat dan lekker alleen op pad op de camping en maakt snel met anderen contact. En ja, ook hier slapen we dan met z’n drietjes naast elkaar.

Klik op de foto voor info over de tent

 

Huisdier
Je bent nog steeds gek van dieren en wilt zooo graag een huisdier. We hadden niet gedacht dat we overstag zouden gaan, maar het is toch gebeurd toen je met een zelfgemaakt boek thuis kwam over een hamster. Hoe je ervoor zou zorgen, wat hij moest eten etc. Dus – ga ik dit echt zeggen… – je krijgt morgen een hamster voor je verjaardag en we zijn zo benieuwd wat je ervan vindt, al weten we het wel.

Lieve Liv, als ik iets kon doen om de tijd te stoppen zou ik het doen, maar ik ben zo blij dat ik zoveel van je kan en mag genieten. Gefeliciteerd met je 6e verjaardag! Nu ben je –zoals je zelf zegt- geen kleuter meer, maar een kind 🙂 Hopelijk duurt het heeeeel lang voordat je een tiener wordt 😉

Xxxxx Mama

PS zoals altijd, een foto per maand! (en 2 van de maand waarin je je haar knipte)

 

Reacties

Reacties