5 jaarLieve Liv,

Het is inmiddels traditie, een dag voor je verjaardag een brief. De dag dat de bevalling begon en ik eigenlijk dacht dat je geboren zou worden (maar dat pas de dag erna deed). 5 word je. 5!

Ik kan net zo goed al deze zinnen voor volgend jaar kopiëren (met een 6) en er dan heel groot bij zetten: STOP DE TIJD! Want uiteraard is het als de dag van gisteren dat ik jouw “4 jaar brief” schreef.

Sinds je geboren bent was dit het rustigste jaar qua reizen ever en je vraagt regelmatig wanneer we weer weggaan. Je laat ook aan al je vriendjes en vriendinnetjes het fotoboek van de wereldreis zien en hoewel het inmiddels al meer dan 2 jaar geleden is dat we vertrokken, weet je er nog veel van.

Er zijn maar 2 dingen die je niet leuk vindt aan corona: dat we niet op reis kunnen en dat je niet op school mag trakteren haha. “Gelukkig” zijn we samen nog weggeweest in oktober, een geweldige housesit in de Algarve waar we op 5 katten mochten passen. We hadden er erg veel zin in om dit te delen met papa, maar helaas ging de tweede housesit hier (met papa) niet door vanwege corona.

We weten inmiddels waar je allemaal allergisch voor bent. Je hebt een huisstofmijt-allergie en je bent erg allergisch voor katten. Je kan hooguit een half uur tot een uur ergens met een kat binnen verblijven. Gelukkig was de housesit in Portugal met buitenkatten, want je bent nog steeds heel erg gek op poezen. Je hebt een hele milde vorm van hooikoorts (tot nu toe alleen even last gehad in februari/maart) en soms reageer je op honden of konijnen. Nu we weten wat je hebt en wat we eraan kunnen doen gaat het gelukkig een stuk beter en ben je minder ziek geweest. Helaas is bij katten binnenkomen voor langere tijd geen optie want we hebben nog geen medicijn gevonden wat werkt hiervoor.

Vorig jaar augustus ben je met school begonnen. Ik schreef een blog over het parttime naar school gaan, wat wel wat stof deed opwaaien haha. Voor jou was het in elk geval perfect, je geniet nog steeds van je dagen thuis, vooral omdat je dan kan uitslapen. Je bent nog steeds heel erg slecht in vroeg opstaan en dit komt omdat je gewoon nooit vroeg slaapt. Blijkbaar is dat jouw ritme, het is alleen een beetje jammer dat het niet beter aansluit op school 😉 Als je niet moe bent, vind je het super leuk om naar school te gaan. Als je wel moe bent, is het soms nogal een gedoe om jou van mij los te krijgen, maar je komt altijd blij uit school en dat is wat telt 🙂 Ook al ben je maar de helft van de tijd op school, je hebt veel vriendjes en vriendinnetjes, de ene speeldate na de andere en het ene kinderfeestje na het andere, dus dat zit wel goed. Je hebt dit jaar 6 verschillende leraressen gehad voor de klas en zolang ze aardig zijn, vind je het wel prima. Mama hoopt wel dat het volgend jaar anders gaat 😉

Je hebt leren springtouwen, elastieken en leren fietsen zonder zijwieltjes. Je herkent de meeste letters van het alfabet en schrijft alles na. Je tekeningen hebben meer details en je vindt dit erg leuk om te doen. Net als knutselen. Behalve het strand ga je nu heel graag naar de natuurspeeltuin Hoogerzael. Je durft nu over de balk over het water te lopen, je kan van de ene naar de andere steen springen en je kan zelf op een vlot en het “besturen”. Je houdt van alles wat groeit en bloeit en leeft.

Je fantasie wordt steeds groter en met vriendinnetjes kan je uren rollenspellen spelen met Lol’s, My little Pony’s of zelf verkleed.

Dit jaar snapte je opeens dat Engels en Nederlands twee verschillende talen zijn en dit zorgde er meteen voor dat je geen Engels meer durfde te praten, omdat je merkte dat je dit minder goed kan dan Nederlands. Elke week kwam Tallie (Amerikaanse) met je spelen, maar de laatste paar keer (voor corona) wilde je steeds dat ik jouw Nederlands vertaalde voor Tallie. Niet omdat je het niet kan, maar omdat je het niet durfde om Engels te spreken. Toen corona kwam hield het sowieso op en we hebben het tot nu toe maar zo gelaten. Je moet het wel zelf leuk vinden. Tv kijk je wel nog steeds in het Engels en je begrijpt het allemaal. Als er vriendjes tv komen kijken zit je het vaak voor ze te vertalen, soms schep je er over op “dat je al Engels kan”. Mensen zeggen af en toe nog steeds dat je een beetje een Engels accent hebt haha.

Je kan alle letters nu zeggen, behalve de “r”, als een echte Engelse haha, of Chinese ;-). De “r” was steeds een “l”. Sinds kort is het geen “l” meer en lijkt het op een “r”, maar je kan hem nog niet rollen. Dat zal dit jaar wel komen, wel jammer, want ik vond het te schattig!

De borstvoeding is afgelopen jaar echt gestopt, ik had altijd gedacht dat dit een belangrijke datum zou zijn, maar de waarheid is dat het gewoon gaandeweg steeds minder werd. Vorig jaar schreef ik al dat het bijna ten einde was en dat klopte, het is nu helemaal gestopt. Toch blijf je er gek van, als je maar even kan zit je met je handen in mijn shirt (wat niet mag van mij) en als je kans krijgt wil je toch weer “drinken” (wat ook niet mag van mij haha, klaar is klaar nu).

Mede door corona zijn we aan het puzzelen geslagen. Vroeger deed ik dat met mijn mama voor het slapen gaan en ik vind het erg bijzonder om dat nu met jou te doen. We doen Disney puzzels van 1000 stukjes en hebben er al een stuk of 8 gemaakt. Als ie klaar is, verkopen we de puzzel. Ik vind het bizar dat je op zo’n jonge leeftijd al het geduld heb om zulke moeilijke puzzels te maken, het is erg gezellig om samen met je te doen!

Op televisie kijk je verschillende dingen; Paw Patrol, Miraculous, True, The Little Princess en je houdt van Disney films. Vaiana en Frozen 2 zijn favoriet.

Als papa je naar bed brengt, lezen jullie meestal (een deel van) een boek. Ik heb alle boeken van Roald Dahl bewaard en we dachten eigenlijk dat je te klein was, maar papa heeft ze allemaal (op de GVR na, je denkt dat je die eng vindt) voor je voorgelezen. Je vond ze stuk voor stuk fantastisch! Matilda is je favoriet en nadat jullie het boek hebben gelezen, heb je de film gekeken. Het boek in het Nederlands, de film in het Engels. Inmiddels heb je de film al meer dan 1x gezien 😉 .

Als je ergens bent gaan spelen, krijg ik te horen dat je lief en beleefd was, hopelijk blijft dat ook als je meer op je gemak bent hehe. Toch is dit wel je karakter. Je luistert heel goed. Als ik tot 3 moet tellen, ben je altijd bij me voordat ik 3 heb gezegd, maar tot 3 tellen is eigenlijk al “boos”, vaak genoeg komt het niet eens zover. Als ik weleens boos op je ben, kom je binnen 5 minuten huilend vragen of we het goed kunnen maken. Je bent nog steeds gevoelig voor zulke dingen. Dit maakt wel dat we het eigenlijk over het algemeen heel gezellig hebben en dat ik echt oprecht veel plezier met je heb. Papa denkt er net zo over, de dagen dat ik weg ben voor fotoshoots hebben jullie het heerlijk samen. We hebben het echt getroffen zeggen we vaak. Je bent nog steeds mega eerlijk, je liegt zelden en als je het eens probeert, zeg je eigenlijk meteen dat het niet waar is. We hopen echt dat je dit pure vasthoudt.

Je loopt het liefste naakt als het even kan of in elk geval met zo min mogelijk kleding aan. Op het strand hoef ik nog steeds niet te proberen je een bikini aan te doen. Je doet het wel, tot die nat wordt. Met een badpak hoef ik helemaal niet mee aan te komen.

Ik zie weer erg op tegen het schoenenseizoen straks. Dat was afgelopen jaar een DRAMA! Je wilde geen sokken aan, alle soorten sokken geprobeerd, binnenstebuiten you name it. Je bent zelfs nog een tijdje midden in de winter op je slippers naar school gegaan, wat uiteraard geen succes was.. Uiteindelijk koos je voor blote voeten in je leren schoenen, maar dat je nu elke dag op sandalen naar school gaat, is wel echt het einde. Papa en ik hebben het regelmatig over emigreren 😉 je bent een echt warm weer kind (net als papa en mama).

Je slaapt nog steeds bij ons, want “dat is zo gezellig”. Wij vinden dat ook heel gezellig. Ondanks dat je nog nooit alleen in slaap bent gevallen, bedacht je een paar maanden geleden wel dat je bij je vriendinnetje wilde logeren. Super stoer. Ik wist niet of je het echt zou doen, maar aangezien ze 5 huizen verderop woont, was het sowieso geen probleem, wat er ook ging gebeuren. Je had het helemaal uitgedacht: een knuffelaap mee met lange armen (“dan lijkt het net of ik in jouw armen lig mama”), de babyfoon met camera (“dan kan ik Soraya roepen als er iets is”) en weg was je. Ondanks dat je vriendinnetje eerder slaapt dan jij (dat wist je), ben je toch zelf in slaap gevallen en heb je geen kick gegeven! Toen ik vroeg of je dan thuis ook in je eigen kamer wilde slapen was het antwoord wel: nee! Alleen slapen vind je niks. En ach, ik heb geen oog dichtgedaan toen je er niet was (had ik niet verwacht trouwens), dus van mij mag je lekker bij ons blijven hoor.

Je bent GEK van spelletjes. We hebben al een hele verzameling. Momenteel vind je Monopoly junior, Labyrinth, Carcassone en muizenval het leukste. Tijdens corona hebben we non-stop Bunny Hop gespeeld, gelukkig zijn er nu ook weer wat andere spelletjes erbij gekomen, want ik kon geen bunny meer laten hoppen.

Voor je verjaardag wilde je voornamelijk dingen van LOL, dat is nu helemaal “het einde”, maar je wilde ook heel graag naar de Efteling. Toen je mocht kiezen tussen een LOL glamper (vreselijk duur plastic speelgoed) of de Efteling, koos je voor de Efteling en dat vinden wij echt heel tof! “Collect memories, not things”. Je weet het nog niet, maar de dag na je verjaardag gaan we naar de Efteling en we zijn erg benieuwd naar je reactie.

Lieve Liv, het is waar wat ze zeggen: het wordt alleen maar leuker! Ik ben erg benieuwd wat komend levensjaar allemaal voor je in petto heeft.

We love you!

P.s Zoals altijd een foto van elke maand van afgelopen jaar.
jarig

Reacties

Reacties