Antistoffen 

Ik heb gisteren een kennismakingsgesprek gehad voor geboortefotografie. Deze mevrouw was zwanger van haar derde kindje en vertelde dat dit kindje heel erg welkom was! Samen met haar man had ze al twee kinderen en toen de tweede was geboren hadden ze een compromis gesloten. Hij ging er een knip (vasectomie) in laten zetten. Zij had op zich nog wel een derde gewild, maar kon zich ook in hem vinden en daarom besloten ze hiertoe. Toch bleef het bij haar knagen en op een dag was hij thuisgekomen en had hij gezegd: “ik zie aan je dat je niet gelukkig bent en dat ons gezin nog niet compleet is, ik ga de vasectomie ongedaan laten maken.”.

Terwijl ze dit aan het vertellen zijn, zit ik op het puntje van mijn stoel. Ik kan niet wachten om te horen hoe ze zwanger is geraakt. De vaso-vaso (het ongedaan maken) was goed gegaan en volle goede moed waren ze begonnen om te proberen zwanger te raken van een derde. Helaas bleef een zwangerschap uit en al gauw gingen ze langs bij een arts. Daar kregen ze te horen waarom de zwangerschap uitbleef. Ik heb zelf niets gegoogled over zwanger raken (of niet) na een vaso-vaso omdat ik me niet wilde laten beïnvloeden. Iedereen is anders, dus ik wilde het graag op me af laten komen, maar het volgende stukje informatie veranderde voor mij alles op dat moment….

Zaad wordt in de pubertijd bij de man aangemaakt in de balzak. Het komt nooit in contact met andere delen van het lichaam, want via de penis verlaat ‘t het lijf. Wanneer je een vasectomie doet (en ongedaan laat maken) dan kan het zo zijn dat je eigen bloed in contact komt met je zaad. Je bloed herkent dit zaad niet als eigen lichaamsstoffen en gaat antistoffen hier tegen maken. De antistoffen zorgen ervoor dat het zaad aan elkaar gaat klonteren niet kan zwemmen…. Hoe meer antistoffen hoe kleiner de kans op een natuurlijke zwangerschap…

Ze vertelt ondertussen verder dat IUI (kunstmatige inseminatie) geen zin had en dat ze meteen IVF zijn gaan doen. Meteen bij de eerste poging was ze zwanger en nu verwachten ze hun derde wondertje.

Ik moet deze informatie even op me in laten werken en kan niet wachten dat ik dit tegen Denny kan vertellen. Zou hij ook antistoffen aanmaken? Heeft het dan wel zin wat we doen? We zijn ook niet meer de jongsten en ik heb weinig zin om het elke maand te proberen als het geen nut heeft. Ik vertel ze eerlijk hoe onze situatie is en ze zegt meteen tegen me: “gewoon meteen naar de dokter gaan, het is zonde van je tijd om het zelf te proberen, de kans is zo klein”.

……..

Het is april 2013.

Reacties

Reacties