Favoriete geboortefoto’s 2015

2015 was anders dan anders, ik was namelijk zelf zwanger! Ik ben bevallen van een dochter en moeder geworden. Een lang verwachte wens die is uitgekomen. De eerste maanden stonden in het teken van extreme misselijkheid, waardoor ik nauwelijks kon werken en toen het beter ging, kwam mijn verlof alweer bijna in zicht 🙂 Ik koos er bewust voor om lang met verlof te kunnen, zodat ik optimaal van Liv zou kunnen genieten.

Ik fotografeerde daarom dit jaar “maar” 9 geboortes. Normaal doe ik er 4 per maand, dus dit was een heel rustig jaar. Gek genoeg waren 4 van deze 9 geboortes een keizersnede. Je kan het dus bijna het jaar van de keizersneden noemen, want ook Liv, mijn dochter, kwam zo ter wereld. En maar liefst 3 van de 9 baby’s kregen de naam Roos 🙂

Om het jaar te eindigen heb ik een top 10 (in willekeurige volgorde) gemaakt van mijn favoriete foto’s van 2015 die ik gemaakt heb en een top 4 van de foto’s van de geboorte van Liv (die gemaakt zijn door Lobke Koppens).

Het was een fantastisch jaar!

Tranen van geluk

2015 favorieten-001
Roos werd geboren met een keizersnede omdat ze na bijna 42 weken nog geen aanstalten maakte om naar buiten te komen. Haar papa en mama grapten erover dat ze de uitgang niet kon zien, ze lag namelijk in stuit. Of het een jongetje of een meisje werd dat was niet bekend. Toen Manon hoorde dat het een meisje was, kwamen er tranen van geluk. Een heel mooi moment.

Een jongen!

2015 favorieten-002
Ze wisten niet wat het zou worden en de bedoeling was dat hun kindje in het ziekenhuis geboren zou worden. Het ging alleen zo snel, dat er geen tijd meer was om naar het ziekenhuis te gaan. Ze beviel thuis op de baarkruk zonder dat er tijd was om haar jasje uit te doen. Hun kindje is hier 1 minuut oud en ze hebben net te horen gekregen dat het een jongetje is, terwijl ze allebei dachten dat het een meisje zou worden.

Ontlading

2015 favorieten-004
Dit is mijn favoriete foto van 2015. Alles klopt. De ontlading bij de mama, een trotse papa, de verloskundige in beeld die de bevalling mogelijk maakte zoals ze die voor ogen hadden en de pasgeboren baby. Perfect gewoon.

Spanning

2015 favorieten-005
Linda haar oudste kindje was via een spoedkeizersnede ter wereld gekomen, omdat zijn geboorte zich te vroeg aandiende. Deze keer kreeg ze een geplande keizersnede. Het is altijd zo spannend als je je ’s ochtends in het ziekenhuis meldt en weet dat je over een paar uur op de o.k. ligt en vlak daarna je kindje zal vasthouden. De spanning bouwt zich steeds verder op. Er worden daarom op zulke momenten altijd traantjes weggepinkt. Zo ook bij Linda. 15 minuten na deze foto had ze haar kindje in haar armen.

Een meisje!

2015 favorieten-003
Na 2 jongens hoort deze papa net dat zijn kindje (zojuist geboren) een meisje is.

Trotse oma

2015 favorieten-006
Deze oma ziet net dat haar kleindochter heel veel haar heeft. Haar blik is fantastisch!

Je kindje aanpakken

2015 favorieten-007
Wat is er mooier dan je eigen kindje kunnen aanpakken wanneer je daar zo hard voor gewerkt hebt?! Zo prachtig als de verloskundige je deze mogelijkheid geeft.

Hoe in de buik

2015 favorieten-010
Als de mogelijkheid zich voordoet maak ik altijd een foto van een baby hoe die in de buik heeft gezeten. Dit is niet altijd mogelijk, het kindje moet goed op temperatuur zijn en de verloskundige moet het willen doen en ook tijd hebben (behalve als je natuurlijk een papa hebt die het aandurft). Bij een thuisbevalling is de mogelijkheid er eigenlijk altijd. Zo mooi om te zien! (Nog toffer was dat de hele serie viraal ging dit jaar!)

Alert

2015 favorieten-008
Pasgeboren baby’s slapen het grootste gedeelte van de dag, maar net nadat ze geboren zijn, zijn ze super alert. Het eerste uur kunnen ze al heel wijs de wereld inkijken.

Grote zus

2015 favorieten-009
Het moment waarop grote broers en zussen komen kijken, is altijd erg bijzonder. Je weet nooit hoe ze zullen reageren. Sommige kinderen vinden het heel spannend of absoluut niet leuk, maar anderen zijn ontzettend trots. Deze grote zus was in ieder geval ontzettend blij met haar broertje, ze kon er geen genoeg van krijgen.

Het fotograferen van de eerste geboortes na de geboorte van Liv was anders dan anders. Ik weet nu hoe het voelt en ik heb nog meer respect voor vrouwen die in alle rust kunnen bevallen. Daarnaast ben ik een tikkeltje jaloers (in de positieve zin van het woord), want oh wat was ik zelf graag natuurlijk bevallen. De eerste weken na de geboorte had ik geen problemen met het feit dat de bevalling in een keizersnede was geëindigd, maar nu ik weer aan het werk ben, vind ik het wel eens moeilijk dat “het mij niet gelukt is”. Gelukkig kan ik het ook goed naast me neerleggen.

Mijn favoriete foto’s van de geboorte van Liv zijn deze:

Foto’s door Lobke Koppens Geboortefotografie

Birth of Liv 01
Ik ben heel blij dat ik het merendeel van de weeën in bad heb kunnen opvangen. Dit vind ik qua compositie zo’n mooie foto. Ik was echt trots op mijn zwangere lijf.

Birth of Liv 02
Het moment waarop ze wordt geboren en ik haar voor het eerst zie. Onbetaalbaar ♥

Birth of Liv 03
Deze foto heeft geen uitleg nodig ♥

Birth of Liv 04
Met een keizersnede kan je eigenlijk nooit een foto maken van “hoe je baby in je buik zat”, want de controles hebben al in de ok plaatsgevonden. Behalve als je een papa hebt die het “aandurft” en Denny –mijn vriend- vond dat geen probleem. Ik ben zooo blij met deze foto. Mijn twee grote liefdes ♥

Reacties

Reacties