Ons wasbare luieravontuur | Wasbare luiers
Tijdens mijn zwangerschap schreef ik er al over: wasbare luiers. Het heeft even geduurd voor ik deze blog kon en wilde schrijven, want het gebruik van de luiers ging iets anders dan verwacht 😉 Het had even wat voeten in de aarde, maar inmiddels willen we niet anders meer! (à lees vooral even door tot het einde want ik mag een pakket weggeven!)
Toen ik zwanger was gingen Denny en ik praten met een consulent van Kaatje Katoen om alle opties te bespreken en een keuze te maken. We kozen voor de Bamboozle Stretch luiers van Totsbots, zoals je ook al kon lezen in de blog die ik erover schreef. Dit waren de meest gekozen luiers (op dat moment) en het leek ons in alle opzichten het meest praktisch.
Er kwamen veel reacties op de blog, veel positieve, maar ook minder positieve. Ik was zelf zo 100% zeker ervan dat ik geen wegwerpluiers wilde gebruiken, dat het niet in mij op kwam dat het niet zou bevallen. Ik zou er wel voor zorgen dat het een succes zou zijn. 😉
Op 6 juli 2015 beviel ik van onze dochter Liv. Een lang dun meisje. Tijdens de kraamweek gebruikten we wegwerpluiers. Het leek me handiger om gewoon samen (Denny en ik), nadat de kraamverzorgster weg was, ons te verdiepen in het wasbare systeem. Alles lag klaar, ik hoefde het alleen te gaan gebruiken.
Toen ze 4 weken oud was, deed ik voor de eerste keer een wasbare luier bij haar om. Wat was ie groot! Omdat Liv zo lang en smal was, leek de luier nog groter tussen haar benen. Als ik haar op haar zij in bed legde (ze sliep in een zijligger), dan bungelde haar beentje “meters” boven haar andere beentje. Ik vond het gewoon zielig… Dus verdwenen ze nog even in de kast. Ik dacht: als ze straks groter wordt, dan gaat de luier vanzelf beter passen.
Net voordat we op vakantie gingen naar Sardinië (ze was toen 10 weken oud) deed ik opnieuw een wasbare luier bij haar om. Hij paste al wat beter. Het bleef een groot pakket, maar goed, daar had ik al op gerekend. Ik had hem nog niet omgedaan of ze poepte de hele luier onder. Dus hop een nieuwe. De poep zat overal, ondanks de inlegger. ‘Borstvoedingspoep’ komt er zo hard uit en is zo vloeibaar, waardoor het niet goed de luier introk. Ik deed weer een luier om en een uur later was de binnenluier heel erg nat en zelfs het buitenbroekje voelde vochtig. Daarnaast zaten Liv haar billetjes onder de pukkeltjes. Nu ga je me toch niet vertellen dat ze van die chemische luiers geen uitslag krijgt en van de wasbare luiers wel? Ik werd er helemaal chagrijnig van. Dus kwamen wederom de wegwerpluiers tevoorschijn.
De weken die erop volgden zag ik Denny elke week bakken met luiers weggooien. Met pijn in mijn hart. Ik durfde niet naar Kaatje Katoen te mailen dat het niet beviel, ik voelde me er echt slecht over. Ik deed nog 1x een ultieme poging, maar moest uiteindelijk concluderen: het bevalt niet. 🙁
Met lood in mijn schoenen mailde ik naar Kaatje Katoen met mijn hele verhaal. Ik kreeg gelijk antwoord met de vraag of ze me mochten bellen. Dat mocht uiteraard. Ik kreeg contact met Marlinda van Kaatje Katoen en het eerste wat ze me vroeg was: “Sta je nog open voor advies om toch wasbare luiers te gebruiken?” Ondanks dat het tot dusver niet beviel, werd ‘t een volmondig ‘JA’, want eigenlijk wilde ik niets liever dan dat (en om alle redenen die in mijn eerste blog staan).
N.a.v. de punten waar ik tegenaan liep, kwam Marlinda met de volgende suggesties:
- De pasvorm
Omdat Liv lang en slank is, raadde ze me aan om een nieuwe luiersoort te proberen. Deze ‘luier-lijn’ was er nog niet toen wij het consult hadden. Namelijk de “Peenut”. Het systeem is eigenlijk hetzelfde zoals bij de Bamboozle Stretch Totsbots, maar i.p.v. een grote binnenluier, werk je met inleggers. Je hebt een grote en een kleine inlegger en je kan ze ook samen gebruiken wanneer je kindje groter wordt. De grootte van de luier kan je dus goed aanpassen, want ook het buitenbroekje is in grootte verstelbaar;
- De uitslag op Liv haar billen
Doordat een wasbare luier natter is dan een wegwerpluier kan het soms zijn dat een kindje hierop reageert. Marlinda raadde me aan om fleece inleggers te gebruiken, omdat fleece de eigenschap heeft om droger te blijven;
- De hele natte luiers
Uit het telefoongesprek kwam naar voren dat je wasbare luiers minimaal 2x moet wassen voor gebruik en dat ze na 10x wassen hun optimale absorptie bereiken. Oeps, dat wist ik niet! Er zit bij de aankoop van wasbare luiers altijd een wasinstructie. Ik heb deze wasinstructie compleet gemist dan wel zat er geen instructieboekje bij mijn pakket met luiers. Hoe het ook zij, ik had de luiers niet gewassen en dat was waarschijnlijk de reden dat ze zo nat aanvoelden. Een fout dus van mijn kant.
Na dit gesprek kreeg ik een proefpakket binnen van de “Peenut” om uit te proberen met de fleece inleggers. Dit keer bestudeerde ik uitgebreid de wasinstructie 😉 voordat ik de wasbare luiers ging gebruiken. Al bij het aandoen van deze wasbare luier bij Liv merkte ik een wereld van verschil, het is net een gewone luier. De rompers passen er gewoon overheen en als Liv kleding aan heeft, dan zie je geen verschil met een gewone luier. Het systeem werkt super makkelijk en dankzij een fleece inlegger blijft het oppervlak ook relatief droog. De buitenbroekjes zijn te verstellen in 3 maten met een kliksysteem en afhankelijk van hoeveel Liv plast, pas je de inleggers (groot/klein) aan. Zo heeft ze overdag 1 grote inlegger in en doe ik er ‘s nachts een grote en een kleine, dus tegelijkertijd, in.
Inmiddels gebruiken we de luiers 2 maanden en we zijn er super tevreden over. Deze blog typ ik op vakantie in Kaapverdië (ja, toch een beetje werken, maar dan in een warme ontspannen sfeer 😉 ) waar we wegwerpluiers mee naar toe hebben genomen, maar we missen de wasbare nu al!
Het is zo fijn om niet meer kilo’s aan luiers weg te gooien en te weten dat Liv gewoon wat ‘natuurlijks’ om haar billen heeft. Daarnaast passen de wasbare luiers perfect en lekken ze echt NOOIT door. Dat laatste is ook heerlijk! Zo ideaal dat we op reis het buitenbroekje van de wasbare luier hebben meegenomen en over de gewone luier doen, just in case. Gelukkig dat we dat gedaan hadden, want in het vliegtuig had ze in haar luier gepoept en zonder het overbroekje had ze helemaal onder gezeten. De overbroekjes zijn daarom ook handig met wegwerpluiers op vakantie 🙂
Het enige nadeel, maar dat weegt zeker niet op tegen alle voordelen, is dat het met borstvoedingspoep niet erg handig is, omdat ‘t overal heen gaat. Dat betekent dat ook het buitenbroekje vies wordt en dan moet je alles wel even uitspoelen voordat je het in de was doet. Daarnaast doen we met Liv aan ‘baby zindelijkheidscommunicatie’ (daar gaat de volgende blog over) en poept ze eigenlijk voor 95% op een potje, dus inmiddels hebben we er eigenlijk niet echt meer last van.
Denny en ik kunnen het werkelijk waar iedereen aanraden! Samen met wasbare billendoekjes gaat nu alles in de was en wordt alles weer opnieuw gebruikt. Perfect!
Ik kan me voorstellen dat er misschien vragen komen n.a.v. deze blog. Heb je een vraag, stel ze me gerust en ik zal hieronder de vraag typen met het antwoord, zodat iedereen het kan lezen en anders kan je ook altijd contact opnemen met Kaatje Katoen. Ik kan niet anders zeggen dat de service geweldig is en ze graag met je meedenken wat voor jouw kindje geschikt kan zijn. Daarnaast staan ze, net zoals wij met geboortefotografen.com, op de 9 maandenbeurs. Je vindt ze bij Puur Baby Plaza, waar je vrijblijvend langs kan lopen en alles “live” kan bekijken.
Dus mocht je nog twijfelen? Niet doen 🙂
En dan nu het leukste: ik mag een PeeNut pakket weggeven. Joehoe! Je krijgt 5 PeeNut pads en 2 overbroekjes. Dat is genoeg voor 1 dag wasbaar luieren. Meedoen is mega simpel:
- Like de Facebook Pagina van Kaatje Katoen
- Like mijn Facebook Pagina
- Laat op de Facebook post over “ons wasbare luieravontuur” een reactie achter. Misschien heb je een vraag of twijfel je nog? Misschien wil je laten weten waarom je graag wasbare luiers wilt uitproberen of vrienden taggen om ze op de actie te wijzen? Het maakt niet uit wat je reageert, maar laat van je horen 🙂
Reactie + 2 likes = kans maken!
//Meedoen kan tot maandag 1 februari en de winnaar wordt gekozen via http://
———
Liv met een wasbare Peenut luier 5 maanden oud:
Liv met een wasbare Peenut luier 6,5 maand oud. Met een romper erover kan je goed zien dat de luier net zo groot is als een gewone luier.
Gestelde vragen:
Hoe was jij ze?
Ik was ze op 60 graden met Neutraal poeder wasmiddel voor de gekleurde was (in de witte was van Neutral en de vloeibare variant zitten stoffen die de luiers aantasten waardoor ze minder absorberen).
Ik heb wasnetjes die ik eigenlijk in een luieremmer wilde hangen, maar ik heb hem nu in zo’n zak zitten:http://www.kaatjekatoen.nl/onze+producten/accessoires/luierzakken/itzy+itzy+luieropbergzak/artikel+itzy+ritzy+luieropbergzak Als het wasnetje vol zit vis ik hem uit deze zak en doe ik hem in de wasmachine.
Hoe reageren mensen die op Liv passen. Of hoe staan bv gastouders er tegenover?
Uhm…. Liv is nog nooit bij een oppas geweest… Omdat Denny nog thuis is, is het niet nodig. Daarnaast dronk ze tot eergisteren (jeu!!!) geen gekolfde melk en konden we haar niet wegbrengen. Als we de deur uitgaan en ze plast in haar luier dan vouwen we hem gewoon zoals je een wegwerpluier zou vouwen. Ik ga er dus vanuit dat als ik de luiers “kant en klaar” meegeef en ze kunnen de luier gewoon uitdoen en dichtvouwen, dat een KDV/gastouder/oppas er geen problemen mee zou moeten hebben.
Met een zomer baby onderweg zie ik zo op tegen de lucht uit de luier-emmer met poepluiers…Hoe is het met de lucht van deze luiers? Lijkt me fijn dat je gelijk kan spoelen/wassen/drogen…klopt dit vermoeden?
Daar moet ik je antwoord op schuldig blijven…. Liv poept eigenlijk alleen nog maar op de WC (komt in de volgende blog). Met 4 maanden kwam het nog weleens voor dat het in de luier eindigde en die spoelden we dan meteen uit en toen heb ik er nooit last van gehad, dus ik denk dat dat zo blijft ook al worden ze groter. Sowieso was je elke anderhalve dag dus heel lang blijven ze niet liggen.
Aanvullend antwoord van gebruiker op Facebook: Tea tree druppels zijn ideaal in de emmer werkt ook ontsmettend.
Ik ben nieuwsgierig gemaakt door een vriendin. Een vraag van mij is om de hoeveel uur moet je verschonen? Geldt dit ook in de nacht?
Goede vraag, maar volgens mij hangt dat heel erg er vanaf hoeveel je kindje plast en of je er 1 inlegger of 2 in hebt. Omdat wij baby zindelijkheidscommunicatie doen plast Liv veel op de WC en als we een plasje missen verschonen we meteen. ’s nachts plast ze niet op de wc of een potje en dan komt ze om de 3 a 4 uur voor een voeding. Dus meestal 2x op een nacht en dan verschoon ik de luier met de voeding. Er zitten dan 2 inleggers in en dat is tot nu toe altijd goed gegaan. Met een wegwerpluier kon ik weleens een wisselbeurt overslaan. Dan zat ie wel stampesvol, maar dat ging wel, dat kan met een PeeNut niet, dan zou die doorlekken gok ik.
Wij hebben er ook over na gedacht maar als je beide werkt en je kind ligt ’s avonds op bed, dan heb je toch geen zin meer om ook nog luiers te gaan wassen?
Dat doet de wasmachine toch? 😉 Ik zet hem vaak op de timer en dan hang ik het ’s ochtends op. Als ik hem meteen aan zet doe ik er meteen andere was bij. En je hebt het zo opgehangen. Vind ik dan…
Ik ben benieuwd tot hoe oud / welke kledingmaat je deze kan blijven gebruiken?
Je hebt verschillende maten, dus het kan tot ze zindelijk zijn.
3 reacties op 112. Ons wasbare luieravontuur | Wasbare luiers