Waarom wasbare luiers?
Sinds ik hardop heb gezegd dat ik graag wasbare luiers wil gebruiken, krijg ik regelmatig de vraag: “Waarom wil je in vredesnaam wasbare luiers gebruiken?!” en de opmerking “Dat zou niets voor mij zijn hoor, al die vieze lappen vol met poep”. Denny zei dat ook in het begin en sinds hij een introductie-consult heeft gehad, ziet hij alleen maar voordelen. En als hij ze ziet…..
Het leuke is dat, als je straks na het lezen van dit blogje ook zo enthousiast bent, je in de winactie volgende week 3 wasbare luiers van Kaatje Katoen kan winnen!
De eerste keer dat ik wasbare luiers zag, was op de 9-maandenbeurs 4 jaar geleden. Ik schreef het al eerder dat ik daar toen met Denny was vanwege het opstarten van mijn bedrijf en het triggerde me meteen. Ze zagen er namelijk net zo uit als “echte” luiers, maar dan in leuke kleurtjes. Tegenwoordig zie ik ze weleens in gebruik bij klanten en ik raakte steeds enthousiaster.
Mijn hoofdredenen:
– Je kan ze gebruiken totdat je kindje zindelijk is en het is daarom veel goedkoper dan wegwerpluiers (http://www.kaatjekatoen.nl/prijs);
– Beter voor het milieu (ja, ook met het wassen in de wasmachine meegerekend) (http://www.kaatjekatoen.nl/milieu);
– Puur natuur en geen schadelijke stoffen die in wegwerpluiers wel zitten.
Eerlijk is eerlijk: de prijs was het eerste waarom ik eraan ben gaan denken en daarna de rest. Ik blijf een Zeeuw natuurlijk 😉
Denny zag alleen maar een lap voor zich met een veiligheidsspeld en werd er niet echt warm van toen ik heel enthousiast vertelde over de mogelijkheden. Als hij iets niet wil, dan kan ik op mijn kop gaan staan en dan krijg ik het ook niet voor elkaar, maar we gingen wel naar een “wasbare-luiers-consult” haha. Wat ik ook niet wist, was dat er echt mega veel soorten luiers zijn waaruit je kan kiezen, voor ieder wat wils. Op een introductie-consult (wat overigens vrijblijvend is), kan je alle verschillende soorten bekijken en wordt er uitleg gegeven over hoe het werkt, dus reden we een paar weken geleden naar Zierikzee waar een consulente van Kaatje Katoen woont. Denny nog steeds behoorlijk sceptisch 😉 (noot van Denny: “bovendien was er een boeiende voetbalwedstrijd op tv; ik kijk niet vaak voetbal op tv (behalve EK- en WK-wedstrijden wel), maar had deze wedstrijd toch graag willen zien….” Dat van die wedstrijd wist ik niet, anders hadden we natuurlijk ook op een andere dag kunnen gaan 😉 ).
Daar aangekomen stond er al een mega doos klaar met allerlei soorten luiers. Kopje koffie en thee erbij en beginnen maar. Zooooooo wat een mogelijkheden! Tweedelige systemen (luiers + buitenbroekje), alles-in-1-luiers, met drukknoopjes, zonder drukknoopjes, met inleggers die vast zitten, loszitten, van katoen, van bamboe…. noem maar op! Denny was zichtbaar onder de indruk (ok, ik ook), vooral omdat het er uitziet als een “gewone” luier en op “de poep” is ook iets verzonnen, want niemand wil een luier vol met babypoep in de wasmachine gooien.
Dus hoe gaat dat dan? Als je de luiers aan doet, leg je er een inlegdoekje in, die vangen de meeste ontlasting op. Wanneer je de luier verschoont, dan gooi je het doekje weg (of je spoelt het door de wc, dat kan). De luiers gaan in de luieremmer waar al het wasnet in hangt en dat wasnet gooi je aan het einde van de dag zo in de wasmachine. Als je kindje alleen heeft geplast, dan kan je het inlegdoekje mee in de luieremmer gooien, meewassen en opnieuw gebruiken. Makkelijk!
Om een lang verhaal kort te maken, wij hebben uiteindelijk gekozen voor deze luier: De bamboozle stretch. Waarom?
1. Bamboe
De luiers is van bamboe gemaakt en absorbeert meer vocht dan katoen en is heel erg geschikt voor de babyhuid;
2. Tweedelig systeem
Doordat je een luier en een overbroekje apart hebt, heb je nog minder kans op lekken (sowieso al veel minder dan bij een gewone luier) en je hoeft niet elke keer het overbroekje mee in de wasmachine te doen waardoor de luier veel langer mee kan gaan;
3. Verschillende maten
De luiers zijn met de drukknoopjes in maat te veranderen.
Dit zijn ook de luiers die je straks met de winactie kan winnen. Wij waren in elk geval meteen fan van deze luier. Extra leuk is dat ze in leuke kleuren en verschillende designs verkrijgbaar zijn.
Als je dan denkt dat je klaar bent nee hoor, dan komen de accessoires nog haha. Zelf wil ik graag nog de romperverlenger en de bamboe borstcompressen de “Boobbirds” . Ook wasbaar en zoals Denny al heel fijntjes opmerkte: “die kunnen dan ook dienen als luier-inlegger” hahahaha.
PS. Nog volgers die wasbare luiers gebruiken en tips hebben? Of ervaringen? Hoor ze graag!
Wij hadden ook de Bamboozle stretch gebruikt en waren daar heel tevreden over 🙂 Ze moesten mee gaan tot onze zoontje zindelijk zou worden (hij is het nog niet) maar hij kreeg opgegeven moment zulke spekbeentjes dat de grootste maat te strak ging zitten wat voor irritaties en nare korstjes ging zorgen. Toen moesten we overstappen naar wegwerp, en hebben we gekozen voor de bamboo luiers (bio en zonder nare stofjes) maar ze kosten wel meer, dus hopen maar dat zoonlief snel zindelijk wilt worden. 😉
Wij twijfelden in het begin ook even over het vele wassen/ nare geurtjes of lekjes, maar zijn nu helemaal overtuigd. Zo chemisch gewone luiers ruiken …
Omdat we ook niet konden kiezen tussen de vele soorten, hebben we er een aantal genomen en uiteindelijk vind ik de bamboozle stretch wel de beste.
Nog een tip Marry, heb ook in het begin gewone luiers in huis, want ik was blij dat ik de eerste weken, toen de borstvoeding nog niet goed ging en ik voor mijn gevoel alleen maar eten gaf ;-), dat ik niet ook nog die luiers moest wassen.
Hier ook wasbare luiers gehad. 2 delig geprobeerd en de chineesjes geprobeerd, uiteindelijk gevallen voor de gnappies of gdiapers. Fantastisch systeem! Als je ze niet kent moet je ze echt even googlen. Zijn zowel met wasbare als met wegwerpinleggers te gebruiken. Ze hebben zelfs speciale newborn waarbij er een uitsparing is voor het naveltje.
Ze hebben ook zulke leuke special editions (vooral voor meisjes, ik heb 3 jongens…)
Ik heb een zoontje van 7 maanden en heb al vanaf het begin een hekel aan de chemische geur van de luier gehad. Wat mij tegen hield om over te stappen naar wasbare luiers was dus poep erin maar door jouw blog weet ik nu dat daar een oplossing voor is. Ik zou ook graag een consult willen hebben want dat maakt alles wat duidelijker dus ik ga zometeen op zoek hier in de buurt! Ik ben in iedergeval enthousiast nu! Dankjewel
Al lang voordat ik zwanger werd wist ik al dat ik wasbare luiers wilde gaan gebruiken. En nu ben ik zwanger, dus binnenkort ook maar eens een consulente opzoeken! Bamboozle Stretch lijkt me ook een mooi systeem, dus ik ben benieuwd! 🙂
Ik wist ook al lang voordat ik zwanger was dat ik wasbaar wilde gaan. Nu 32 weken zwanger en de Totsbots liggen al klaar!
Ik ben nu aan het denken over wasbare billendoekjes, maar moet nog even uitzoeken hoe dat werkt. Zachte lapjes die je in een mengsel van water en olie bewaart?
Bedankt voor deze info! Ik zou graag willen weten op hoeveel graden de luiers gewassen kunnen worden? Wil wel graag dat het echt schoon wordt..
Groet
Esther
Hoi Esther,
Het ligt eraan welke luiers je hebt. Ik weet dat Kaatje Katoen bij elke luier een luiervoorschrift mee stuurt. Ze hebben ook een pdf op de website met wasvoorschriften. Die vind je hier: http://www.kaatjekatoen.nl/upload_tmp/txt_img/Het%20wassen%20van%20luiers%20-%202015_1.pdf Succes!
Ik gebruik al 2 jaar wasbare luiers. Ook verschillende geprobeerd maar ben wel voor tweedelig (heb gpants en andere met drukkers). Het blijft wel meer werk dan weggooi, vind ik. Maar wel eco en goedkoper. Ben nog enthousiaster over katoenen doekjes. Altijd vrij van parabenen en zonde van je geld. Tip: als je weggooi gebruikt, kun je ook Naty luiers bij de Etos kopen, dit zijn eco wegwerp luiers.
Zonde van je geld, die weggooi doekjes bedoel ik. En die drijven dan vervolgen jaren in zee wqnt zijn iet afbreekbaar (van Naty wel)