Vraag en antwoord

Op Facebook en in mijn laatste blog “Babynamen vroeg ik jullie: “Wat wil je graag van ons weten met betrekking tot de zwangerschap, bevalling of kraamtijd?” Er kwamen veel vragen binnen, we hebben ze gebundeld (sommige samengevoegd die op elkaar leken) en in deze blog vinden jullie alle antwoorden 🙂 Van zowel mij als van Denny indien van toepassing 😉

Wat vind je van het zwanger zijn?
Ik vond de eerste weken/ maanden echt een HEL. Ik schreef er al een blog over, maar die extreme misselijkheid en ik gingen niet samen. Ik was een compleet ander persoon. Geen energie, geen interesse in anderen, niet vrolijk.. Het enige woord wat van toepassing was voor mij was apathisch.

Maar goed, sinds ongeveer week 16 was alles van de 1 op de andere dag anders. De energie kwam terug, eten smaakte weer en ik voelde me weer mezelf. Sinds dat moment was alles anders 🙂 Sinds week 17 kan ik de baby voelen en dat wordt elke dag alleen maar meer en daar geniet ik echt volop van! Ik ben heel erg dankbaar dat ik dit in elk geval 1x in mijn leven mag meemaken.

Soms zeggen mensen weleens: “ik voel me beter als ik zwanger ben”, maar dat is voor mij niet van toepassing. Ik vind het echt heel bijzonder, kan er mega van genieten, maar lichamelijk voel ik me wel echt beter niet-zwanger 😉

Denny: dat Marry zwanger is geworden bij onze eerste ICSI-poging is meer dan geweldig! Een hele bijzondere gebeurtenis en ervaring. Alhoewel de eerste weken niet de meest fantastische waren (het was namelijk heeeeeel gezellig thuis, not 😉 ). ‘Denny, je wordt weer vader man!’ zeggen vrienden tegen me… dan komt dat weer bij me binnen en lijkt de situatie vervolgens zich in slow motion af te spelen en antwoord ik daarna met een vreugdevolle reactie: “JA MAN!” 🙂

Wat mag je nu niet eten waar je super veel zin in hebt?
Ik moet eerlijk zijn dat dit me meevalt. Ik ben een grote sushi fan (echt sushi, geen rijst met komkommer 😉 ) en ik vind het jammer dat ik dat nu 9 maanden niet kan eten, maar echt een ramp vind ik het niet. Hetzelfde geldt voor filet american en gerookte zalm. Denk wel dat er in mijn geboorteplan een telefoonnummer komt van een sushi-bezorglijn zodat Denny dat kan bestellen bij 10cm ontsluiting :p

Heb je nu trek in rare dingen?
Tijdens de misselijkheidsperiode smaakte echt niets mij. Vooral hele gezonde dingen niet, die ik normaal heerlijk vindt. Ik vond friet (wat ik normaal maximaal 2x in de maand eet) en pizza (maximaal 1x per maand) het lekkerste. Lolly’s waren een fantastisch hulpmiddel en hetzelfde gold voor waterijsjes. Nu ik me weer goed voel is mijn eetpatroon ook weer normaal. Geen trek in gekke dingen.
Wie had dat wel? En waarin dan? Ben benieuwd!

Wanneer ben je uitgerekend?
Dit is wel de meest gestelde vraag tot nu toe en ook de enige vraag waar ik geen antwoord op geef. Denk dat ik daar ook een goede reden voor heb: ik ben als de dood dat er straks 9.000 mensen (zo vaak was de blog per keer gelezen of we een jongetje of een meisje krijgen) gaan vragen/ appen/ facebooken of onze baby er al is. Aangezien ik dolgraag thuis wil bevallen (kom ik straks op terug in de volgende vragen) en dat niet gaat gebeuren als ik de 42 weken aantik. Dan zou het een inleiding in het ziekenhuis worden (behalve als we zouden besluiten om toch langer door te gaan met de zwangerschap). Daarnaast dat ik ook geloof dat je psyche dit beïnvloedt, wil ik zo min mogelijk “druk” voelen van buitenaf. Daarom houden we het op: Juli 2015. Ergens in juli moet onze baby geboren worden. Interessant stukje over de uitgerekende datum stond een tijdje geleden in de Volkskrant:

Uitgerekende datum

Heb je een fotograaf bij je bevalling?
Uiteraard! De workshops die ik heb gegeven waren o.a. om iemand op te leiden voor mijn eigen bevalling ooit 😉 Denny speelt tijdens de workshops de aanstaande papa, dus bij beide workshops had ik al tegen hem gezegd dat hij ook moest kijken wie hem persoonlijk aansprak. Aan de hand van persoonlijkheid, geografie (er is nl. een aantal fotografen die ik ook erbij had willen hebben maar te ver wonen) en uiteraard (vond ik het belangrijkste) de kwaliteit van de foto’s hebben we een keuze gemaakt. Lobke Koppens gaat onze bevalling vastleggen en als backup hebben we Marijke Thoen.

Hoe denk je het te ervaren als je straks zelf gefotografeerd wordt?
Ik ga er vanuit dat ik er niet mee bezig ben. Iedereen die ik tot nu toe heb gefotografeerd (en ik zit bijna aan de 100 bevallingen) zeggen dat ze niet gemerkt hebben dat er werd gefotografeerd. Ik zou niet weten waarom ik dat anders zou ervaren. Ik weet dat de foto’s zowel bij Lobke als bij Marijke in goede handen zullen zijn en dat ze weten wat ze doen (ik heb ze immers zelf opgeleid en ken ze), dus dat gaat helemaal goedkomen!

Hoe gaan jullie je voorbereiden op de bevalling qua cursus of iets dergelijks?
Ik ben zelf al een groot yogafan en doe 2x in de week power-yoga (een wat zwakkere versie van Ashtanga Yoga, maar zeker een actieve vorm). In de eerste 4 maanden kon ik helaas vanwege de misselijkheid geen yoga doen, maar sinds week 16 ga ik weer 2x per week. Het is wel zwaar, maar ook heel fijn. Als power yoga niet meer lukt, ga ik een lichtere vorm doen op de yogaschool waar ik bij zit. Mijn streven is wel om het zolang mogelijk (het liefst 9 maanden) vol te houden.

Daarnaast gaan we een cursus hypnobirthing doen. Geloof het of niet, maar het was Denny die 3 jaar geleden met een folder hierover aan kwam (op een beurs waar we waren). In de loop der tijd heb ik er steeds meer van gezien (en bevallingen gefotografeerd van mensen die de cursus hadden gevolgd) en ik ben er ook enthousiast over. Moet wel eerlijk zeggen: niet over alles. Ik geloof er heilig in dat als je kan ontspannen –en er geen gekke dingen zijn zoals bv een sterrenkijker- je al het halve werk hebt gedaan. Hypnobirthing kan daar heel erg bij helpen. Ik geloof niet in “baarmoeders die openen als een bloem” en de CD die bij hypnobirthing zit, werkt op mijn lachspieren en gaat zeker niet aan haha. Voor mij is het belangrijk dat ik alles kan loslaten, ik geloof dat muziek hierbij kan helpen en de ontspanningstraining tijdens de zwangerschap ook. Daarnaast gaat het mij helpen als ik weet dat Denny van ALLES op de hoogte is, anders ga ik het niet los kunnen laten. Bij hynobirthing volg je de cursus samen, dus niet 1 avond waar je man meekomt. Als het goed is weet hij ook alles wat er is om te weten aan het einde van de rit 🙂

Eerlijk is eerlijk, hij is er enthousiast over maar toen hij hoorde hoe vaak hij moet en hoe lang de lessen waren, was er wel wat gemor haha 🙂

Denny: Ik ben er klaar voor wanneer het zover is. Qua voorbereiding is de aanloop er naar toe (deze maanden tot aan de dag dat het gaat gebeuren) al de beleving en voorbereiding; je bent er vaak mee bezig en dat wordt intenser naarmate je verder in de tijd komt. Daarnaast gaan we een cursus hypnobirthing volgen… Ik was er enkele jaren geleden enthousiast over dat er zoiets op dat gebied aanwezig is, maar nu ik weet hoe lang deze sessies duren, werkt dat nu al niet ontspannend. Ik hoop dat ’t wel een goede bijdrage levert aan het uiteindelijke moment, maar voor mij is dat nu al een flinke bevalling.

Waar wil je bevallen en hoe?
De bedoeling is thuis in bad. Ik heb een speciaal bevalbad geregeld wat beneden kan staan.

Hoe denk je over pijnbestrijding?
Als het nodig is, is het nodig, maar ik hoop dat ik het zonder kan doen.

Ben je als verloskundige ook je eigen bevalling aan het plannen?
Uhm ja en nee. Nu ben ik geen verloskundige, ik heb alleen een deel van de studie gedaan, maar ja, wat betreft punten die ik erg belangrijk vind, zoals de navelstreng laten uitkloppen bijvoorbeeld, maar nee omdat ik weet hoe meer je plant, hoe minder ervan terechtkomt. Je weet toch niet hoe het loopt en wil niet teveel vasthouden aan een heel plan. Als bepaalde dingen kunnen, leuk, zo niet, dan niet (behalve als ik ze echt heel belangrijk vind, dan moet het ;-), maar daar zal Denny dan voor zorgen).

Hoe denk je je bevalling te gaan doen? Zie je er tegen op?
Ik heb werkelijk waar geen idee. Ik hoop dat ik rustig blijf en dat ik me zoveel mogelijk kan ontspannen en dat ik “het los kan laten”. Maar ja, ik weet het pas als het zover is. Misschien schreeuw ik wel de hele tent bij elkaar. Ik weet wel dat ik Denny niet mag uitschelden, want dan gaat ie weg zegt hij 🙂 Ik zie er in elk geval helemaal niet tegen op. In tegendeel: ik kijk er naar uit! Dan ga ik eindelijk weten hoe het is, ook al vind ik het een hel achteraf, dan weet ik dat tenminste ook 😉

Ga je borstvoeding geven? Zo ja, wat is je streven?
Zeker weten! Althans, ik ga er ALLES aan doen om het te laten slagen en wil minimaal 6 maanden borstvoeding geven. Tegen die tijd, als ik zover kom, kijken we wel hoe het loopt. Ik ben tot 6 maanden na de geboorte thuis, o.a. om deze reden.

Hoe gaan jullie de opvang regelen met een baan waarvoor je 24 uur oproepbaar bent?
Toen ik mijn bedrijf begon heb ik meteen gevraagd aan mijn vader of hij –als ik ooit een kindje zou (kunnen) krijgen- vliegende-keep-oppas wilde zijn en dat wilde hij. Het leek me onzinnig om een heel bedrijf te starten waarmee ik zou moeten stoppen als het zou lopen. Nu het zover is, wil hij dat gelukkig nog steeds. Als ik midden in de nacht opgeroepen word, is er niets aan de hand, want dan is Denny thuis. Als Denny dan ’s ochtends wakker wordt, kan hij onze dochter naar mijn vader brengen of mijn vader komt naar ons.

Daarnaast zal Denny 1 papa dag hebben (op zondag) zodat ik kan werken en zal ze twee dagen naar een oppas gaan. 1 dag naar vrienden en 1 dag moeten we nog invullen (zou ook kinderdagverblijf kunnen worden). Ik ga dus wel minder werken. Hoe ik het ga invullen ben ik nog over aan het nadenken. Sowieso blijf ik geboortes doen, maar de vraag is nog even hoeveel per maand.

Ga je zelf je newbornshoot doen?
Ja en nee. Ik ga zelf foto’s maken van onze dochter en van onze dochter met Denny. Voor foto’s van ons drieën en foto’s van mij met haar gaan we naar Annika van Balen van Photograffity. Zij gaat ook onze zwangerschapsfoto’s maken. Daarnaast gaat Arno Hoogwerf ook nog foto’s van mij alleen maken, maar een hele andere stijl. De shoot van Annika wordt hopelijk zoiets in de sfeer van dit Pinterest Bord. en de shoot met Arno in de sfeer van dit Pinterest bord.

Ga je co-sleepen?
Ja. Niet dat we het streven hebben om dat jaren te doen, maar zeker wel de eerste maanden. Denny zag het eerst niet zo zitten omdat hij dacht dat ons kindje dan nooit meer naar zijn eigen kamer zou gaan, maar dat is niet de bedoeling. Het is in elk geval bedoeld om de nachtvoedingen makkelijker te maken, dus we zullen zien als ze er is hoe dat gaat en hoe lang we dit gaan doen.

Denny: Aangezien de planning is om borstvoeding te geven (mocht dat lukken), heeft het voor mij niet veel zin om elke borstvoeding ’s nachts te volgen. De keuze hiervoor (co-sleepen) laat ik dan aan Marry wat voor haar het meest praktische zal zijn. In eerste instantie geen voorstander van co-sleepen, maar het feit ’s nachts de kleine even naar haar toe te trekken (zonder eigenlijk uit bed te hoeven stappen), maakt het geheel wel makkelijk(er) voor haar.

–> en voor jou schat, want dan kan je gewoon doorslapen 😉

Ga je nog een kinderwagen kopen naast de draagdoeken?
We hebben heel lang getwijfeld en gezegd dat we er geen zouden kopen, maar we vinden het ook niet kunnen om een lange doek aan de oppas te geven inclusief een baby en te zeggen: succes ermee 🙂 Mijn vader zou dat al helemaal niet zien zitten. We gaan er dus wel 1 aanschaffen maar zijn er nog niet over uit wat en of we het dan nieuw gaan kopen of tweedehands. Het wordt in elk geval geen wagen van 1000 euro 😉

En dan speciaal voor Fred 🙂
Welk type slabbetjes prefereer jij? Gaat Denny luiers verwisselen?
Nou Fred, geloof het of niet, maar zelfs dáár heb ik een voorkeur voor whahaha. Aangezien we de rapley methode gaan toepassen vanaf 6 maanden (ja dat mag je googlen), wil ik graag een slabbetje dat meer een schort is, met lange mouwen. Soort van verfschort, maar dan om te eten 😉
Denny zal ook zeker luiers verwisselen, met een beetje pech voor hem worden dat wasbare luiers, want hij krijgt nu eenmaal een kind met mij :p

Denny: we gebruiken rietjes en soms een trechter Fred. Knoeien gebeurt dan niet vaak bij de kleine. Luiers verwisselen…… wasbare ook schijnbaar…….

Reacties

Reacties