De Epi-no

Een tijdje geleden postte ik op Facebook dat “mijn” Epi-no binnen was. Er kwamen veel reacties en vragen op, dus daarom een Epi-no post 🙂

De eerste keer dat ik over de Epi-no hoorde was een paar jaar geleden op de 9 maandenbeurs. Tami, het gezicht achter Epi-no, kwam op de beurs naar me toe en vertelde dat zij de Epi-no in Nederland verkocht en of ik interesse had om dit meer onder de aandacht te brengen. Nu breng ik graag producten onder de aandacht waar ik achter sta en dit vond ik heel interessant, maar ik wist niets van de Epi-no en ik kon het ook niet zelf uitproberen. Ik mocht daarom de Epi-no aan twee klanten weggeven en na hun positieve reacties was ik om!

Even wat achtergrondinformatie; de Epi-no is een geboortetrainer en het is gebaseerd op een Afrikaans gebruik waarbij vrouwen hun vaginawand oprekken met kalebassen om de kans op inscheuren te verkleinen. Wanneer men van Epi-no heeft gehoord, kent men dit basisprincipe, maar behalve dat het de kans op een knip of scheur verkleind, doet ie veel meer. Het heet niet voor niets een “geboortetrainer”. Je kan je bekkenbodemspieren ermee trainen (zowel voor de bevalling als daarna) en door het oefenen weet je beter wat je kan verwachten tijdens de uitdrijving (de persfase) en daardoor is deze fase korter bij vrouwen die geoefend hebben met de Epi-no dan bij vrouwen die geen Epi-no hebben gebruikt. Je zelfvertrouwen groeit erdoor en laat bevallen nu ook voor een deel tussen je oren zitten, dus dat is mooi meegenomen!

Er zijn verschillende oefeningen die je ermee kan doen. Omdat ik al erg getrainde bekkenbodemspieren heb (en ze eigenlijk zo min mogelijk moet gebruiken op het moment i.v.m. mijn bekken), heb ik dit gedeelte aan oefeningen ervoor niet gedaan. Ik ben gaan oefenen voor het oprekken en het leren persen. Het oefenen is in principe simpel, maar het is wel even zoeken. De Epi-no is een ballonnetje wat je vaginaal inbrengt en daarna oppompt totdat je niet meer verder kan. Daarna laat je de ballon 10 minuten zitten en dan haal je het eruit. Daarna kan je pas zien –door een meegeleverde liniaal op papier- op hoeveel cm je bent uitgekomen. Je streeft uiteindelijk naar 10cm, maar ik vind dat er mega groot uitzien 🙂 (niet dat ik de illusie heb dat een babyhoofdje kleiner is, maar toch… :p )

In de praktijk vind ik het oefenen wel iets lastiger, want of de ballon floept eruit, of hij floept er juist in. Het is een beetje zoeken naar druk zetten om ‘t naar buiten te persen en het juist tegen te houden zodat ie er niet meteen uitkomt voordat de 10 minuten om zijn. Ik merk wel dat als je er vaker mee oefent je er wat bedrevener in wordt, maar prettig is anders. Het is niet iets waarvan je denkt: joepie ik mag oefenen! 😉 Ik heb wel echt het idee dat ik weet hoe ik straks moet persen en het voelt goed als er elke keer weer een cm bij zit. De vrouwen die ik ken die de Epi-no gebruikt hebben, zijn stuk voor stuk enthousiast, ook als ze toch gescheurd of geknipt zijn. Iedereen had het gevoel dat ze wisten wat ze moesten doen toen het persen begon (en dat is wel eens anders).
3 geboorteverhalen van vrouwen die de Epi-no gebruikt hebben, kan je hier teruglezen:

  1. Baby, pizza, amore, blijdschap en tranen
  2. Een goeie zwangerschap, een goeie voorbereiding, een goeie bevalling
  3. 100% natuurlijk

Ik kan nu natuurlijk nog niet zeggen wat het effect straks gaat zijn tijdens de bevalling, maar er nu mee bezig zijn en er nog meer vertrouwen in te krijgen, is mij de hele aanschaf al waard!

Het avondritueel is nu dus iets veranderd en naast mijn bed staat een flesje schoonmaak-alcohol zodat ik daarna ook niet meer uit bed hoef. ’s Ochtends nog even wassen met water en zeep en dan kan je er ’s avonds weer mee oefenen.

Ik ben fan en laat zeker weten hoe ik het ervaren heb als ik bevallen ben. Meer informatie over de Epi-no vind je hier: http://www.epino.nl/

Reacties

Reacties