Terugblik op de bevalling

Wat ik kon plannen voor de bevalling had ik gepland. Ik heb jaren erover na kunnen denken hoe ik wilde bevallen en welke voorbereiding ik daarvoor wilde treffen. Met Denny deed ik een cursus Hypnobirthing, ik schreef een geboorteplan en plande alles wat er te plannen viel. Want wat ik in de hand kón hebben, wilde ik ook regelen.

Ik denk dat veel mensen hebben gedacht: “wat nu als het niet gaat zoals gepland?”, maar uiteraard had ik daar zelf ook aan gedacht 🙂 Ik weet als geen ander hoe onvoorspelbaar bevallingen zijn… Zelf ben ik ook met een keizersnede geboren, nadat mijn moeder op 7cm bleef hangen. Als ik het bevallingsverslag teruglees van haar, dan heb ik het idee dat ik een sterrenkijker was en aan die gedachte heb ik me vastgehouden. Regelmatig lijken bevallingen van vrouwen namelijk op die van hun moeder en daar was ik wel een beetje bang voor… Maar daar probeerde ik zo min mogelijk bij stil te staan. Tijdens Hypnobirthing leer je om (alleen maar) positief te denken, met het idee dat je krijgt waar je in gelooft.

Veel vrouwen van wie hun bevallingen eindigen in een keizersnede hebben het gevoel gefaald te hebben of hebben veel moeite om dit te verwerken. Ik weet niet waarom, maar ik heb dit gevoel niet gehad. Voor mijn gevoel heb ik alles eraan gedaan wat op dat moment in mijn macht lag om haar op een natuurlijke wijze geboren te laten worden met dank aan mijn geweldige verloskundige en Denny. Ik had zelf al eerder de handdoek in de ring willen gooien, maar zij hebben mij gemotiveerd en gestimuleerd om het te blijven proberen. Ik heb werkelijk waar elke houding geprobeerd die er maar is (zie foto’s in deze blog). Het feit dat ze niet naar me geluisterd hebben en we nog ruim 2 uur thuis geprobeerd hebben om van 9cm, 10cm te maken, heeft er voor gezorgd dat ik er nu goed op terug kijk. Uiteindelijk zaten er ruim 4 uren tussen de 9cm en de keizersnede

.2015-08-03_00022015-08-03_0003 2015-08-03_0004 2015-08-03_0005

De eerste dagen na de geboorte was ik alleen maar heel erg blij dat ze er was. Ik vind het wel lastiger dat ik haar niet de start heb kunnen geven die ik had gewild: met een navelstreng die uit kon kloppen en met de darmflora die een kindje normaal krijgt als hij of zij vaginaal wordt geboren, maar ook dat kan ik relativeren. Ik mag blij zijn dat we in een land leven waar de zorg zo goed is. Er zijn landen waar moeder en kind niet overleven als het niet lukt om een kindje natuurlijk op de wereld te zetten.

Denny had het er de eerste dagen moeilijker mee. Hij vond het verdrietig dat ik niet de bevalling had waar ik altijd van droomde en vooral dat hij het gevoel had dat ik het heel negatief had ervaren. De verloskundige voelde dat goed aan en een goed gesprek in de kraamweek met ons heeft er ook voor gezorgd dat hij zich er beter over voelde.

Als ik nu geboorteverhalen zie of lees van anderen of kijk naar foto’s die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt van vaginale bevallingen, dan kijk ik daar wel met enige weemoed naar terug. Ik ga waarschijnlijk zelf nooit dat moment beleven zoals je dat voor mijn gevoel alleen kan beleven met een vaginale bevalling. De ontlading en emotie die daar bij komen kijken en het gevoel van oerkracht. Maar ook daar probeer ik niet al te veel bij stil te staan. Het feit dat ze er is, gezond en wel, is het allerbelangrijkste! Daarnaast heb ik haar 9 maanden laten groeien in mijn lijf, heb ik er alles aan gedaan om haar een zo goed mogelijke start te geven en groeit ze nu van mijn melk. Daar mag ik trots op zijn, net zoals iedere andere vrouw, hoe de bevalling ook was.

Dus dat ben ik: trots en mega verliefd op ons meisje <3

3text**628Newborn foto: Annika van Balen -Photograffity

Reacties

Reacties