“De buik” do-it-yourself – 

Vorig jaar schreef ik al eerder een nieuwsbrief hierover. Het is namelijk zonde om deze tijd aan je voorbij te laten gaan zonder foto’s. Mijn vader maakte bijna 35 jaar geleden foto’s van mijn moeder toen ze zwanger was van mij. Het was misschien handiger geweest als ze wat aan had gehad, de achtergrond had stukken beter gekund en er had ook net wat meer uit de pose gehaald kunnen worden :-), maar ondanks dat zijn dit super waardevolle foto’s voor mij, zeker nu mijn mama er zelf niet meer is ♥

mama zwanger van mij

Met andere woorden: het maakt niet uit hoe je het doet, áls je het maar doet. Het is zo waardevol voor later! Zowel voor jezelf als voor je baby in je buik ♥

Daarom deel ik graag de tips nog een keer met je en dit keer kan ik wel wat laten zien van mijn eigen zwangerschap! Het bewijst ook dat het echt niet met een professionele camera hoeft te zijn, want het gaat om de herinnering.

Hier volgt een aantal tips om zelf zwangerschapsfoto’s te maken!

1. Kleding
Als je kleding aan doet, houd ‘t simpel! Geen drukke printjes of plaatjes erop. De focus moet naar de buik gaan. Uiteraard kun je ook kiezen om foto’s van je blote buik te maken. Zorg dat je broek niet te strak zit of dat je een mooi randje ziet van je ondergoed. Let erop dat wanneer je strakke kleding hebt aangehad, je dan geen striemen in je huid ziet. Zeker als je op het laatst vocht vasthoudt, is dit niet zo mooi.

2. Achtergrond
Kies een rustige achtergrond. Het liefst een effen muur. Heb je die nergens in huis, zorg dan dat je buik zoveel mogelijk van de foto opvult, dan heb je ook geen “last” van de achtergrond. Je kan ook kiezen om een tegenlicht foto te maken voor het raam. Je bent dan zelf zichtbaar als silhouet (donker) en het raam is dan licht.

3. Moment
Het is nooit te laat of te vroeg om te beginnen. Wanneer je vroeg begint, kan je om de zoveel weken een foto van je buik maken. Wanneer je deze foto’s naast elkaar plaatst aan het einde van de zwangerschap kan je zien hoe je buik gegroeid is. Extra leuk is om de serie af te maken met je baby op je buik. Let op: de foto’s worden nog sterker wanneer ze elke keer in dezelfde kleding en op dezelfde plek worden gemaakt!

Denny en ik zijn begonnen zodra we een positieve zwangerschapstest hadden, zodat ik echt nog het postuur had van “niet-zwanger’. Ik moet wel eerlijk toegeven dat het handig is als je wat kan in Lightroom of Photoshop, zodat je de foto’s mooi naast elkaar kan zetten. Dit is ons resultaat tot nu toe:

001-Serie Denny 628

Wie maakt de foto?
Je kan aan je partner vragen of hij/ zij de foto’s wilt maken. Dit geeft je iets meer mogelijkheden qua poses. Je kan ook de zelfontspanner gebruiken of nog simpeler: jouw telefoon! Met je telefoon maak je snel en gemakkelijk een foto van je buik en met al die leuke apps die nu bestaan (ik heb zelf Rhonna Designs) zet je er heel gemakkelijk een datum bij. Dit zou je zelfs elke dag kunnen doen.

Ik heb dit uiteraard meteen uitgeprobeerd! Op de dag van de terugplaatsing ben ik begonnen met foto’s van mijn buik te maken. Toen wist ik natuurlijk nog niet of de terugplaatsing was gelukt en of ik zwanger was, maar ik had besloten dat ik anders de foto’s zou weggooien. De allereerste foto is dus de dag dat ons meisje in mijn buik werd gezet. Zelf heb ik een Iphone4 en de kwaliteit is vaak slecht. Daarnaast heb ik me zelf niet goed aan de regel gehouden van een rustige achtergrond en sta ik niet overal hetzelfde op, maar toch is dit een geweldige serie zo! En echt een kleine moeite. Het zit al helemaal in mijn systeem: douchen, ondergoed aan, foto maken, aankleden!

Ik geef wel eerlijk toe dat er wat dagen missen, sommige dagen –de eerste 16 weken- was ik te ziek en ook in Finland met griep was ik niet in staat de foto’s elke dag te nemen. Maar het mag de pret niet drukken, dit blijf ik doen tot het einde!

Uiteindelijk zonder een Rhonna Design, want dat vond ik toch iets teveel werk 😉

Zelf zwangerschapsfoto's maken

PS. Ik heb heel veel dezelfde onderbroeken en echt elke dag een nieuwe aan :p

5. Spiegel
Wil je alvast zelf kunnen spieken hoe je er uitziet en of je wel goed staat? Maak dan een foto van jezelf in de spiegel. Weet je zeker dat je er goed op staat 🙂

Ik heb dit nu 2x geprobeerd, ook met mijn Iphone trouwens en ‘s avonds laat. Ook een beetje geluk dat ze zo goed gelukt zijn 🙂

Maternity photography DIY
6. Al kinderen?
Heb je al kinderen en wil je die erbij betrekken in de foto? Dan is het leuk om hen te laten zien hoeveel maanden je zwanger bent. Bijvoorbeeld door hen vingers op te laten steken. Elke maand een vinger erbij. Of door een krijtbordje te hebben, waar je opschrijft hoeveel weken je zwanger bent, wat zij kunnen vasthouden. Of je gebruikt de Milestone Pregnancy Cards! Zijn ook een super leuk cadeautje voor een vriendin als ze zwanger is. Je maakt dan met het kaartje –waar op staat hoeveel weken je bent- een foto. Maar er is bijvoorbeeld ook een kaart met “vandaag schopte je voor het eerst”, “vandaag weten we dat je een jongen/meisje bent” etc. Erg leuk!

7. Licht
Voor een goede foto heb je licht nodig. Het mooiste is daglicht. Zoek daarom een plek waar er voldoende daglicht is en maak het jezelf niet extra moeilijk om het ‘s avonds nog bij de schemerlamp te proberen. Behalve als je natuurlijk wil oefenen en verschillende dingen wilt proberen, mijn schemerlampfoto’s met mijn Iphone waren verrassend goed gelukt.

8. Inspiratie op Pinterest
Heb je al zin om het zelf te doen? Op dit Pinterest bord vind je allerlei ideeën uitgewerkt! Als je nog wat leuks tegenkomt, dan zie ik het graag op het bord verschijnen! Of nog leuker: als jij je eigen zwangerschapsfoto(‘s) hebt gemaakt dan zie ik ‘t daar graag terug! Hoe dat gaat: volg het bord en dan nodig ik je uit om mee te pinnen. Kan niet wachten om al jullie creaties te zien!

Veel succes!!

Marry

P.s. Natuurlijk zou ik wel -als het budget het toelaat- je aanraden om een professionele fotoshoot te doen. Ik kan in elk geval niet wachten op de mijne! 🙂

Reacties

Reacties