Wat schrijf je in een geboorteplan?
Het wordt steeds normaler/ populairder om een geboorteplan te schrijven. We weten steeds beter wat we wel en niet willen tijdens een bevalling. De één schrijft een geboorteplan van 6 kantjes, de ander enkele punten op een A4tje, maar allemaal met hetzelfde doel: een geboorte die zoveel mogelijk –binnen wat mogelijk is- gaat zoals je graag (samen) zou willen.
Maar wat schrijf je nou in zo’n plan? Deze vraag is heel persoonlijk. Er zullen geboorteplannen zijn waar dingen in staan waar je misschien nog nooit over hebt nagedacht 🙂 Mijn ervaring is in elk geval dat ze in ziekenhuizen van korte bondige plannen houden. Natuurlijk is het altijd leuk om een inleiding te schrijven, maar ik merk dat ze gewoon graag in één oogopslag willen zien wat je wensen zijn. Mijn advies is daarom: houd het kort en bondig en verdeel de geboorte in 3 stadia: de weeën “ontsluitingsfase”, de geboorte zelf “de persfase” en wanneer de baby geboren is. Zo kan elke zorgverlener het stuk lezen wat op dat moment van toepassing is.
Zelf heb ik een geboorteplan voor thuis en voor het ziekenhuis. In het ziekenhuis gelden protocollen en andere regels, dat plan is dan ook uitgebreider dan mijn plan voor thuis. In deze blog ook punten die alleen van toepassing zijn indien je in het ziekenhuis bevalt.
Waar kan je aan denken qua onderwerpen? Ik geef graag wat tips die je in een geboorteplan kan schrijven. Je hoeft niet alles te benoemen, je kan eruit pakken wat je zelf belangrijk vindt. Het is altijd goed om er van tevoren over na te denken, want achteraf kan je er niets meer aan veranderen 😉 Ik heb de –in mijn ogen- meest voorkomende dingen vermeld, maar er is nog meer als je je er verder in wil verdiepen. Niet iedereen wil dat, dus ik ben er tussenin gaan zitten.
Inleiding
Naam van jou + geboortedatum, naam van je partner, geslacht van je kindje (indien je dit weet), uitgerekende datum. Verder kan je hierin vermelden of er nog andere mensen bij de bevalling aanwezig zullen zijn (zoals bijvoorbeeld de geboortefotograaf 🙂 ) en eventueel of je een bepaalde cursus hebt gevolgd, welke je belangrijk vindt om te melden.
De ontsluitingsfase – de weeën
- Hoe wil je je weeën opvangen?
De minst gunstige houding is op het bed, op je rug. Op het moment dat je weeën hebt, is het soms moeilijk om een houding te vinden omdat niets prettig is, wanneer je in je geboorteplan schrijft wat je voorkeur is (of juist niet) kunnen zorgverleners je hierin stimuleren. In de meeste ziekenhuizen heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een “geboortebal”. De douche of een bad zijn ook opties, afhankelijk waar je bevalt. - Hoe vaak wil je getoucheerd worden?
In de meeste ziekenhuizen wordt er elke twee uur gekeken hoe ver je bent. Sommige vrouwen vinden dit fijn, anderen willen liever met rust gelaten worden en zelf aangeven wanneer ze willen weten hoe ver ze zijn (en sommige willen het helemaal niet weten). Wat wil jij? - Zou je er problemen mee hebben als je vliezen worden gebroken?
- Heb je er problemen mee als je bevalling langer duurt en er wordt voorgesteld je infuus te geven om de weeën sterker te maken?
- Denk na over pijnbestrijding, als het nodig is, wat zou je dan willen? Bekijk de voor- en nadelen van alle opties, want op dat moment kan je waarschijnlijk niet meer helder denken. Zelf heb ik mijn plan dat ik niet wil dat er actief pijnbestrijding wordt aangeboden. Als ik het nodig heb, zal ik er zelf om vragen. Het is namelijk erg lastig om nee te zeggen als het op een presenteerblaadje wordt aangeboden.
- Wil je nog een bepaalde sfeer creëren in de kamer? Bijvoorbeeld door muziek, een lekker geurtje, gedempt licht? Dit kan je ook meenemen naar het ziekenhuis. Overigens hoeft dit niet per sé in je geboorteplan, maar wel goed om over na te denken.
De persfase – de geboorte zelf
- Ook hier geldt weer: op je rug in bed is de minst gunstige positie om je kindje op de wereld te zetten. Zelf heb ik in mijn plan gezet dat ik niet op mijn rug wil bevallen, maar gestimuleerd wil worden om bijvoorbeeld op de baarkruk te gaan zitten. Anders op handen en knieën of een zijlig. Dat wil zeggen als ik in het ziekenhuis terecht zou komen, want thuis ga ik natuurlijk ‘gewoon’ in bad bevallen 😉
- Zou je met een spiegel willen meekijken?
- Wil je zelf je kindje aanpakken? Of misschien wil je partner dit?
Als je kindje geboren is
- Wil je de navelstreng laten uitkloppen? Ze doen het steeds vaker, ook in ziekenhuis, maar kan nooit kwaad om expliciet te vermelden.
- In plaats van een navelklem kan je ook zelf een navelveter meenemen. Ik ben fan ervan, veel fijner voor de baby dan zo’n harde klem. We zorgen dat we er 1 thuis hebben en 1 in de koffer voor het ziekenhuis.
- Het is normaal dat de baby een uur huid-op-huid ligt bij de moeder, maar voor de vader is dit ook een bijzonder moment. Je kan ervoor kiezen om na het uur huid-op-huid bij de moeder, de vader ook tijd te geven met zijn kindje huid-op-huid. Een heel bijzonder moment vind ik altijd!
- Een baby verliest de meeste warmte via zijn hoofdje, maar wist je dat de geur van je baby zorgt voor de aanmaak van oxytocine? Dat zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt. Daarnaast is er niets heerlijkers dan de geur van je eigen baby. Je kan er dus voor kiezen om niet meteen een mutsje op te zetten (of helemaal niet). Wel zorgen dat je kindje lekker warm blijft natuurlijk!
- Wat wil je met de placenta doen? De meeste mensen niets, maar mocht je dat wel willen, is het goed om dit te vermelden voordat die in de prullenbak beland.
- Ga je borstvoeding of flesvoeding geven?
Je weet nooit hoe de geboorte gaat en soms moeten bepaalde handelingen verricht worden voor de veiligheid van jezelf en voor je kindje. Hoe meer je je erin verdiept des te beter je op de hoogte bent van wat wel en niet mogelijk is. Dat is het allerbelangrijkste.
Veel succes bij het schrijven van je eigen geboorteplan!
Een reactie op 87. Wat schrijf je in een geboorteplan?