Ik (of wij) krijg(en) de laatste tijd veel dezelfde vragen: hoe is het gegaan met het pepernotenavontuur? De winkels zijn nu toch gesloten? Wat gaat Denny nu doen? Tijd voor een update dus! Dan heb je meteen antwoord op al deze vragen. 🙂

Avontuur of veilig spelen?
In mei schreef ik de blog “Gaan voor het avontuur of op veilig spelen”. Denny stond op het punt te beginnen met een geweldige baan met super arbeidsvoorwaarden, maar hij kreeg ook een kans om voor zichzelf te beginnen en sinds de wereldreis kriebelde het voor nog meer avontuur. Veel tijd om te beslissen was er niet, dus na een weekend wikken en wegen, belde hij zijn nieuwe werkgever dat hij tóch het pepernotenavontuur aanging. Ze reageerden –zeker voor zo’n last minute beslissing- enorm tof en sportief en het avontuur kon beginnen!

Het pepernotenavontuur
En zo begon het! In de zomer werkt hij eerst als ZZP’er voor Van Delft en in september opende hij, samen met zijn maatje Egon, de eerste winkel Van Delft De Pepernotenfabriek in België. Dat ging niet zonder slag of stoot, want België is echt een ander land in vele opzichten. Beiden (Denny en ik) hebben we “veel ervaring” in België. Dat wil zeggen: ik ben zelf een kwart Belg, Denny heeft er jarenlang gevoetbald, ik heb er gestudeerd… veel was/is ons al bekend. Maar ondernemen bleek toch weer een compleet andere tak van sport en ook 180 graden omgekeerd ten opzichte van Nederland en wat soms een rol speelde was dat je uit Nederland komt en daar waren enkelen niet content mee…

Maar Denny en Egon lieten zich niet kennen en zijn er voor de volle 100% voor gegaan. Ze hebben ontzettend veel geleerd de afgelopen maanden, heel veel pepernoten gegeten, veel lol gehad, veel uren gedraaid en ze openden nog een winkel in Middelburg. Al met al hele drukke maanden.

Pepernoten

De wet in België
Helaas bleken de kosten in België vele malen hoger dan verwacht, waardoor er onder de streep niet echt iets over bleef. Iets wat hoort bij ondernemen natuurlijk. Als je er slapend rijk van zou worden, dan zou iedereen het wel doen 😉 De wet in België bleek ook wat anders in elkaar te zitten en dat is niet zo verwonderlijk voor een ander land…, maar dat dient nog afgehandeld te worden. Hoe dan ook de afgelopen periode ging met vallen en opstaan en nu wachten we met spanning af wat er verder uit voortvloeit. Een compleet ander avontuur dus.

En nu?
Ondanks alles vond Denny het geweldig om te doen, maar hij heeft zich ook gerealiseerd hoe fijn een gespreid bedje kan zijn. Alles waar hij in mei 2019 nog niet klaar voor was na zoveel vrijheid de afgelopen jaren, was nu juist aantrekkelijk. Daarom is hij gisteren alsnog aan de baan begonnen die hij mei 2019 aangeboden had gekregen! Heel bijzonder (knap van hem) dat ze hem het contract nog eens hebben aangeboden en ik geloof dat het zo moest zijn. Want na dit avontuur kan hij zich er écht 100% voor inzetten. Hij heeft er heel veel zin in en ik ook! Nu zal hij straks weer tijd hebben om dingen met ons te doen in de weekenden 🙂 en niet onbelangrijk: ik kan misschien weer iets meer gaan fotograferen. Ik ga in elk geval 3 geboortes dit jaar doen (en wie weet wat er nog op mijn pad komt), dus dat is super tof!

Zouden jullie het nog eens zo doen?
Je kan natuurlijk nooit in de toekomst kijken. Als we dit echt allemaal van tevoren hadden geweten misschien niet, maar zulke dingen weet je nooit van tevoren. We hebben ontzettend veel geleerd deze afgelopen maanden en het was een hele toffe uitdaging. We weten nu dat we met weinig geld nog rond kunnen komen en dat we echt met weinig luxe kunnen (ook in de Westerse wereld) en dat je bijna alles tweedehands kan vinden 🙂 We weten nu ook dat geld misschien niet gelukkig maakt, maar het maakt het leven wel makkelijk(er) en leuk(er).

Ik vind het in elk geval super stoer dat hij zijn hart heeft gevolgd en je doet nooit iets voor niks. Nu weten we dat het gras niet groener is aan de andere kant en met des te meer motivatie kan je aan een nieuwe uitdaging beginnen!

En de pepernoten? Wie weet komt er nog een nieuw avontuur. Er speelt zoveel… Time will tell 🙂

Ps. Mocht je nog iets lekkers willen kopen van Van Delft, dan kunnen we je helpen hoor :p

 

 

 

Reacties

Reacties