Borstvoeding in het openbaar

Dat ik borstvoeding wilde geven, stond als een paal boven water. Dat ik borstvoeding zou gaan geven waar en wanneer het nodig was, was ook een absolute zekerheid. Ik riep dan ook altijd al: “ik trek die borsten overal tevoorschijn wanneer m’n kind ’t nodig heeft.” 🙂

Alleen…. tot op de dag van vandaag kan ik niet begrijpen dat borsten tevoorschijn halen als je je kindje wilt voeden waar andere mensen bij zijn, dan opeens ongepast is.

Waarom denk je dat wij vrouwen zijn gezegend met borsten? Om decolletés mee te creëren waar je eng van wordt? Om ermee te pronken op het strand of in de playboy te verschijnen? Om mannen hun hoofd mee op hol te brengen? Om op billboards sexy lingerie aan te prijzen? Allemaal leuk en aardig, maar de borsten zijn in eerste instantie gecreëerd om je kind te voeden. De natuur heeft het zo geregeld dat wanneer je 9 maanden je kind hebt gedragen, je je kind met melk uit je borsten groot kan brengen! Waarom zijn dan alle dingen die ik hier opsom doodnormaal, maar is het opeens van de zotte als je je kind in het openbaar voeding moet geven?

Liv drinkt ongeveer om de 3 uur, maar soms laat ze 4 uur tussen een voeding zitten of wil ze opeens om het uur drinken. Er valt nog steeds geen peil op te trekken en dat is prima. Borstvoeding gaat op verzoek, dus ik pas me aan. Dat wil zeggen: ze krijgt wanneer ze wil, maar ik pas daar niet mijn leven op aan. Dat zou betekenen dat ik niet meer de deur uit kan en waarom zou je wel de deur uit kunnen als je melk in een fles geeft, maar niet als die uit je borst komt?

Een paar weken geleden was ik op de weekmarkt. In het hoogseizoen is het hier altijd mega druk, zeker als het weer niet echt geweldig is. Voor de Xenos stond een man zijn baby de fles te geven. Een echte ieniemienie-baby die overduidelijk a-la-minute honger had en de fles niet kon wachten. Ik vroeg mezelf af, wat als ik daar zou staan en Liv aan de borst had, zo midden op de markt. Zou iedereen er dan ook nog zo nonchalant voorbij lopen? Helaas niet. Terwijl het echt de normaalste zaak is van de wereld….

En daarom, voor alle moeders die het spannend vinden om in het openbaar te voeden: doen! Hoe meer het in het straatbeeld voorkomt, hoe normaler het gaat worden. Denny heeft geprobeerd vanaf dat Liv 2 weken oud was, om elke keer als we ergens in het openbaar waren een foto van me te maken als ik haar aan het voeden was. GEWOON. Omdat borstvoeding GEWOON is. Oók in het openbaar. Honger = Honger.

Ook een foto van borstvoeding in het openbaar? Deel hem onder de post op Facebook! #normalisebreastfeeding

P.S. dit gezegd hebbende, hoef ik natuurlijk niet te koop te lopen met mijn borsten (en dat is niet gemakkelijk met mijn maat :p ), daarom hier de gouden (budget) tip. Ik heb het met hempjes van de Action gedaan voor nog geen 4 euro per stuk. Uiteindelijk gaat het er alleen maar om dat je baby gevoed is en niet om te showen, win-win-situatie.

Borstvoeding in het openbaar

Reacties

Reacties