Waarom een badbevalling?

Ik bewaar al jaren een artikel wat ik in 1999 las in de Metro. Ik was toen 19 jaar. Het was een artikel over bevallen in bad en toen al dacht ik: “ooit, op een dag wil ik dat ook”. Alles wat ik in dat artikel las leek me zó logisch, het leek me dé manier van bevallen.

badbevalling

Nu, jaaaaren later is het eindelijk zover en ben ik me daadwerkelijk aan het voorbereiden op een badbevalling. Of eigenlijk moet ik zeggen: zijn wij ons aan het voorbereiden op een badbevalling. Als je in Zeeland woont en je wilt in bad bevallen, dan kan dat alleen thuis. We hebben (helaas) geen ziekenhuizen in Zeeland die een badbevalling aanbieden. Nu wil ik sowieso thuis bevallen als het kan, maar het is wel jammer dat er verder geen opties zijn.

Veel mensen vragen aan me: waarom wil je een badbevalling? Nou, komt ie:

  • Water werkt ontspannend en laat dat nu juist het hoofdingrediënt zijn voor een goede bevalling. Hoe meer je je kan ontspannen, hoe meer endorfines je aanmaakt. Dat zijn precies de hormonen die je wilt, het zijn natuurlijke pijnstillers;
  • Water stimuleert de afgifte van oxytocine en versterkt daardoor de weeën;
  • De bloedsomloop wordt gestimuleerd, hier heeft ook de baarmoeder profijt van, die wordt van voldoende bloed voorzien waardoor spieren minder snel verkrampen;
  • Het warme water zorgt ervoor dat het perineum soepeler wordt, de kans op een knip of een scheur is daarom kleiner in bad;
  • De overgang voor de baby van de baarmoeder naar de “echte” wereld verloopt een stuk rustiger. Zolang een baby nog niet boven water is geweest weet die eigenlijk niet dat ie al geboren is. Theoretisch zou je een kindje dus zolang als je wilt onder water kunnen houden, al wordt dat niet aangeraden.

Uit een onderzoek uit 2010  blijkt dat vrouwen die een badbevalling hebben, een minder lange bevalling hebben, minder vaak worden geknipt en minder vragen om pijnstilling. In Engeland wordt water zelfs eerder aangeraden als pijnstiller dan de ruggenprik.

Zelf heb ik gekozen voor dit type bad: http://www.waterbirth.org/birth-pool-in-a-box en dan de ‘regular’ maat. De reden dat ik graag dit bad wil, is dat het groot genoeg is om eventueel met z’n tweeën erin te gaan (mocht Denny dat willen). Het is diep genoeg om je buik helemaal onder water te zetten en je kan makkelijk erin van positie veranderen. Zelf heb ik het bad via de Facebook-groep “de Vrije geboorte”. Deze groep op Facebook gaat over het eren en beschermen van het natuurlijke geboorteproces. Het is een persoonlijke groep waar vrouwen elkaar ondersteunen en helpen. Voorwaarde om lid te worden van deze groep is dat je het boek Vrije Geboorte hebt gelezen of aan het lezen bent en daarnaast moet je een motivatie schrijven waarom je aan de groep wilt deelnemen.

Een van de onderdelen van deze groep is een lijst met bevalbaden waar je je op in kan schrijven. Er is een aantal hele lieve vrouwen die een bad hebben gekocht en deze nu gratis ter beschikking stellen zodat anderen dezelfde ervaringen kunnen hebben. Het enige wat je dan nog dient aan te schaffen is een nieuwe hoes, want uiteraard is hygiëne belangrijk.

Andere opties om een bad te huren in Nederland zijn o.a:
Bevallen zonder Zorgen (Zuid-Holland)
Oerbron
Aqua Baby
Maar er zijn meer opties als je googled: “bevalbad huren.”

Recentelijk heb ik met Denny gekeken hoe het opgezet moest worden (wat overigens niet moeilijk is). Nu is het alleen nog duimen dat ik zonder kleerscheuren minimaal 37 weken haal en niet over de 42 weken ga zodat ik in elk geval de kans krijg om het thuis in bad te proberen!
bevallen in bad

Als ik thuis in bad kan bevallen dan is dat een droom die uitkomt, maar als het toch het ziekenhuis wordt, heb ik daar ook vrede mee. Ik stap er zo open mogelijk in en dan zien we wel waar het schip strandt.

Ik heb er in elk geval zin in (ja echt, ik wil heel graag weten hoe het is om te bevallen, hoe het ook gaat zijn)!

Hier een voorbeeld van een badbevalling die ik in dit bad fotografeerde: https://fermontfotografie.nlthuisbevalling-in-bad-badbevalling-waterbevalling

Reacties

Reacties