Twee gebruiksvoorwerpen die (kunnen) zorgen voor een relaxte baby – Deel I
De (voordelen van een) draagdoek

Ik weet zelf niet goed meer hoe mijn liefde voor de draagdoek is ontstaan, maar een vriendinnetje herinnerde me eraan dat ik meer dan 15 jaar geleden mijn oppaskindje al in een draagzak droeg. Ik weet niet meer of die ergonomisch verantwoord was, maar ik weet wel dat ik het dragen super praktisch vond. Later ging ik veel reizen en in elk land zag je dat het dragen van een kindje heel gewoon was, misschien dat daar de echte draagliefde is ontstaan?

Hoe het ook zij, zo lang als ik me kan herinneren dat ik kinderen wil, zolang wil ik een kindje dragen in een draagdoek. Toen Denny en ik op mijn nichtje Jazlyn gingen passen en mijn broertje en schoonzusje er geen bezwaar tegen hadden dat ik haar zou dragen, zag ik mijn kans! Ik kocht mijn eerste draagdoek en snel daarna nog 2. In neutrale kleuren zodat ik er ook mee zou kunnen dragen als we zelf een kindje zouden kunnen krijgen. Ik wist precies welke doek ik zou kopen bij een meisje (namelijk deze en die hebben we nu ook!) en welke ik zou kopen bij een jongetje. (namelijk deze)

Denny zag het in het begin niet echt zitten. Hij vond de lappen maar groot en de knopen er maar ingewikkeld uitzien. Toch zag hij hoe praktisch het was met Jazlyn en vooral hoe fijn ze het vond en toen we zelf een kindje verwachtten heeft hij een avond met mij geoefend om te knopen (met een knuffel bij gebrek aan beter). Toen mijn bevalling eindigde in een keizersnede, was het Denny die de eerste keer Liv kon dragen en sindsdien maken we “ruzie” wie haar in de draagdoek mag hahaha.

Maar goed wat zijn nu de voordelen van een draagdoek? Er zijn er echt een heleboel! Wat wij ervaren is dat Liv zich veilig voelt en daarom rustig is, ze ontvangt minder prikkels, ze kan beter omgaan met krampjes en melk dat terugkomt doordat ze rechtop zit en ze huilt gewoon eigenlijk bijna niet. In ieder geval niet als ze in de draagdoek zit en ‘daarbuiten’ laat ze zich maar af en toe horen. In het borstvoedingsboek las ik dat kindjes die meer dan 3 uur per dag gedragen worden 43% minder huilen dan kindjes die niet gedragen worden. Alleen dát is al een reden voor ons om te blijven dragen 🙂 Er zijn ook nog heel veel andere redenen, waaronder een goede ontwikkeling en motoriek, echt ALLE voordelen van dragen vind je op deze website.

Wij zeggen regelmatig tegen elkaar: “hoe doen andere ouders dat zonder draagdoek?”… We weten zeker dat ze door het vele dragen zo relaxed is. Behalve dat we de draagdoek gebruiken als we ergens naar toe gaan (de kinderwagen vinden we onhandig en Liv vindt er niets aan; die twee keer dat we het geprobeerd hebben in de kinderwagen met haar was ze alleen maar aan het huilen), gebruiken we de doek ook thuis. Ze slaapt veel langer en beter in de doek overdag dan ergens anders (bed, poef etc.). ’s Avonds slaapt ze gewoon zonder problemen in haar bedje en wordt ze alleen wakker om te eten (of ze slaapt door, dat gebeurt ook al).

En nee, het is niet zwaar (het gewicht is goed verdeeld met een doek) en nee je kan een kindje niet verwennen op deze manier. Er is gewoon niets fijner dan dicht bij je papa of mama zijn.

Behalve dat Liv het dus heerlijk vindt, geeft het ons heel veel vrijheid. Wij zijn daarom ook lekker relaxed, wat weer zijn werking heeft op haar. We gaan uiteten, lekker naar de stad, drankjes op het terras, noem maar op. Liv is er altijd bij in de doek en dat vindt ze prima.

Met eten mors je weleens per ongeluk op haar hoofd, maar dat neemt ze voor lief 😉 Het enige nadeel wat we kunnen bedenken is dat het niet zo heel prettig is als het warm is. Het is dan 1 grote plak/zweetbende, wat vooral voor jezelf niet zo fijn is, Liv lijkt er geen last van te hebben. Er zijn heel veel verschillende draagdoeken en ook luchtige zomerdoeken, dat scheelt wel wat, maar het blijft warm. Maar goed, als dat het enige is… wij willen echt niet anders meer, lang leve de draagdoek en lang leve het effect op onze oh zo relaxte baby!

Ps. Ik krijg regelmatig de vraag van mensen welke draagdoek ze moeten kiezen, maar dat is heel persoonlijk! Er zijn draagdoeken met zijde erin (lekker zacht), met linnen (stevig), met hennep, met bamboe en van 100% katoen (en volgens mij nog meer, maar ik leer elke dag bij 🙂 ). Er zijn verschillende maten, diverse stoffen en printjes. Wat ik aanraad is: zoek een draagdoekconsulent bij je in de buurt en ga daar eens langs. Daar kun je verschillende doeken zien en proberen en kun je ook meteen leren knopen. Geloof me, daarna wil je niets anders meer en als je het goed doet: je baby ook niet. 🙂

Hier een heleboel draagfoto’s van ons 🙂
Heb jij een favoriete draagfoto? Zien!

Voordelen draagdoek
Waarom een draagdoek

Iphone draagfoto’s met mijn nichtje Jazlyn vorig jaar!

Babywearing

Iphone foto’s met Liv van de afgelopen 7 weken.

Draagdoek

Reacties

Reacties